Τετάρτη 06/11/2019 - 20:39
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Να σταματήσουν τα νέα εγκλήματα τύπου «Φυλής» - Δεν ανεχόμαστε να γεμίζουμε καρκίνο για τα κέρδη τους (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές πραγματοποίησαν Σωματεία και Φορείς από τη Δυτική Αθήνα, τη Δυτική και την Ανατολική Αττική, ενάντια στην εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων από κυβέρνηση και Περιφέρεια.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία μέσω κεντρικών οδών της Αθήνας για τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής στη Λ. Συγγρού, όπου τοιχοκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

«Μιλάνε για ανάπτυξη μιλάμε για ζωή, έξω από το Θριάσιο η χωματερή», «Δυτική Αθήνα, Γραμματικό, Φυλή, να κλείσει τώρα η χωματερή», «Πατούλη, Δούρου και Παππού, είστε οι βασιλιάδες του σκουπιδαριού» και «Εδώ, εδώ μ' αγώνα μαζικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με το σκουπιδαριό» είναι μερικά από τα συνθήματα που αντήχησαν στην πορεία ενώ το κεντρικό πανό της κινητοποίησης έγραφε χαρακτηριστικά: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό. Φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό» (δείτε πάνω βίντεο με στιγμιότυπα και συνθήματα από την πορεία).

Τα σωματεία, που έχουν συγκροτήσει συντονιστικές επιτροπές, διεκδικούν το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής, να μη γίνουν νέες χωματερές στα ανενεργά λατομεία και να μη λειτουργήσει ούτε δοκιμαστικά ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, δηλαδή να μη λειτουργήσει μια νέα «Φυλή» στην Ανατολική Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έγκλημα συνεχίζεται σε συνεννόηση και κεντρική συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, αφού στη σχετική με το θέμα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης (ΝΔ) και η Ρ. Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) επικύρωσαν τον παραπάνω σχεδιασμό.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Νατάσσα Καμπέλη μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων του Δήμου Μαραθώνα (δείτε παρακάτω το βίντεο και διαβάστε την ομιλία της), η Δημοφίλη Χαλκιώτη μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Δυτικής Αττικής (δείτε παρακάτω το βίντεο και διαβάστε την ομιλία της).

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μάης Μεντής πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Αν. Αττικής (δείτε εδώ βίντεο και διαβάστε εδώ αναλυτικά) και ο Χρύσανθος Κυριαζής μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων Πετρούπολης (δείτε εδώ βίντεο και διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Έξω από την Περιφέρεια Αττικής, μίλησε στους συγκεντρωμένους η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής (δείτε βίντεο εδώ και διαβάστε εδώ αναλυτικά) ενώ σύντομο χαιρετισμό έκαναν ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βαρνάβα (δείτε εδώ βίντεο) και ο Χάρης Κωστόπουλος εκ μέρους των φορέων Δυτικής Αττικής (δείτε εδώ βίντεο).

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Λουίζα Ράζου, Θοδωρή Χιώνη και Γιάννη Πρωτούλη, περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παραβρέθηκαν επίσης η Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιάννης Γκιόκας μέλη της ΚΕ και βουλευτές του Κόμματος.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν ακόμα οι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Θοδωρής Σκολαρικός, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, Μαραθώνα, Νίκος Στεφανίδης και Κώστας Φαρμάκης, Ελευσίνας, Κώστας Κώνστας, Ασπρόπυργου, Αλέξης Τσοκάνης, Κορωπίου, Βαγγέλης Ρεμπάπης και Φυλής, Νίκος Ζαμπάντης καθώς επίσης ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βαρνάβα, Σπύρος Ηλίας.

Επίσης ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Τουλγαρίδης και η Στέλλα Αβραμιώτη, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γραμματικού.

Η τοιχοκόλληση του ψηφίσματος στην Περιφέρεια

Ν. Καμπέλη: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Με την οργάνωση της πάλης γινόμαστε πιο δυνατοί»

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, η Νατάσσα Καμπέλη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων δήμου Μαραθώνα ανέφερε τα εξής:

«Η Συντονιστική Επιτροπή του Δήμου Μαραθώνα και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής είμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας με τα δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς από τη Δυτική Αττική και τη Δυτική Αθήνα γιατί κοινά είναι τα προβλήματα και οι αιτίες που τα προκαλούν. Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε την απαράδεκτη απόφαση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, που σε συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση της Ρ. Δούρου και λαγό τον Τζήμερο επικύρωσαν με διαδικασία-παρωδία από το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού και στην ίδια απόφαση αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για να αξιοποιηθούν ως ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ ανενεργά λατομεία σε όλη την Αττική.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να υπηρετεί πιστά το κεφάλαιο και ακολουθεί τη λογική: Ό,τι είναι χρήσιμο για το κεφάλαιο γίνεται νόμιμο. Στην περιοχή μας συντελείται όλο το προηγούμενο διάστημα ένα έγκλημα. Είναι σε εξέλιξη ένα έργο καταστροφικό για το περιβάλλον, ένα έργο πανάκριβο σε ακατάλληλη θέση. Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν ότι ήδη έχει συντελεστεί οικολογική καταστροφή στην παραλία στο Σέσι και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, Έχουν κόψει 105 στρέμματα δάσους και θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια για να γίνει το δάσος όπως πριν. Όποτε βρέχει η θάλασσα στην περιοχή που εκβάλλει το ρέμα κοκκινίζει από τα χώματα που παρασέρνει λόγω των εκσκαφών στην περιοχή. Όταν ξεφορτώνουν τα σκουπίδια ή τα υπολείμματά τους όλα ή στην καλύτερη περίπτωση μεγάλο μέρος των στραγγισμάτων μέσω του ρέματος θα καταλήξουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να την μολύνουν και να καταστρέψουν τους οργανισμούς (ψάρια, φύκια κλπ.). Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως NATURA, υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα και ρέμα στην περιοχή, παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να υλοποιούν το νέο έγκλημα στο Γραμματικό, ενώ συνεχίζουν το διαχρονικό έγκλημα επεκτείνοντας τη χωματερή της Φυλής. Όλοι ξέρουμε ότι όπου υπάρχει έγκλημα υπάρχει και ο ένοχος και είναι η ώρα να βγάζουμε συμπεράσματα. Γιατί προωθούν ένα έργο που επιβαρύνει το περιβάλλον και έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία; Οι συνέπειες αυτές εξυπηρετούν μόνο και μόνο τα κέρδη του επιχειρηματικού ομίλου - αναδόχου στον οποίο καταλήγουν οι πόροι του έργου, που έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την αρχική σύμβαση, υλοποιώντας σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει από το αναπτυξιακό συνέδριο στο Λαύριο, αλλά και σε όλη τη χώρα και η ΝΔ πέρασε με το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο πατώντας πάνω στα ερείπια των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας. Αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να θεριέψουν τα κέρδη τους, για να βγούνε πρώτοι στην κούρσα του ανταγωνισμού. Δίνουν γην και ύδωρ στο κεφάλαιο, το πλασάρουν όμως με το απαραίτητο περιτύλιγμα για να παραπλανήσουν το λαό, για να εξασφαλίσουν την ανοχή και τη συναίνεσή του. Εμείς στην περιοχή μας πληρώσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο την "πράσινη ανάπτυξή" τους, όταν στην μια πλευρά πετάγανε λεφτά στην κυριολεξία στα σκουπίδια, στην άλλη άκρη του δήμου, στο Μάτι, καίγονταν 102 συνάνθρωποί μας ενώ ήδη είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα στη Μάνδρα. Στη δικιά τους "ανάπτυξη" δεν περιλαμβάνεται ούτε η πυροπροστασία, ούτε τα αντιπλημμυρικά, ούτε και τα αντισεισμικά έργα, γιατί το μόνο κριτήριό τους είναι το κόστος. Γι' αυτό οι κλούβες και τα ΜΑΤ στα συνέδρια. Γι' αυτό όσα υπόσχονταν προεκλογικά στους κατοίκους του Γραμματικού και των Άνω Λιοσίων, αποδείχτηκαν σκέτη απάτη, έφτασαν και στο σημείο να φέρνουν και τα ΜΑΤ σε κρίσιμες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στα οποία δίκαια διαμαρτυρόμασταν. Τους απαντάμε: Δεν τους φοβόμαστε. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Με την οργάνωση της πάλης γινόμαστε πιο δυνατοί.

Απαιτούμε: Να μη λειτουργήσει ούτε δοκιμαστικά ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και να σταματήσει κάθε κατασκευαστική εργασία. Να κλείσει τώρα η χωματερή της Φυλής και να πάρουν πίσω την απόφαση για επέκταση. Καμιά σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στα λατομεία της Αττικής. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων όπως γίνεται στο Βόλο και μολύνει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα. Καμία επιχειρηματική δράση. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων. Η αποκομιδή, η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων να μη βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών που θα πλουτίζουν καταστρέφοντας την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας. Οι εγκαταστάσεις να επιστρέψουν στους κατοίκους ως αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι.

Μπαίνουμε μπροστά για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας, να μην επιτρέψουμε νέα εγκλήματα τύπου "Φυλής" στην Αττική. Καλούμε να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής ακόμα περισσότερα σωματεία, σύλλογοι και φορείς από όλη την Αττική. Ο αγώνας συνεχίζεται. Να κόψουν το λαιμό τους να λύσουν τα προβλήματα που αυτοί δημιούργησαν. Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας».

Δ.Χαλκιώτη: «Δεν ανεχόμαστε να μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους»

Στην ομιλία της εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Δυτικής Αττικής, έκανε η Δημοφίλη Χαλκιώτη, ανέφερε τα εξής:

«Συνάδελφοι - συναδέλφισσες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Είμαστε εδώ. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο να μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους. Γιατί πρέπει να μπει ένα τέρμα στο αίσχος της Φυλής. Γιατί με τον αγώνα μας πρέπει να σταματήσουμε τα νέα εγκλήματα τύπου "Φυλής" που ετοιμάζουν στο Γραμματικό σε χώρο ακατάλληλο από περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιά, αλλά και στα διάφορα Λατομεία της Αττικής που θα αποτελέσουν νέες περιβαλλοντικές βόμβες. Να διεκδικήσουμε διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού.

Χρειάζεται να διαφυλάξουμε την ενότητα του αγώνα μας, την κοινή πορεία δεκάδων Σωματείων, Συλλόγων και Φορέων από όλη την Αττική. Αυτό το μέτωπο αγώνα να δυναμώσει και με νέες αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Να διαφυλάξουμε μια μεγάλη κατάκτηση, που είναι η δημιουργία των Συντονιστικών Επιτροπών σε Δυτική Αττική, Δυτική Αθήνα, σε Γραμματικό - Βαρνάβα και Μαραθώνα που εξασφαλίζει το συντονισμό και την κοινή μας δράση.

Να μην περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός κυβέρνησης - περιφερειακής αρχής και δημοτικών αρχών που θέλουν να στρέψουν το λαό της μίας περιοχής απέναντι στην άλλη για να τη βγάζουν λάδι οι ίδιοι, για να μην καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα, για να μην υπάρξει ενωτικός ενιαίος αγώνας όλου του λαού της Αττικής με αιτήματα και στόχους πάλης που να ανταποκρίνονται στο τι μπορεί και πρέπει να γίνει προς όφελος των εργαζομένων, του λαού της Αττικής.

Τέτοια ζιζάνια εμφανίζονται δυστυχώς και μέσα στο κίνημα, με ορισμένους που αυτοβαπτίζονται ως Συλλογικότητες, αλλά δεν εκπροσωπούν τίποτα και στηρίζουν το βασικό πυρήνα της αντιλαϊκής διαχείρισης των απορριμμάτων όπως είναι η ιδιωτικοποίηση, τα τοπικά σχέδια διαχείρισης και η καύση των απορριμμάτων.

Χαιρετίζουμε όλους αυτούς που το προηγούμενο διάστημα πήραν μέρος στις δεκάδες κινητοποιήσεις που έγιναν στις περιοχές μας. Τον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που μεταξύ άλλων ανοίγει ακόμα παραπέρα το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, που φέρνουν νέα βάρη για τους δημότες και εξασφαλισμένα κέρδη για τις επιχειρήσεις που θα εμπλακούν.

Ιδιαίτερα, χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις των μαθητών στο Δήμο Φυλής που με συλλογικές διαδικασίες συγκρότησαν το συντονιστικό τους όργανο, πραγματοποίησαν καταλήψεις στα σχολεία, κινητοποιήσεις στο Δημαρχείο, συμμετείχαν μαζικά στον αποκλεισμό της Λεωφόρου ΝΑΤΟ.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, οι μάσκες πλέον έπεσαν! Το έγκλημα διαρκείας συνεχίζεται σε συνεννόηση και κεντρική συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τα ΜΜΕ ( με πρώτη την κρατική ΕΡΤ), τα ΜΜΕ που συντάσσονται είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προβάλλουν τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, θέλουν να τις θάψουν κι αυτές μαζί με τα σκουπίδια, δεν βγάζουν άχνα για το νέο έγκλημα που συντελείται.

Το τελευταίο διάστημα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι παρατάξεις του Πατούλη (ΝΔ) και της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), μαζί με γραφικούς φασίστες τύπου Τζήμερου, επικύρωσαν με την ψήφο τους την απόφαση που είχε πάρει η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (επί διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ) για να δημιουργηθεί νέα τεράστια χωματερή στη Φυλή (κοντά στον οικισμό Γεννηματά 2) περίπου 300 στρεμμάτων όπου θα θαφτούν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπίδια.

Με την ίδια απόφαση αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για να αξιοποιηθούν ως ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ ανενεργά λατομεία της Αττικής όπως είναι αυτά του Μουσαμά, του Μελετάνι, του "ΤΙΤΑΝ", του Σταμέλου και του Κυριακού. Ταυτόχρονα προχωράνε σε νέο έγκλημα στο Γραμματικό. Με τροπολογία της διοίκησης Πατούλη στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής υλοποιούν το σχεδιασμό για νέο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που είχε ήδη δρομολογηθεί από τη διοίκηση Δούρου.

Γίνεται φανερό, συνάδελφοι, ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού είναι ασυμβίβαστη με την κερδοφορία των λίγων. Εμείς δεν αντιδρούμε γενικά και αόριστα. Για τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων και διάφορων κολαούζων τους, που έχουν συμφέροντα από τη λειτουργία του ΟΕΔΑ Φυλής και του αποτεφρωτήρα τα σκουπίδια τόσα χρόνια θάβονται στη Φυλή, ενώ και πάλι για τα κέρδη τους προωθούν την καύση των απορριμμάτων ως φθηνό καύσιμο για τις βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα γίνεται αυτή τη στιγμή στο Βόλο.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αντιμετωπίζουν και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο δόξης λαμπρό για εξασφάλιση κερδών. Αυτοί είναι που όλες οι κυβερνήσεις, και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ, μας τους παρουσιάζουν ως ΣΩΤΗΡΕΣ, ως φορείς λέει της ανάπτυξης, που για αυτή την ανάπτυξη εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να ξεχάσουμε τα δικαιώματά μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας, να συμβιβαστούμε να ζούμε δίπλα στο σκουπιδαριό, να γεμίζουμε καρκίνο εμείς και τα παιδιά μας για τα κέρδη των λίγων.

Αυτά τα κέρδη μπαίνουν εμπόδιο για να μην αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό, η επιστημονική γνώση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας ώστε να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν έτει 2019 ανακυκλώνεται μόνο το 15% των απορριμμάτων, ενώ και με βάση τους δικούς τους σχεδιασμούς τα επόμενα χρόνια θα ανακυκλώνεται στην καλύτερη περίπτωση το 50% και το υπόλοιπο θα θάβεται ή θα καίγεται με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον.

Από αυτό το βήμα, θα θέλαμε να καταγγείλουμε τη Δημοτική Αρχή Φυλής που εκλέχτηκε με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, το δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, στέλεχος της ΝΔ, που μάλιστα πρόσφατα ο κύριος Τσίπρας τον είχε εγκωμιάσει λέγοντας ότι είναι "ο καλύτερος δήμαρχος της Αττικής", για τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουν αναλάβει από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια για να προωθούν τον απαράδεχτο σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για να καταστέλλουν και να υπονομεύουν τον αγώνα του λαού της περιοχής.

Για αυτόν το λόγο, από το καλοκαίρι που ψηφίστηκε το νέο έγκλημα, σκόπιμα επιχειρούν να παραπλανήσουν το λαό με ψέματα, ακόμα και με πληρωμένα δημοσιεύματα. Παίζουν με τις λέξεις, λέγοντας ότι μπαίνουμε σε μεταβατικό στάδιο και ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει, ότι προχωράνε σε αποκατάσταση και σε απορρύπανση της περιοχής, κάνουν το άσπρο μαύρο, βαφτίζουν το κρέας ψάρι γιατί φοβούνται ότι ο λαός της περιοχής θα ξεσηκωθεί.

Ο λαός έχει πείρα. Θυμάται όλα τα τερτίπια των διάφορων κυβερνήσεων - περιφερειακών και δημοτικών αρχών που όλο θα έκλειναν τον ΧΥΤΑ Φυλής και όλο τον επέκτειναν, θυμάται ότι με τις λεγόμενες μεταβατικές φάσεις φτάσαμε 60 χρόνια τώρα να ζούμε με τον καρκίνο του ΧΥΤΑ Φυλής στη γειτονιά μας.

Ο λαός θυμάται τον ωμό εκβιασμό που χρόνια τώρα κάνουν στο λαό της περιοχής για να αποδέχεται αυτή την κατάσταση. Στους εργαζόμενους του δήμου που χρόνια τους λένε ότι πληρώνονται από τα αντισταθμιστικά της χωματερής και ότι αν κλείσει θα μείνουν στην ανεργία, στους κατοίκους του Γεννηματά 2 που δεν τους δίνουν τα οριστικά παραχωρητήρια των κατοικιών τους για να τους κρατάνε στο χέρι και άλλα.

Δηλαδή μας εκβιάζουν χυδαία και μας λένε να διαλέξουμε "θέλετε να ζείτε με τον καρκίνο ή θέλετε να ζείτε με την ανεργία", " θέλετε να ζείτε σε σπίτια δίπλα στο ΧΥΤΑ ή θέλετε να σας πάρουμε και τα σπίτια".

Εμείς στη Δυτική Αττική είμαστε περήφανος λαός, γιατί είμαστε άνθρωποι του μεροκάματου, γιατί μαθαίνουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια. Θα απαντήσουμε στους εκβιασμούς τους με ακόμα μεγαλύτερους αγώνες.

Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή Ασπροπύργου που αδιαφορεί για την υγεία του λαού του Ασπροπύργου και κάνει τον νταή μπας και πάρει κι αυτή τίποτα από την πίτα των αντισταθμιστικών. Όσο για τις δημοτικές αρχές του Μενιδίου, της Μάνδρας και της Ελευσίνας το παίζουν αδιάφορες, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι μακριά, ότι δεν τους αγγίζει, την ίδια στιγμή που η αύξηση εμφάνισης καρκίνου σε όλο το Θριάσιο Πεδίο βγάζει μάτι.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Αυτοί που μας έχουν καταδικάσει να ζούμε δίπλα στο σκουπιδαριό, είναι οι ίδιοι που έχουν αφήσει τις λαϊκές γειτονιές των περιοχών μας χωρίς στοιχειώδεις υποδομές προστασίας της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι οι ίδιοι που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να μην πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε στην πρώτη φωτιά, να μην τρέμουμε μήπως γίνει σεισμός. Είναι αυτοί που μας καταδικάζουν στη φτώχεια, την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υπόθεση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε όλη την Αττική. Θα τους διευκόλυνε τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους, για να δικαιολογηθεί η επιβολή έκτακτων καταστάσεων και αντιλαϊκών μέτρων. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Τώρα, χρειάζεται ξεσηκωμός, μαζικό κίνημα συμπαράστασης στους εργαζόμενους και το λαό των περιοχών που ζούμε άμεσα το πρόβλημα και έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε και να διεκδικούμε λύσεις προς όφελος του λαού της Αττικής.

Κρίσιμο ζήτημα είναι το κριτήριο με το οποίο γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων. Εμείς λέμε ότι κριτήριο πρέπει να είναι οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και όχι οι μπίζνες των λίγων.

Τώρα, χρειάζεται να αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού. Με δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που θα έχει προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή.

Με καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων, να ενισχυθούν οι δήμοι με τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους για την αποκομιδή των δημοτικών αποβλήτων.

Με διασφάλιση της κατάλληλης υποδομής για χωριστή διαλογή διαφορετικών ειδών απορριμμάτων.

Με δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση με επιστημονικά κριτήρια και μακριά από κατοικημένες περιοχές!

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το διαιωνίζει και το επεκτείνει.

Αλήθεια, με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων ή με ποια επιστημονικά κριτήρια επιλέγονται κάθε φορά οι εκάστοτε χώροι διάθεσης απορριμμάτων; Επιλέγονται με κριτήριο την απόσταση από κατοικημένες περιοχές, την απόσταση από ρέματα και θάλασσα, την απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, από προστατευόμενες περιοχές; Όχι. Γιατί αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τους το λέμε δυνατά: Δεν έχουμε δυο ζωές για να τους χαρίσουμε αυτή! Οργανώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:

  • Πάρτε πίσω την απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
  • ΌΧΙ στο νέο έγκλημα για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που από κάθε άποψη είναι ακατάλληλος χώρος, ένα σχέδιο παράλογο τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική πλευρά.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, "ΤΙΤΑΝ", Σταμέλου και Κυριακού που θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις.
  • Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Το διεκδικητικό πλαίσιο των Συντονιστικών Επιτροπών

Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΧΙ στο νέο έγκλημα για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που από κάθε άποψη είναι ακατάλληλος χώρος, ένα σχέδιο παράλογο τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική πλευρά. Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, ΤΙΤΑΝ, Σταμέλου και Κυριακού που θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις.

Καθορισμός κριτηρίων καταλληλόλητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΣΔΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.