Τετάρτη 05/06/2019 - 21:08
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με κινητοποίηση στο υπ. Εργασίας απαίτησαν κλαδική ΣΣΕ (ΦΩΤΟ)

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση

Με κινητοποίηση, το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιούνη, έξω από το υπουργείο Εργασίας, εργαζόμενοι του Επισιτισμού απαίτησαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προκήρυξε στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό πραγματοποιώντας κινητοποίηση έξω από το υπουργείο, φέρνοντας στο επίκεντρο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η σημερινή κινητοποίηση ήταν η πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλίες για την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. «Η τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον κλάδο μας, είναι αποτέλεσμα της απλήρωτης δουλειάς, της κατάργησης του 8ωρου και του 5ήμερου, των άθλιων μισθών, της κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό», αναφέρει το Συνδικάτο. Στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός πλαισίου αιτημάτων έχει προκηρύξει απεργία την Τετάρτη 19 Ιούνη για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ενώ για την προετοιμασία της προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 10 Ιούνη, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπρόσωπο του ΣΕΠΕ, ο οποίος παρέπεμψε σε τριμερείς και «ελέγχους». «Από εμάς δεν θα ξεμπερδέψουν», ξεκαθάρισε ο Νίκος Παπαγεωργίου και κάλεσε τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα στους εργοδότες, αλυσίδες εστίασης, εστιάτορες και ξενοδόχους, καθώς και στις κυβερνήσεις τους ότι δεν δέχονται να τους ξεζουμίζουν.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση. Παλεύουμε και διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση και μέτρα προστασίας», τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Αλέκος Περράκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου. Όπως σημείωσε, η «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχονται κυβέρνηση και εργοδότες ισοδυναμεί για τους εργαζόμενους με ανασφάλιστη δουλειά, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωράρια - λάστιχο, ρεπό με το σταγονόμετρο και ατελείωτο τρέξιμο. Υπενθύμισε πως «σε έναν κλάδο που έχουν σκάσει στα κέρδη μεγαλοεστιάτορες και οργανωμένες αλυσίδες», οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση.

«Το φρένο είναι χρήσιμο μόνο στο δρόμο, μόνο στην οδήγηση. Δεν μπορούμε να φρενάρουμε τις ανάγκες μας, δεν φρενάρουμε τις διεκδικήσεις μας», τόνισε ο Βασίλης Χουλιάρας, διανομέας σε μεγάλη αλυσίδα εστίασης. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διανομείς: Ο «κανόνας» που επικρατεί είναι να δουλεύουν με δικά τους μηχανάκια, να επωμίζονται σε μεγάλο βαθμό το κόστος της συντήρησης, να βρίσκονται στο δρόμο 10 και 12 ώρες τη μέρα. Όπως τόνισε, όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν το έδαφος στο οποίο καταγράφονται τα συχνά εργατικά «ατυχήματα», που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κοστίσει τη ζωή εργαζομένων. «Για τους διανομείς μέτρα προστασίας, κόντρα στα κέρδη της εργοδοσίας», ήταν το σύνθημα με το οποίο «απάντησαν» οι εργαζόμενοι στην παρέμβασή του.

Με το δικό τους πανό πήραν μέρος στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο της εστίας των Νέων Εστιών ΕΜΠ. Με αφορμή των απόλυση τριών συναδέλφων τους, μαζί με τον Σύλλογο Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, βρίσκονται τις μέρες αυτές σε κινητοποιήσεις. Σήμερα έκαναν παρέμβαση στην πρυτανεία και την Πέμπτη 6 Ιούνη, στις 11 π.μ., έχουν προγραμματίσει αντίστοιχη παρέμβαση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. «Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία απόλυση», είναι τα αιτήματα που έχουν αποτυπώσει στο πανό τους.

Όπως υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Τρουλλινός, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου, διεκδικούν «να μπει ένα τέλος στις εργολαβίες, ένα τέρμα στην ανασφάλεια» που αντιμετωπίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία στις αρχές Ιούλη, καθώς το εστιατόριο σταματά να λειτουργεί, χωρίς να ξέρουν αν θα επιστρέψουν από Σεπτέμβρη στη δουλειά, αφού αυτό εξαρτάται από τον εργολάβο που θα το αναλάβει. Αντίστοιχα, μόνο η οργάνωσή τους στο Συνδικάτο και η δράση τους έχει βάλει μέχρι σήμερα εμπόδια στα σχέδια των εργολάβων για απολύσεις και μείωση του προσωπικού. «Σε άλλη εστία οι εργαζόμενοι από 27 έχουν απομείνει 11», σημειώνει ο Π. Τρουλλινός, καθώς οι εργαζόμενοι είναι ο «εύκολος στόχος» κάθε εργολάβου που θέλει να αυξήσει τα κέρδη του. Ακόμα και χωρίς να έχει μειωθεί ο αριθμός τους, οι ρυθμοί της δουλειάς είναι εντατικοί: 25 εργαζόμενοι δουλεύουν για τη σίτιση έως και 600 ατόμων ενώ καλούνται να τα κάνουν όλα. Για παράδειγμα, «υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν στη λάντζα και παράλληλα καλούνται να κάνουν και τους οδηγούς».

Παρέμβαση του Παραρτήματος Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου στη διοίκηση του αεροδρομίου

Εκτός από τη συγκέντρωση στο υπουργείο, το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε παρέμβαση στη διοίκηση του αεροδρομίου για τα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε αυτό, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου. Στο επίκεντρο της παρέμβασης, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, βρέθηκαν οι συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η τουριστική σεζόν ανεβάζει την κίνηση, αλλά και η έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στα καταστήματα.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι, σε μια σειρά κουζίνες δεν λειτουργούν εξαερισμός και κλιματισμός, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ενώ καθημερινά είναι τα «ατυχήματα», λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά. Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε, είναι το μεγάλο κόστος της μετακίνησης των εργαζομένων από και προς το αεροδρόμιο, για το οποίο στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αποζημιώνονται.

Η τακτική της διοίκησης του αεροδρομίου είναι να «απαντήσει» σε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων με τον ισχυρισμό πως δεν είναι δική της υπόθεση, αλλά του εκάστοτε εργοδότη. Όμως, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως με τον ίδιο τρόπο η εργοδοσία στα καταστήματα τους κάνει «μπαλάκι» στη διοίκηση του αεροδρομίου, όταν θέτουν τα ίδια αιτήματα.

Από την κινητοποίηση στο Υπ. ΕργασίαςΟ Ν. Παπαγεωργίου μιλά στην κινητοποίησηΟ Χρ. Κατσώτης στο πλευρό των εργαζομένων Από την κινητοποίηση στο Υπ. ΕργασίαςΑπό την κινητοποίηση στο Υπ. ΕργασίαςΑπό την κινητοποίηση στο Υπ. ΕργασίαςΑπό την κινητοποίηση στο Υπ. ΕργασίαςΑπό την κινητοποίηση στο Υπ. ΕργασίαςΑπό την κινητοποίηση στο Υπ. ΕργασίαςΑπό την παρέμβαση του Παραρτήματος Νοτιοανατολ. Αττικής στο αεροδρόμιοΑπό την παρέμβαση του Παραρτήματος Νοτιοανατολ. Αττικής στο αεροδρόμιοΑπό την παρέμβαση του Παραρτήματος Νοτιοανατολ. Αττικής στο αεροδρόμιο
ΣΧΕΤΙΚΑ