Τετάρτη 29/05/2019 - 08:06
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Νέα απεργία σήμερα, μετά τη χθεσινή δυναμική κινητοποίηση

Από την απεργία των εργαζομένων την Τρίτη
Από την απεργία των εργαζομένων την Τρίτη

Σε νέα απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα Πειραιώς, παρά τις μεθοδεύσεις της τράπεζας που μαζί με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ-, προσπάθησαν να φρενάρουν τις αγωνιστικές διαθέσεις τους, προκαλώντας την οργή τους.

Τη νέα απεργία κήρυξε το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα στο νομό. Ανάλογες αποφάσεις που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να απεργήσουν στις περιοχές τους, έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Λαυρίου, Πάτρας, Ιωαννίνων, Αγρίνιου.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 8 το πρωί, στο κτίριο των «κόκκινων» δανείων (RBU) της τράπεζας στη Λ. Μεσογείων.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο σχεδιασμό της τράπεζας να μεταβιβάσει το RBU σε σουηδική εταιρεία και μαζί με αυτό και τους εργαζόμενους, οι οποίοι στο συγκεκριμένο τμήμα φθάνουν τους 1.200. Τα σχέδια προωθούνται με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πριν λίγες μέρες έσπευσε να εφησυχάσει τους εργαζόμενους ότι θα διασφαλίσει, τάχα, τα δικαιώματά τους...

Πλειοψηφία ΟΤΟΕ: Προσπάθεια ανάσχεσης του αγώνα

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ αναγκάστηκε να κηρύξει την απεργία της Τρίτης κάτω από την πίεση των γεγονότων, των εργαζομένων και τις πρωτοβουλίες του «Αγωνιστικού Μετώπου», αλλά προσπάθησε εξαρχής να την αποδυναμώσει, αφού η απόφαση αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους στο RBU. Και πάλι το κλαδικό σωματείο κάλυψε απεργιακά όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς στην Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό, η απεργία της Τρίτης έγινε με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο RBU και άλλων εργαζομένων της τράπεζας. Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση στα γραφεία της Μεσογείων και ακολούθησε πορεία στα γραφεία της διοίκησης της τράπεζας.

Εκεί το προεδρείο της ΟΤΟΕ, αποκλείοντας αυθαίρετα τα σωματεία, προχώρησε σε μια μαραθώνια -και για αυτό εκφυλιστική- συνάντηση με τη διοίκηση της τράπεζας. Ύστερα από 4 και πλέον ώρες, βγήκε από τη συνάντηση για να πει στους εργαζόμενους ότι αρνείται να κηρύξει απεργία για σήμερα, καθώς η εργοδοσία συμφώνησε να ρωτά τους εργαζόμενους για τους σχεδιασμούς της! Η στάση της προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων που απαιτούσαν να κηρυχθεί απεργία.

Ακόμα και όταν το κλαδικό σωματείο ανακοίνωσε ότι κηρύσσει απεργία για την Τετάρτη, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να σπείρουν την σύγχυση, λέγοντας στον κόσμο ότι θα κάνουν σύσκεψη τα σωματεία για να αποφασίσουν αν θα γίνει ή όχι απεργία, παρόλο που είχε ήδη κηρυχθεί!

Το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλεί στην απεργία, χαιρετίζει «τους εκατοντάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν» στην απεργία, σημειώνοντας πως «όλοι μαζί στείλαμε ένα σαφές μήνυμα πως δεν θα δεχθούμε καμία απόσχιση, καμία απόλυση στην Τράπεζα Πειραιώς. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων! (...) Γυρνάμε την πλάτη σε όσους ακόμα και τώρα καλλιεργούν κλίμα ηττοπάθειας, εφησυχασμού και αναμονής. Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς σε απεργιακή κλιμάκωση. Όλοι στην απεργία! Κανένας μόνος του! Καμία απόλυση - Καμία απόσχιση». (Διαβάστε την ανακοίνωση ΕΔΩ)

Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο.

Στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων

Στην Αθήνα, στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος μιλώντας στους απεργούς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ είναι εδώ, όπως και πριν έτσι και τώρα. Κάναμε δύο Ερωτήσεις στη Βουλή και μία στην Ευρωβουλή για το ζήτημα αυτό. Αρνήθηκαν να απαντήσουν για το σχεδιασμό της απόσχισης, με τις συνέπειες που θα έχει αυτή για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Εμείς λέμε ότι ο μόνος δρόμος για να να κάνουν πίσω και να διασφαλίσετε τα δικαιώματά σας, τις θέσεις δουλειάς, είναι δρόμος του αγώνα. Αυτόν το δρόμο στηρίζουμε και όχι τον εφησυχασμό, την αδράνεια και την παθητικότητα. Μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Πιστεύουμε ότι οι αιτίες των προβλημάτων είναι αυτές οι πολιτικές που στηρίζουν τις αναδιαρθρώσεις, τους σχεδιασμούς των τραπεζικών ομίλων. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, σε αυτές τις πολιτικές, πρέπει να στραφούν όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στους υπόλοιπους χώρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ