Σάββατο 02/11/2019 - 17:31
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Δεύτερο εργατικό ατύχημα μέσα σε ένα μήνα στην «ΤΙΤΑΝ ΑΕ» στο Δρέπανο

Δεύτερο εργατικό ατύχημα μέσα σε ένα μήνα, στην «ΤΙΤΑΝ ΑΕ» στο Δρέπανο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας.

Όπως αναφέρει το Συνδικάτο, το ατύχημα συνέβη την Πέμπτη 31 Οκτώβρη. Ο εργαζόμενος είχε σταλεί να εργαστεί σε μεταφορική ταινία υλικού σε «σταματημένη γραμμή» παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού στον χώρο εργασίας του εργολαβικού συνεργείου, ο εργαζόμενος άνοιξε θυρίδα στην μεταφορική ταινία για να ελέγξει αν είναι καθαρός ο χώρος, όμως τη στιγμή εκείνη, συσκευή εκτόξευσης αέρος με μεγάλη πίεση και ταχύτητα (που χρησιμοποιείται για την αποκόλληση υλικών από κλειστούς χώρους, όπως αγωγοί κ.λπ.) λειτούργησε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκνέφωση υλικών στον χώρο.

Από την επίδραση του υπό πίεση αέρα, ισχυρή ριπή από εκτοξευμένα υλικά χτύπησαν τον εργαζόμενο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στα μάτια.

Ο άτυχος εργάτης είναι έμπειρος και εργάζεται πολλά χρόνια σε εργολαβικό συνεργείο καθαρισμού που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο επίσης πολλά χρόνια.

Ο τραυματίας διεκομίσθη στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», με αυτοκίνητο της εταιρείας και όχι με το ασθενοφόρο που διαθέτει η ίδια, λόγω απουσίας οδηγού ασφαλείας στη συγκεκριμένη βάρδια, γεγονός που έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, λόγω της συνεχούς μείωσης των εργαζομένων σε όλες τις ειδικότητες και εντατικοποίησης των εναπομεινάντων σ’ αυτές.

Στην καταγγελία του το Συνδικάτο αναφέρει επίσης:

«Η χρησιμοποίηση εργαζομένων σε εργολάβους, είναι η συνήθης τακτική των βιομηχανιών, ώστε να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους, οι εργαζόμενοι αυτοί υποβάλλονται εύκολα σε εργασιακές πιέσεις και δεν τολμούν να διεκδικήσουν τα λίγα εναπομείναντα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως αυτό της 11ωρης ανάπαυσης και των ρεπό, φοβούμενοι την άμεση απώλεια της χαμηλά αμειβόμενης εργασίας τους. Χρησιμοποιούνται δε σε διάφορες επίπονες και επικίνδυνες εργασίες, διαφόρων ειδικοτήτων.

Το ατύχημα αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ατυχημάτων που έχουν συμβεί στην συγκεκριμένη βιομηχανία, όπως εκείνο στις αρχές του ίδιου μήνα (Παρασκευή 04/10/2019) και αφορούσε την πτώση εργαζομένου από μεγάλο ύψος, ο οποίος εργάζονταν εκτεθειμένος σε συνθήκες βίαιου καιρικού φαινομένου, δίχως τα κατάλληλα μέσα προστασίας.

Το σωματείο μας έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες (κυρίως από εργαζόμενους σε εργολάβους) για ανασφαλείς συνθήκες εργασίας και εντατικοποίησης της εργασίας στην βιομηχανία "ΤΙΤΑΝ" στο Δρέπανο και έχει κάνει παρεμβάσεις, όπως αυτή που έκανε προς στο ΣΕΠΕ στις 15/2/2019 με αριθμ. Πρωτ.: 67258, για την κατασκευή που παραμένει ημιτελής στην "ΤΙΤΑΝ ΑΕ", με κίνδυνο να σωριαστούν στο έδαφος τόνοι σιδήρων σε περιοχή που διέρχονται οχήματα, εργαζόμενοί και εκτελούνται εργασίες φόρτωσης κ.λπ.

Η επιθεώρηση εργασίας μέχρι και σήμερα, παρόλο που είναι ενήμερη μέσω της καταγγελίας, δεν έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή του όποιου πιθανού ατυχήματος, ούτε έχει ενημερώσει σχετικά με τα όποια αποτελέσματα επιτόπιας ερευνάς της το Συνδικάτο Οικοδόμων. Με την σειρά μας την καθιστούμε συνυπεύθυνη σε περίπτωση που προκληθεί ατύχημα στο χώρο εξαιτίας της ημιτελούς αυτής κατασκευής.

Ζητούμε άμεσα να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας τουλάχιστον 30 μέτρων πέριξ του σιλό που φέρει τον εκτεθειμένο σε συνθήκες καιρικής διάβρωσης οπλισμό.

Το Συνδικάτο μας παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας των συναδέλφων μας και βρίσκεται δίπλα τους ανά πάσα στιγμή, για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και των δικαιωμάτων τους που προκύπτουν για την βλάβη που υπέστησαν από το εργατικό ατύχημα.

Η εργοδοσία δεν έχει πρόβλημα να πληρώνει τους διάφορους σύγχρονους "δουλεμπόρους" για να βγάλουν την οποιαδήποτε επικίνδυνη δουλεία για λογαριασμό τους, με "δικούς τους" εργαζόμενους, γρήγορα και αδιαμαρτύρητα, κρατώντας για τον εαυτό τους και με το αζημίωτο εκείνη "την τιμητική" του αυτοφοράκια.

Οι εργαζόμενοι εισπράττουν τον κίνδυνο, την φτώχεια, την ανασφάλεια και τον φόβο και οι εργολάβοι με τη σειρά τους τσεπώνουν ζεστό χρήμα, μοιράζοντας τους κακοπληρωμένους και συχνά ανασφάλιστους εργάτες στους διάφορους πελάτες τους.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η εργολαβική εργασία και οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας εξυπηρετούν την ανάγκη του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του, απαλλάσσουν την εργοδοσία από το μεγαλύτερο μέρος των στοιχειωδών υποχρεώσεων που μπορεί να έχει απέναντι στους εργαζόμενους και που σε τελική ανάλυση είναι αποτέλεσμα αγώνων και κατακτήσεων του εργατικού κινήματος. Αυτό ήρθε να θωρακίσει και με τον πρόσφατο νόμο η κυβέρνηση της ΝΔ που απαλλάσσει από εργοδοτικές υποχρεώσεις τους επιχειρηματίες που απασχολούν εργαζόμενους μέσω δουλεμπορικών και εργολάβων.

Σε αυτή την κατάσταση με του εργολάβους και τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βάλει τέλος, γιατί πέρα απ’ όλα τα άλλα έχει και τάσεις ραγδαίας επέκτασης.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι θα εντείνουμε τον αγώνα για την εξαφάνιση αυτού του εργασιακού μορφώματος, πριν καταλήξουμε να δουλεύουμε όλοι ως ενοικιαζόμενοι.

Τους εργαζόμενους σε εργολάβους και γραφεία ενοικιάσεως θα πρέπει άμεσα να τους γράψουμε στα ταξικά Συνδικάτα. Μόνιμοι και έκτακτοι να οργανώσουν από κοινού την πάλη.

Να βάλουμε στόχους και να έχουμε κατακτήσεις ακόμα και σε συνθήκες που συνεχίζουν να λειτουργούν τα "γραφεία ενοικίασης εργατών".

Να βοηθήσουμε τους παλιότερους που εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας να μη βλέπουν ως αντίπαλο τους συναδέλφους που εργάζονται στους εργολάβους, αλλά τα γραφεία τους και τις ίδιες τις επιχειρήσεις του κλάδου που επιλέγουν να συνεργαστούν με τέτοιου είδους γραφεία, όπως και τις κυβερνήσεις που νομοθετούν το ολοένα και μεγαλύτερο αντιλαϊκό οπλοστάσιο.

Το συνδικάτο των οικοδόμων, θα συνεχίσει και θα εντείνει τις επισκέψεις του στους χώρους δουλειάς και τις επαφές του με εργαζόμενους, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα μας, μέσα από τους κοινούς μας αγώνες».