Πέμπτη 13/06/2019 - 18:14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις απολύσεις διεκδικώντας ΣΣΕ και δικαιώματα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Frigoglass» στο υπ. Εργασίας
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Frigoglass» στο υπ. Εργασίας

Ενάντια στις απολύσεις, στην ανεργία, στα λουκέτα, καθώς και για την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις και δικαιώματα, διαδήλωσαν την Πέμπτη 13 Ιούνη, έξω από το υπουργείο Εργασίας, εργαζόμενοι και σωματεία κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Frigoglass», στην εταιρεία «Mellon», αλλά και μεταλλωρύχοι, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία και φορείς που εξέφρασαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν στο δρόμο του αγώνα την σε βάρος τους ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, αστικών κομμάτων, ΕΕ, κεφαλαίου. (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω, δείτε βίντεο και φωτο)

Όχι στις απολύσεις απαίτησαν οι εργαζόμενοι της «Frigoglass»

«Όχι στις απολύσεις. Όχι στην ανεργία», βροντοφώναξαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Frigoglass» στην Κάτω Αχαΐα.

Το επιχειρησιακό σωματείο και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο, πετώντας τους 90 εργαζόμενους σε αυτό στην ανεργία. Στο πλευρό τους και έξω από το υπουργείο, ήταν αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και σωματείων της δύναμής του. Επίσης, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας.

Την απαίτηση των εργαζομένων να αναλάβουν η κυβέρνηση και το υπουργείο την ευθύνη για την προστασία των θέσεων εργασίας, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Σωματείου, Θανάσης Παπαστεφανόπουλος. Όπως κατήγγειλε, στην τριμερή που έγινε την ώρα της συγκέντρωσης, η εργοδοσία απέδωσε την απόφασή της να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο σε «αποτυχημένες» κινήσεις και επενδύσεις σε μια σειρά χώρες ανά τον κόσμο, για τις οποίες όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου, δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες, το Σωματείο θα αποφασίσει νέες δράσεις.

Αγώνας για ΣΣΕ από τους εργαζόμενους στη «Mellon»

Έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι της «Frigoglass» συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους της «Mellon», οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της 48ωρης απεργίας τους για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

«Οι αγώνες μας είναι αυτοί που μπορούν να μας πάνε μπροστά», τόνισε η Ειρήνη Μπεκιάρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Mellon», μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους την πείρα από τους αγώνες στην επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των απεργών, στην οποία συμμετείχε και το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, συναντήθηκε με τον ΓΓ του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραδεχτεί το δίκαιο του αιτήματος των εργαζομένων, δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι να καλύπτονται από την επιχειρησιακή ΣΣΕ, αν και η κυβέρνηση γνώριζε και ανέχτηκε το αντεργατικό εργασιακό καθεστώς που επικρατεί. Παράλληλα, την ίδια ώρα η κυβέρνηση στις 10 Ιούνη, βράβευσε σε εκδήλωση την εργοδοσία της «Mellon» για την επιχειρηματική της δράση. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Ειρ. Μπεκιάρη ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις.

Παράλληλα, την Παρασκευή 14 Ιούνη στις 9 π.μ., δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων της «Mellon», μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά θα γίνει συγκέντρωση συμπαράστασης, με τη συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων του Πειραιά, μπροστά στην είσοδο της εταιρείας στο Φάληρο.

Την Πέμπτη 20 Ιούνη στις 12 το μεσημέρι, ορίστηκε τριμερής συνάντηση στο Υπ. Εργασίας.

Στην κινητοποίηση, στο πλευρό των εργαζομένων, παραβρέθηκε και η Ειρήνη Γκιτάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «First Data».

Συμπαράσταση από Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα

Τη συμπαράσταση τόσο στους απεργούς της «Mellon» που παλεύουν για Συλλογική Σύμβαση, όσο και της «Frigoglass» που υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους, εξέφρασε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε τα έχουμε ζήσει στο πετσί μας», σημείωσε και υπενθύμισε πως εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ναυπηγεία, σε χαλυβουργίες και άλλες επιχειρήσεις είναι απλήρωτοι για μήνες, με το ένα πόδι στην ανεργία και την απειλή του λουκέτου συνεχώς πάνω από τα κεφάλια τους. «Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος για να να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής», τόνισε.

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των δυο επιχειρήσεων εξέφρασαν επίσης ο Δαμασκηνός Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, και η Έλσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκαν με αντιπροσωπείες τους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ομοσπονδία Λογιστών, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Κινητοποίηση των μεταλλωρύχων για υπογραφή ΣΣΕ

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας έκανε και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, που είχε προκηρύξει στάση εργασίας με επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή νέας ΣΣΕ και εφαρμογή της υπάρχουσας.

Η Ομοσπονδία, εδώ και ένα τρίμηνο, έχει καταθέσει εξώδικα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων στον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ. Ωστόσο, η εργοδοτική πλευρά αρνείται να διαπραγματευτεί, επιδιώκοντας την εξαίρεση ειδικοτήτων από τη Σύμβαση, υπονομεύοντας και αμφισβητώντας τον χαρακτήρα της ως κλαδικής Σύμβασης.

Στην ίδια κατεύθυνση, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, εργοδότες δεν εφαρμόζουν την ισχύουσα ΣΣΕ που υπογράφηκε μετά από πολύμηνο αγώνα, παρότι έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παραβιάζουν συστηματικά τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, μια πρακτική που οδηγεί σε συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα».

Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας, που έγινε σε μεταλλεία, λατομεία και λιγνητορυχεία όλης της χώρας. Μεταξύ άλλων, σε στάση εργασίας προχώρησαν εργαζόμενοι σε ορυχεία της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, στα μεταλλεία βωξίτη στην Άμφισσα, στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και στο ΙΓΜΕ.

Στην κινητοποίηση, παραβρέθηκε εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Να μετατρέψουν την επιτυχημένη κινητοποίηση σε αφετηρία για να επιβάλουν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης και να διεκδικήσουν την υπογραφή νέας, κάλεσε τους εργαζόμενους ο Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση με τον γγ του υπουργείου, σημείωσε πως η Ομοσπονδία έθεσε το αίτημα για ελέγχους από τα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και τα εργατικά ατυχήματα σε μια σειρά χώρους, ενώ κατήγγειλε τη μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης στους εργολαβικούς και τους συμβασιούχους της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα. Νέες τριμερείς συναντήσεις ορίστηκαν στις 24 Ιούλη, τόσο για την εφαρμογή της Σύμβασης στους συμβασιούχους της ΔΕΗ, όσο και με την εργοδοτική οργάνωση για την υπογραφή ΣΣΕ.

«Μόνο με αγώνα μπορούμε να κατακτήσουμε αυξήσεις πραγματικές, όχι άλλο αίμα στα εργοτάξια, μόνιμο προσωπικό, σταθερή δουλειά για όλους», υπογράμμισε ο Χ. Σμυρνιώτης, προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες.

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Frigoglass»Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Frigoglass»Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Frigoglass»Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Frigoglass»Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Frigoglass»Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Frigoglass»Ο Ν. Καραθανασόπουλος και ο Κ. ΠελετίδηςΑπό την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Mellon»Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Mellon»Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της «Mellon»Από την κινητοποίηση των Μεταλλωρύχων (Πηγή: Eurokinissi)Από την κινητοποίηση των Μεταλλωρύχων