Τετάρτη 12/06/2019 - 19:17
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Δυο γάιδαροι τσακώνονταν...

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πλειοδοτούν μπροστά στους μεγαλοξενοδόχους ποιος θα τους εξασφαλίσει φθηνότερο εργατικό δυναμικό, ποιος από τους δύο θα είναι ο εκλεκτός τους στη "μεταμνημονιακή εποχή" για να "σαρώσει όλα τα εμπόδια" (εργασιακά δικαιώματα) για τη διατήρηση των κερδών τους» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη στην πρόταση για νομιμοποίηση της 7ήμερης εργασίας δεν είναι εικόνα από το μέλλον.

Βασίζεται στον Μεσαίωνα που επικρατεί ήδη στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη αποκαλύπτει τη δέσμευση του κόμματός του να εφαρμόσει τις αξιώσεις της μεγάλης εργοδοσίας!

Οι συνομιλητές του είναι αυτοί που θέλουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Επιδιώκουν να επιβάλουν δουλειά ήλιο με ήλιο, κάθε μέρα χωρίς ρεπό, με μισθούς-επιδόματα και επιδόματα-ψίχουλα εξαθλίωσης.

Σιγά μην τους έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους!!

Η ΝΔ δεν ήταν κυβέρνηση όταν εφάρμοζε τα 586 και 511 ευρώ και στον τουρισμό έσπαγε το ένα μετά το άλλο τα κοντέρ των κερδών;

Η ΝΔ δεν ήταν κυβέρνηση όταν μείωνε το ποσό και τη διάρκεια τους επιδόματος ανεργίας;

Η ΝΔ δεν ήταν κυβέρνηση όταν καταργούσε τις Συλλογικές Συμβάσεις;

Η ΝΔ δεν ήταν κυβέρνηση που επιστράτευε εργαζόμενους όταν διεκδικούσαν το δίκιο τους;

Όσοι τώρα πέφτουν από τα σύννεφα... για τις δηλώσεις περί 7ήμερου, βλέπε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ας μας πουν τι ακριβώς έχουν κάνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Γιατί οι εργαζόμενοι ξέρουν από πρώτο χέρι πως συνέχισαν ακριβώς αυτά που άφησαν οι προηγούμενοι!

Διατήρησαν για τέσσερα ολόκληρα χρόνια την εφαρμογή της απαράδεκτης σύμβασης των 586 και 511 ευρώ. Έβαλαν σε εφαρμογή έναν από τους πιο εμβληματικούς μνημονιακούς νόμους, τον γνωστό ως νόμο Βρούτση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο καθορισμός του οποίου θα γίνεται με Υπουργική Απόφαση. Επιδοτούν τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό απαλλάσσοντας από αυτή την επιβάρυνση τη μεγαλοεργοδοσία. Απελευθέρωσαν τη λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή δίνοντας την ευκαιρία για την κατάργηση της Κυριακής-αργίας και τη νομιμοποίηση της 7ήμερης εργασίας. Απελευθέρωσαν το όριο των απολύσεων και πρόσθεσε εμπόδια στην κήρυξη απεργίας

Επανέφεραν δήθεν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Είναι γνωστό χρόνια τώρα στην Κω, τον 4ο τουριστικό προορισμό των 1.200.000 αφίξεων τουριστών για το 2018 με εκατοντάδες ξενοδοχεία, η ΚΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αυτή που υπέγραψε η πλειοψηφία με τους κατάπτυστους όρους της, επανήλθε μόνο στα χαρτιά.

Η Επιθεώρηση Εργασίας παραμένει υποστελεχωμένη, με μόνο 2 εργαζόμενους για όλα τα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος. Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο. Δύο άνθρωποι να βγάζουν δουλειά για 6 και οι συνθήκες εργασίας να αγγίζουν τις συνθήκες γαλέρας. Τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινότητα, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι ανθυγιεινές και απαράδεκτες σε δωμάτια τρισάθλια, ακόμα και σε κοντέινερ!!

Καμία εμπιστοσύνη, καμία αυταπάτη.

Στο όνομα της "δίκαιης" ή "βιώσιμης" ανάπτυξης τα κόμματα αυτά και τα δεκανίκια τους που εμφανίζονται με άλλα ονόματα θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.

Το ΕΚΒΣΔ καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν, να βάλουν φρένο στα χειρότερα, να διεκδικήσουν με τα σωματεία τους ανάκτηση των απωλειών και σύγχρονα δικαιώματα. Να οργανώσουν ακόμα πιο μαχητικά την αντεπίθεση, παλεύοντας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Έτσι πρέπει να απαντήσουν στα ψευτοδιλήμματα, στις ψεύτικες και ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά και στους εκβιασμούς και τις πιέσεις για να χειραγωγήσουν την ψήφο τους».