Δευτέρα 16/09/2019 - 14:16

Συγκέντρωση αύριο στην Καλαμάτα ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο

Φωτο αρχειου
Φωτο αρχειου

Σε συγκέντρωση αύριο Τρίτη 17 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα καλούν σωματεία της Καλαμάτας, ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που παραδίδει γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους τσακίζοντας παραπέρα τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα.

Για το θέμα συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα εκπρόσωποι σωματείων της πόλης.

Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσσηνίας, επισήμανε:

«Σε συνέχεια της δίκαιης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ, λίγους μήνες μετά τις εκλογές καταθέτει τη δικιά της ανάπτυξη. Δίνει γην και ύδωρ (ακόμα και τα αρχαία), με μια σειρά μέτρων από κίνητρα για τους όρους δόμησης, για την επιτάχυνση διαδικασιών επενδυτικών πάρκων, για τις ειδικές οικονομικές ζώνες, εξασφαλίζοντας παράλληλα στους εργοδότες ένα εργασιακό κάτεργο για τους εργαζόμενους, αφού σε αυτές δεν θα ισχύει κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Με τα άρθρα 49, 51 και 52 του πολυνομοσχεδίου-"σκούπα" που κατέθεσε στη Βουλή χτυπά τις κλαδικές συμβάσεις και καταργεί τα Σωματεία.

Στα άρθρα 49 και 51 προβλέπονται εξαιρέσεις από τις τοπικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ για επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στο άρθρο 52 προβλέπεται ότι η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων από εργοδότες που απασχολούν πάνω από το 50% εργαζόμενους στον κλάδο θα πρέπει να ελέγχεται αν έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση.

Στο άρθρο 53 προβλέπεται ότι για να προσφύγουν μονομερώς οι εργαζόμενοι στον ΟΜΕΔ, θα πρέπει να αποδεικνύουν "υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού δημοσίου συμφέροντος". Στην ουσία αποκλείουν τη δυνατότητα των εργαζομένων να προσφύγουν στον ΟΜΕΔ.

Στο άρθρο 50 προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων για κήρυξη της απεργίας. Καταργώντας στην ουσία τα καταστατικά των σωματείων, παρεμποδίζοντας στην ουσία τα μέλη τους να συγκεντρώνονται, να συζητούν και να συναποφασίζουν μέσα από διάλογο και αντιπαράθεση που θα τους επιτρέπει να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον αγώνα τους και τα δικαιώματά τους. Θέλουν σιγή νεκροταφείου.

Παράλληλα προωθούν και το ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα φακελώνονται οι εργαζόμενοι και τα προσωπικά τους δεδομένα θα είναι στην διάθεση του κάθε υπουργού Εργασίας να τα διαχειριστεί όπως αυτός νομίζει, αφού με πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Εργασίας να εκδίδει Υπουργικές Αποφάσεις που θα ερμηνεύουν τις διαδικασίες υλοποίησης του νόμου».

Ο Λαμπρόπουλος Βαγγέλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας, από την πλευρά του τόνισε τα εξής:

«Κάνουμε ανοικτό κάλεσμα στη διοίκηση του ΕΚ Καλαμάτας να συνεδριάσει άμεσα και να οργανώσει κλιμάκωση κινητοποιήσεων με προκήρυξη απεργίας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε διαφορές. Το λέμε εμείς πρώτοι. Όμως εδώ διακυβεύεται η ύπαρξη των συνδικάτων. Να βάλουμε στην πάντα τις διαφορές και με ενότητα όλοι μαζί να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία των συνδικάτων από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.

Να δώσουμε μαζί το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο θα συνδικαλιζόμαστε και θα αποφασίζουμε. Να δώσουμε μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις στην οργάνωση των συνδικάτων μας και στον τρόπο λειτουργίας τους. Η οργάνωση της πάλης είναι υπόθεση δική μας και όχι των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους. Έχουμε καταστατικά, με σκοπούς που προβλέπουν απαρτίες, τρόπους λειτουργίας και εκλογής των οργάνων τους. Έχουν καταστατικά που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν ψηφίσει ύστερα από συζήτηση και ουσιαστικό διάλογο. Έχουμε μητρώα μελών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα δώσουμε σε κανέναν εργοδότη».