Παρασκευή 12/04/2019 - 21:04
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Για το θάνατο του διανομέα στην Αγία Παρασκευή

Από μηχανοκίνητη πορεία παραρτημάτων του Συνδικάτου Επισιτισμού
Από μηχανοκίνητη πορεία παραρτημάτων του Συνδικάτου Επισιτισμού

«Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του συναδέλφου διανομέα στην Αγία Παρασκευή και την αλληλεγγύη του στην οικογένεια και τους συναδέλφους του», εκφράζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, «καλώντας τους διανομείς να διώξουν το φόβο και να οργανωθούν στο συνδικάτο τους. Μόνη εγγύηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για την εξασφάλιση μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας είναι η αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων από κάθε πόστο κι ειδικότητα».

Το κλαδικό Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Άλλος ένας άνθρωπος του μεροκάματου, ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης χάθηκε ενώ προσπαθούσε να παραδώσει παραγγελία διασχίζοντας πεζός τη λεωφόρο Μεσογείων.

Τα συνεχή ατυχήματα στο σύνολο του κλάδου του επισιτισμού, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα, είναι η άλλη όψη της ανάπτυξης που τόσο προβάλλεται από τη κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου. Είναι το αποτέλεσμα της εξοντωτικής εντατικοποίησης σε κάθε χώρο δουλειάς στον επισιτισμό και τον τουρισμό, του οξυμένου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Κυβέρνηση και υπουργείο εργασίας ευθύνεται μαζί με τους εργοδότες για τα εγκλήματα στο κλάδο μας. Απαιτούμε άμεσα να πάρουν μέτρα για την προστασία της ζωής τόσο των διανομέων όσο και κάθε εργαζόμενου στον κλάδο. Να αφήσουν την κοροϊδία με εγκύκλιους που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν την ουσία των τεράστιων προβλημάτων του κλάδου, την ίδια στιγμή που κάνουν μονίμως πλάτες στην εργοδοσία.

Το συνδικάτο μας από τις 14 Γενάρη είχε καταθέσει υπόμνημα στο υπουργείο εκφράζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό και πιο εξειδικευμένα των διανομέων.

Οι συνάδελφοι διανομείς έχουν την πείρα. Τους καλούμε να διώξουν το φόβο και να οργανωθούν στο συνδικάτο τους. Μόνη εγγύηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για την εξασφάλιση μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας είναι η αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων από κάθε πόστο κι ειδικότητα.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ,χρειάζεται κάθε εργαζόμενος του κλάδου να στηρίξει και να συμμετέχει στην οργάνωση της απεργίας της Πρωτομαγιάς και μαζικά να πλαισιώσει την απεργιακή συγκέντρωση του συνδικάτου μας και του ΠΑΜΕ.

Το Συνδικάτο διεκδικεί ως ελάχιστα μέτρα για τη βελτίωση των όρων εργασίας και ασφάλειας των διανομέων:

  1. Να γίνει η κλαδική ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτική, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα.
  2. Να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς (π.χ. ειδικά κατασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά φορτίων).
  3. Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένου του κράνους - εναλλακτικά να προβλέπεται επίδομα για αγορά και αντικατάστασή του όσες φορές χρειαστεί).
  4. Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα ΒΑΕ».
  5. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση των διατάξεων που προβλέπονται μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες.
  6. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων».