Παρασκευή 19/07/2019 - 07:52
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»

Συνεχίζουν αποφασιστικά με νέα 48ωρη απεργία - Στο πλευρό τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Από το πρωί συγκεντρωμένοι έξω από τις εγκαταστάσεις της «Αφοί Βλάχου» ήταν και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν νέα 48ωρη απεργία για να γυρίσει στη δουλειά ο συνάδελφος τους Μέντης Δαμασκηνός, μέλος της σωματειακής επιτροπής στην επιχείρηση και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

Στο πλευρό των απεργών είναι από το πρωί και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, ο οποίος εξέφρασε την στήριξη του κόμματος στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι κάθε απόλυση εργαζόμενου δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά όλους τους εργαζόμενους. Αφορά, συνέχισε, τις εργασιακές σχέσεις οι οποίες έχουν αλλάξει μέσα απ' όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έγινε, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης. Δεν θέλουν, συμπλήρωσε ο Χ. Κατσώτης, τη σταθερή δουλειά. Θέλουν ελαστικές μορφές απασχόλησης έτσι ώστε όποτε θέλει ο εργοδότης να απολύει και όποτε θέλει να προσλαμβάνει. Κάτι τέτοιο όμως, υπογράμμισε, είναι θάνατος για την ζωή του ίδιου του εργάτη. Το ΚΚΕ, κατέληξε στέκεται απέναντι σ' όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο απαιτώντας από την κάθε κυβέρνηση την κατάργησή του και βέβαια είναι θέμα πάλης των ίδιων των εργαζόμενων να μπορέσουν να κατοχυρώσουν τη σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα και ΣΣΕ. (Δείτε εδώ video)

Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου είχε πραγματοποιήσει με καθολική συμμετοχή την Τετάρτη, 24ωρη απεργία και αποφάσισε συνέχεια με 48ωρη για Πέμπτη και Παρασκευή, καθώς και 6ωρες στάσεις εργασίας στην πρώτη και δεύτερη βάρια του Σαββάτου. Αιτήματα των εργαζομένων είναι η ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης του αγωνιστή συναδέλφου τους και η εφαρμογή όλων όσων επέβαλαν με τον αγώνα τους το προηγούμενο διάστημα, τις δεσμεύσεις δηλαδή για την σταδιακή απορρόφηση των εργολαβικών εργατών.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης εκδικάστηκε η προσφυγή της εργοδοσίας στο δικαστήριο, η οποία κατέθεσε αγωγή εναντίον του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου για κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής της απεργίας των εργαζομένων. Το Δικαστήριο αποδέχθηκε στο σύνολο της την αγωγή της εργοδοσίας η οποία πέρα από την ακύρωση της τρέχουσας απεργίας, απαιτεί από το αστικό δικαστήριο «να απαγορευθεί η πραγματοποίηση των απεργιών καθώς και κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση (απεργία, στάση εργασίας ή αποχή) του με το ίδιο ή συναφές περιεχόμενο και αίτημα στο μέλλον».

«Στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην "Αφοί Βλάχου" αντιπαρατίθενται όλοι οι μηχανισμοί του αστικού κράτους, με τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν και αξιοποιούν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση. Η αστυνομία και η "τυφλή δικαιοσύνη" είναι πάντα στη διάθεση της εργοδοσίας, όπως αποδείχτηκε και σήμερα με την απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Και προσθέτει:

«Παρ’όλη την τρομοκρατία, που δέχονται οι εργαζόμενοι, στέκονται ακόμη ενωμένοι κι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δίκαιο αίτημα τους να γυρίσει στην δουλειά ο συνάδελφος τους Μέντης Δαμασκηνός, μέλος της σωματειακής επιτροπής στην επιχείρηση και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

Ο αγώνας συνεχίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου με την κήρυξη 48ωρης απεργίας από τις 22.00 την Πέμπτη 18/7, έως τις 22.00 του Σαββάτου 20/7».