Τρίτη 24/09/2019 - 13:46
ΠΑΤΡΑ

Δυναμική και μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία (ΦΩΤΟ)

Με μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και ένα συλλαλητήριο με παλμό, δεκάδες σωματεία και χιλιάδες απεργοί και στην Πάτρα έδωσαν την απάντησή τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο -έκτρωμα που φέρνουν στη Βουλή κυβέρνηση και κεφάλαιο.

Στους δρόμους της Πάτρας αντήχησαν συνθήματα όπως «Τα σωματεία δεν μπαίνουν σε μουσεία. Δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία» και «Κάτω τα χέρια από την απεργία. Δε θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία».

Την απεργιακή συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Κώστας Σπανός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος από το Σύλλογο Εργαζομένων Τραπεζών Αγροτικής - Πειραιώς και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Βασίλη Βασιλείου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, ο οποίος τόνισε πως «με τη σημερινή μας απεργιακή κινητοποίηση δίνουμε απάντηση στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - υπουργείου Εργασίας - εργοδοτικών ενώσεων και των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ που κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει το νέο εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Απαντάμε με μαζική, ενωτική, ταξική απεργιακή κινητοποίηση. Είναι δεκάδες σήμερα τα Σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που από το πρωί δίνουν τη μάχη της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς και επιχείρηση, εκατοντάδες συνδικαλιστές που ρίχτηκαν στη μάχη της απεργιακής φρουράς. Αυτή η μάχη είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια, μπορεί να αποτελέσει σήμερα βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ώστε πιο αποφασιστικά να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, ενάντια στο νέο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ που στην ουσία καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και ταυτόχρονα βάζει στο "γύψο" τη δράση των Συνδικάτων. Ένας νόμος που συμβολίζει ξεκάθαρα ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν συμβαδίζουν με τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δουλειά και τη ζωή».

Αναφέρθηκε συνολικά στο νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα, στην υπονόμευση της απεργίας από τη ΓΣΕΕ και το χτύπημά της από τη συνδικαλιστική μαφία και έκλεισε λέγοντας πως «για τα σωματεία των εργαζομένων, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει κόκκινη γραμμή! Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι έτσι θα σταματήσουν τους εργαζόμενους. Όσοι το προσπάθησαν, ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις, δεν κατάφεραν να τις σταματήσουν. Σήμερα αποτελεί μονόδρομο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή, να δώσει τη μάχη ώστε τα σχέδια της εργοδοσίας και του κράτους να μείνουν στα χαρτιά. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την προσπάθεια για να δυναμώσουν τα Συνδικάτα, να οργανωθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση. Να πυκνώσουν οι συσκέψεις, οι συνελεύσεις, η συλλογική δράση! Αυτά είναι τα όπλα μας και δεν τα παραδίδουμε. Όλοι στη μάχη! Συνεχίζουμε!».

Το «παρών» στο συλλαλητήριο και η Δημοτική Αρχή Πάτρας

Στη συγκέντρωση, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στις διατάξεις για τα Εργασιακά που περιλαμβάνει το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο».

Ο Κ. Πελετίδης σε δήλωσή του τόνισε τα εξής:

«Είμαστε εδώ, δίπλα στους εργαζόμενους και αγωνιζόμαστε μαζί τους για το δίκιο τους. Ο λαός μας όταν ακούει λόγια και υποσχέσεις για ανάπτυξη και επενδύσεις, καταλαβαίνει, όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας, ότι κάποιοι πρέπει να δώσουν. Και αυτοί που θα δώσουνε πάλι είναι οι εργαζόμενοι.

Η νέα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, όταν λέει ανάπτυξη εννοεί τους λίγους που έχουν ήδη χρήμα και γι' αυτό αποφάσισε να σταματήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Επιτίθενται στους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι αντιδρούν και με το δίκιο τους κι εμείς, ως Δημοτική Αρχή, είμαστε δίπλα τους, όπως είμαστε όλα τα χρόνια υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους. Οι πόλεις χτίζονται από αυτούς που εργάζονται και όχι από αυτούς που κάνουν μπίζνες στην πλάτη τους».