Παρασκευή 24/05/2019 - 09:49
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΠΑ

Νέα απεργία σήμερα διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργολαβικών εργαζομένων στη ΔΕΠΑ
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργολαβικών εργαζομένων στη ΔΕΠΑ

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα διεκδικούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο) πραγματοποιώντας την Παρασκευή 24 Μάη απεργία για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στις απεργοσπαστικές προσπάθειες της διορισμένης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διοίκησης της ΔΕΠΑ.

Τον αγώνα τους στηρίζει από την πρώτη στιγμή το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Εύβοιας - Βοιωτίας - Κορινθίας.

Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τις διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων τους για τις συζητήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ και για την εξέλιξη που αφορά στην απευθείας πρόσληψη 23 συναδέλφων τους στη ΔΕΔΑ. Επισήμαναν ότι οι προσλήψεις έγιναν κάτω από την πίεση των αγώνων τους, ύστερα από τρεις μέρες απεργία και από κινητοποιήσεις μηνών. Υπογράμμισαν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια σημαντική νίκη, που τους δίνει ώθηση για να συνεχίσουν.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο Σταύρος Χρηστίδης, εκ μέρους της διοίκησης του κλαδικού Σωματείου, σημειώνοντας ότι οι 23 προσλήψεις αναδεικνύουν τη δύναμη που έχει η οργανωμένη κοινή αγωνιστική δράση των εργαζομένων και υπογραμμίζοντας ότι η συνέχεια του αγώνα αποτελεί μονόδρομο μέχρι να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Στην αντίπερα όχθη, κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΠΑ επιχειρούν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους για να αποδυναμώσουν τον αγώνα τους. Σε αυτό αποσκοπούν, ανεπιτυχώς, και τα διάφορα ταξίματα που κάνει η διοίκηση της ΔΕΠΑ, πως τάχα θα τακτοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα, με τον όρο να σταματήσουν την απεργία... Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν έχει αποδεχτεί ούτε ένα από τα αιτήματά τους.

Στο μεταξύ, η συμμετοχή στην απεργία ήταν και χθες καθολική, ενώ συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού Λεωφορείων και Απορριμματοφόρων με Φυσικό Αέριο (ΣΑΛΦΑ) σε Άνω Λιόσια και Ανθούσα, οι οποίοι μένουν κλειστοί. Την απεργοσπαστική τακτική της διοίκησης της ΔΕΠΑ σιγοντάρει η διοίκηση της ΟΣΥ (μπλε λεωφορεία), επιχειρώντας να εφοδιάσει λεωφορεία με φυσικό αέριο από ιδιώτη.

Ερώτηση του ΚΚΕ για την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών εργαζομένων

Το αίτημα της μονιμοποίησης όλων των εργολαβικών εργαζομένων στη ΔΕΠΑ έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης.

Στην Ερώτηση επισημαίνουν πως «ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη μέρα ψήφισης (5.3.2019) του νομοσχεδίου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου, δεσμεύτηκε για την άμεση ρύθμιση του εργασιακού ζητήματος. Δηλαδή, 180 εργολαβικοί υπάλληλοι στη ΔΕΠΑ, που εργάζονται περισσότερα από 20 χρονιά και αποτελούν το βασικό κορμό της επιχείρησης, καθώς το μόνιμο προσωπικό είναι 47 διευθυντικά στελέχη, να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία στη ΔΕΠΑ. Δεδομένου ότι στο τέλος Μάη θα συσταθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, όμως η δέσμευση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Το ΚΚΕ απαιτεί να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στη μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών εργαζομένων που αυτήν τη στιγμή δουλεύουν στην επιχείρηση».