Τετάρτη 30/10/2019 - 08:36
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ - ΕΝΕΔΕΠ

Σήμερα, η σύσκεψη για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά και την ανάγκη οργάνωσης της πάλης

Πηγή: Eurokinissi

Σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη 30 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά διοργανώνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ με θέμα «Οι εξελίξεις στο Λιμάνι και η ανάγκη οργάνωσης της πάλης».

Η πρόταση για πλαίσιο πάλης των Σωματείων είναι η εξής:

«Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε άδικο σύστημα. Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας

Η απόρριψη από την ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) ορισμένων πρόσθετων επενδύσεων που πρότεινε η ιδιωτικοποιημένη ΟΛΠ ΑΕ και συγκεκριμένα: Η μεταφορά του Car Terminal στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας και η δημιουργία 4ου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων εκεί που είναι σήμερα το Car Terminal δεν αναιρεί ότι ο σχεδιασμός των μονοπωλιακών ομίλων προχωρά, με κριτήριο την κερδοφορία τους και βάζοντας στη μέγγενη τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Άλλωστε το επενδυτικό σχέδιο της COSCO προχωρά, με αξιοποίηση όλου του αντιλαϊκού και αντεργατικού οπλοστασίου που έχει φτιαχτεί για το κεφάλαιο. Σχέδιο με συνέπειες στους χώρους δουλειάς, στη ζωή των εργαζομένων, στις εργατογειτονιές, με ελεύθερους χώρους να στοχοποιούνται για καπιταλιστική αξιοποίηση, με την ύπαρξη και λειτουργία καζανιών του θανάτου, με κλείσιμο της πρόσβασης, ακόμα και της θέας στη θάλασσα για αρκετές περιοχές.

Καμία επανάπαυση για τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά

Το λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε πρώτο σε ανταγωνιστικότητα το 2018, με νέα ρεκόρ κερδοφορίας για το μονοπώλιο της COSCO και τους άλλους επιχειρηματίες και εργοδότες που δραστηριοποιούνται γύρω από το λιμάνι. Αυτό έγινε σε βάρος των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, είναι αποτέλεσμα της έντασης της εκμετάλλευσης.

Και στην ανάπτυξη ο λογαριασμός πάει στην εργατική τάξη και το λαό

Την ώρα που αυτοί μετρούν κέρδη, εμείς αγωνιούμε για το αν θα τα φέρουμε βόλτα, αν με το μεροκάματο θα φτάσει να καλυφθούν οι οικογενειακές υποχρεώσεις, για το αν θα γυρίσουμε σώοι σπίτι. Γιατί η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς είναι:

1. Η άρνηση της εργοδοσίας να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

• Οι εργοδότες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αξιοποιούν τους νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που τους επιτρέπει να μη δίνουν το μητρώο των μελών τους. Αποτέλεσμα να μη διαπιστώνεται αν η τοπική ΣΣΕ έχει υπογραφεί από την πλειοψηφία των εργοδοτών και έτσι η ΣΣΕ που με 9μηνο αγώνα κατέκτησαν οι μεταλλεργάτες να μην είναι υποχρεωτική.

• Η COSCO δεν υπογράφει ΣΣΕ με τους λιμενεργάτες στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και για να αντιμετωπίσει τη δράση του σωματείου, επιστρατεύει μπράβους, απειλές, έστησε σε μια νύχτα εργοδοτικό σωματείο, ενώ έχει στην υπηρεσία της και τα δικαστήρια, που με ρυθμό πολυβόλου βγάζουν κάθε απεργιακή κινητοποίηση παράνομη.

• Στους λιμενεργάτες του προβλήτα Ι έγιναν σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με σημαντική μείωση στους μισθούς.

• Οι εφοπλιστές δεν υπογράφουν ΣΣΕ, ενώ η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους χτυπάνε "κόκκινο".

2. Εντατικοποίηση της δουλειάς, εργατικά "ατυχήματα", κόστος για το κεφάλαιο η ασφάλειά μας στη δουλειά. Με το φούντωμα των εργασιών είχαμε νέους νεκρούς εργάτες στη Ζώνη. Στην COSCO η εργοδοσία απαντά αρνητικά σε μια σειρά στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, όπως η αύξηση των μελών της ομάδας εργασίας (πόστα). Στα καράβια μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων, γεννώντας κινδύνους για επιβάτες και ναυτεργάτες. Ακόμα δεν υπάρχει σταθμός πρώτων βοηθειών, που υπήρχε παλιότερα.

3. Επιβάρυνση της ζωής στις γειτονιές μας. Βρώμα και δυσωδία από τα καζάνια του θανάτου, αυξημένα ποσοστά καρκίνου στις συνοικίες του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος είναι η «κληρονομιά» της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τις οικογένειες και τα παιδιά μας. Ελεύθεροι χώροι μπαίνουν στο στόχαστρο, όπως τα Λιπάσματα και ο "Αρμός".

Αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση ότι η ζούγκλα του ελεύθερου ανταγωνισμού και η σύγκρουση συμφερόντων σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει υπόψη της τις λαϊκές ανάγκες και άρα με τίποτα δεν μπορεί να οδηγήσει σε φιλολαϊκή ανάπτυξη ή σε ανάπτυξη για όλους που λέει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το νέο masterplan της Cosco αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματά μας. Το επενδυτικό σχέδιο της Cosco έχει ως μόνο κριτήριο την κερδοφορία του μονοπωλίου. Γι’ αυτό μαζί με τα μεγαλεπήβολα σχέδια πάνε χέρι - χέρι η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου το λιμάνι να γίνει Ειδική Οικονομική Ζώνη, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, με μειωμένα δικαιώματα στους εργάτες. Σε αυτά τα πλαίσια οι σχεδιασμοί του μονοπωλίου για το λιμάνι έχουν ως αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του, αποτελούν αντικειμενικά εξελίξεις που φορτώνουν βάρη και προβλήματα στο λαό. Οξύνουν τις αγωνίες για το αν θα έχουν δουλειά οι μεταλλεργάτες, για τους όρους δουλειάς, την ποιότητα ζωής στην περιοχή με αλλαγές σε συντελεστές δόμησης και fast track διαδικασίες αδειοδότησης χωρίς υπολογισμό συνεπειών σε περιβάλλον και τοπική οικονομία, οξύνουν την αγωνία μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στο Εμπόριο κ.α. Είμαστε αντίθετοι στους σχεδιασμούς της COSCO γιατί ξέρουμε ότι γίνονται για την κερδοφορία της και όχι για τα συμφέροντα του λαού. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός της περιοχής δεν περιμένουμε η λύση στα προβλήματά μας να έρθει ούτε από τους Κινέζους καπιταλιστές ούτε από κανέναν άλλο καπιταλιστή. Λύση είναι η πάλη εναντίον τους, ενάντια στα κέρδη τους, με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μυρίζουν μπαρούτι. Η κόντρα μονοπωλιακών ομίλων στο λιμάνι έχει θύμα το λαό. Σήμερα μαίνεται ένας πρωτοφανής πόλεμος γεωστρατηγικού χαρακτήρα με στόχο τον έλεγχο των υποδομών της Ναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας μας, μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Κίνας και χωρών της ΕΕ. Ένας πόλεμος που έχει προεκτάσεις στο μοίρασμα της πίτας των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Είναι αυτή η διαμάχη που οξύνει τον ανταγωνισμό, που συνεχίζει να κρατάει σε υπολειτουργία τα μεγαλύτερα Ναυπηγεία στη χώρα και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της ναυπηγοεπισκευής στο πλαίσιο του ΟΛΠ. Το παράδειγμα των Ναυπηγείων επιβεβαιώνει ότι η λογική της αναζήτησης λύσεων στο "πλαίσιο του εφικτού", που αναπαράγουν για χρόνια ορισμένες δυνάμεις, έχει μόνιμο θύμα τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, η σύγκρουση εκφράζεται και στους σχεδιασμούς για τις άλλες χρήσεις του λιμανιού.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο λαός να επαγρυπνούν, καθώς οι αντιπαραθέσεις αυτές γίνονται σε συνθήκες που η χώρα μας βουτάει ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως επιβεβαιώνεται από τη νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τεράστιες οι ευθύνες των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και των δημάρχων τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στα εργατικά δικαιώματα. Με το λεγόμενο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο δίνει νέα δώρα στο κεφάλαιο, ενώ για μας προβλέπει μπουρλότο στις ΣΣΕ και επίθεση στο αναφαίρετο και με αίμα κατακτημένο δικαίωμά μας στην οργάνωση στο σωματείο και τη συλλογική πάλη.

Τα σχέδιά τους θα αποτύχουν, οι εργάτες στη Ζώνη, στα καράβια, στο λιμάνι ξέρουν πώς να υπερασπίζονται τη ζωή τους, έχουν πείρα από το πώς κερδίζονται δικαιώματα, τα έχουν βάλει με όλες τις κυβερνήσεις και άλλους μηχανισμούς, από δικαστήρια ως τους χρυσαυγίτες.

Η Περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές έχουν συμφωνήσει με την πώληση του λιμανιού στην COSCO και το βασικό της επενδυτικό πρόγραμμα κι ας σκούζουν τώρα για "φτερούγες" των σχεδιασμών του κινέζικου μονοπωλίου. Η Περιφέρεια Αττικής πριν τις εκλογές, με ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι, έδωσε ζεστό χρήμα στην COSCO για τις επενδύσεις της στο Λιμάνι. Οι δήμαρχοι σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Πέραμα θυμήθηκαν ότι δεν τους αρέσουν οι αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού, που υπέγραψε και εφάρμοσε το κόμμα τους! Με αυτούς κοινό μέτωπο δεν μπορεί να γίνει!

Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους που αγωνιούν, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, τα δικαιώματά τους να χτυπιούνται. Είμαστε μαζί με τους μικρούς επαγγελματίες που δουλεύουν ώρες ατέλειωτες και αναμετριούνται με τα υπέρογκα χρέη. Είμαστε με το λαό που αγωνιά για την υγεία τη δική του και των παιδιών του, που αγωνιά από τις συνέπειες στην υγεία του από τη βιομηχανική δραστηριότητα, που παλεύει να κρατήσει με νύχια και με δόντια ελεύθερους χώρους μακριά από την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου.

Δεν είμαστε με τα αφεντικά, που δεν εφαρμόζουν τις ΣΣΕ, που υπονομεύουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να στηρίζουν τη δράση μηχανισμών όπως το δουλεμπορικό της Χρυσής Αυγής, είναι αντίπαλοί μας.

Σήμερα μεγαλώνει η ανάγκη για κοινή πάλη των εργατών, για συντονισμό δράσης σε κατεύθυνση αμφισβήτησης της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου

Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

• Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εργολαβικές και ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, να μπει τέρμα στην ομηρία χιλιάδων εργατών που ζουν με την αγωνία τού αν θα έχουν μεροκάματο. Κανείς εργάτης σε δουλεμπορικό, κατάργηση του αίσχους των δουλεμπορικών γραφείων.

• Εφαρμογή της ΣΣΕ στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, υπογραφή ΣΣΕ σε λιμενεργάτες και ναυτεργάτες. Όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων. Να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που υπονομεύει τις ΣΣΕ.

• Εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ενίσχυση της οργανικής σύνθεσης σε καράβια και λιμάνι (πόστα). Ουσιαστική λειτουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας με συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων. Άμεση επαναλειτουργία και στελέχωση του σταθμού πρώτων βοηθειών στο χώρο του λιμανιού.

• Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα, οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θα μείνουν στα χαρτιά, τα Συνδικάτα δεν μπαίνουν στο "γύψο".

• Διεκδικούμε μέτρα ουσιαστικής στήριξης στους ανέργους, για όλη την περίοδο της ανεργίας. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαιτούμε:

• Να φύγουν τα καζάνια του θανάτου από τις γειτονιές μας. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρ. στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση.

• Άμεσα μέτρα, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικός δρόμος διαφυγής κ.λπ.

• Άμεσα μέτρα για τη ρύπανση στην περιοχή από τις βιομηχανίες. Είναι όρος για να σταματήσει άμεσα η δυσοσμία που μας ταλαιπωρεί.

Καλούμε κάθε σωματείο και μαζικό φορέα του Πειραιά να κάνει δική του υπόθεση την πάλη του ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς εργοδοσίας και κυβέρνησης, να κάνει υπόθεσή του την πάλη για μια ζωή με δικαιώματα».