Τετάρτη 28/08/2019 - 19:35
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κινητοποίηση για τους απλήρωτους από το Δήμο Μετσόβου εργαζόμενους «κοινωφελούς εργασίας» στο Μέτσοβο

Παράσταση διαμαρτυρίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους «κοινωφελούς εργασίας» στο Μέτσοβο έκανε σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων.

Η κινητοποίηση έγινε στο χώρο του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ) όπου γίνεται η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής.

«Να μπει τέλος στην ομηρία των εργαζομένων της Κοινωφελούς Επιχείρησης», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η δημοτική αρχή Μετσόβου, που ορκίζεται σήμερα, ανανεώνοντας τη θητεία της, χρωστάει πλέον δεδουλευμένα τριών μηνών στους εργαζόμενους μέσω του προγράμματος Εναρμόνισης της Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής (το γνωστό ΕΣΠΑ).

Η μείωση από 9 σε 3 μηνιάτικα ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασής τους να διεκδικήσουν οργανωμένα και μαζί με το σωματείο την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η μέχρι τώρα τακτική, ανάγκασε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, και δημιούργησε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών Μετσόβου και Χρυσοβίτσας.

Η δημοτική αρχή μπορεί να θέλει να κάνει τη σημερινή ορκωμοσία με "τιμές", αλλά σίγουρα αυτή η κατάσταση δεν είναι προς τιμήν της.

Η ανάγκη για προσχολική αγωγή δεν μπορεί να έρχεται σε "δεύτερη μοίρα" με απλήρωτους εργαζόμενους και παιδικούς σταθμούς που υπολειτουργούν. Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη όλων των παιδιών και καμία Δημοτική Αρχή δεν έχει δικαίωμα να τους την στερεί.

Οι δαπάνες για τη λειτουργία των παιδικών και των βρεφονηπιακών σταθμών είναι ανελαστικές. Ανελαστική πρέπει να είναι η ανάγκη για σύγχρονη προσχολική αγωγή. Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και της νέας, που στηρίζει και ο Δήμος Μετσόβου, είναι αυτή που αρνείται πεισματικά να διορίσει μόνιμο προσωπικό στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και πρέπει να βρει απέναντι τους Μετσοβίτες. Η πολιτικής της δημοτικής αρχής που θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν δωρεάν επίσης πρέπει να βρει απέναντι τους Μετσοβίτες. Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, πότε θα πληρώσει τους εργαζόμενους. Είναι αυτονόητο δικαίωμα το οποίο δεν μπορεί να μπαίνει σε "παζάρια".

Οι εργαζόμενοι, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για κοινωνικοποίηση των βρεφών στο νέο περιβάλλον, αποφάσισαν να υποδεχτούν τα παιδιά το Σεπτέμβρη. Γνωρίζουν την ανάγκη για ομαλή προσαρμογή στο νέο περιβάλλον και σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή βάζουν την ανάγκη για προσχολική αγωγή πάνω από τις δικές τους ανάγκες.

Η κίνηση αυτή δεν πρέπει να παρερμηνευτεί από τη δημοτική αρχή, να θεωρηθεί δηλαδή ότι δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει κανονικά τη μισθοδοσία και τα δεδουλευμένα. Αντιθέτως, απαιτείται αντίστοιχα υπεύθυνη στάση από την πλευρά της.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να διασφαλιστεί η ομαλή πληρωμή των εργαζομένων στο τέλος κάθε μήνα. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, το νέο ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης δεν έχει "λευκή επιταγή" να εγκρίνει δαπάνες και να παίρνει αποφάσεις για έξοδα βιτρίνας, όσο δεν ομαλοποιείται η μισθοδοσία.

Απαιτούμε:

• Το μισθό μας στο τέλος κάθε μήνα.

• Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των 3 μηνών που οφείλονται ακόμη.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσει η ομηρία των συμβάσεων.

• Να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών-παιδαγωγών.

• Σύγχρονα κτίρια που να πληρούν τις παιδαγωγικές προδιαγραφές όπως προβλέπονται.

• Προμήθεια νέου εκπαιδευτικού ψυχοπαιδαγωγικού και εποπτικού υλικού».

ΣΧΕΤΙΚΑ