Τετάρτη 13/11/2019 - 20:51
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Συγκέντρωση ενάντια στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στο αίσχος των δουλεμπορικών γραφείων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Η πάλη ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και το αίσχος των δουλεμπορικών γραφείων θα ενταθεί είναι το μήνυμα που έστειλαν από τη σημερινή τους συγκέντρωση Σωματεία Εργαζομένων της Βιομηχανίας.

Η συγκέντρωση, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Ωστόσο τα Σωματεία επισήμαναν ότι θα κανονίσουν σε νέα ημερομηνία να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν: Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής - Πειραιά και Νήσων, το Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, το Κλαδικό Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας, το Σωματείο Εργαζομένων «Tasty Foods», το Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ, το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων «Boehringer - Ingelheim Hellas», το Σωματείο Εργαζομένων «L’Οreal», η Σωματειακή Επιτροπή «Αφοί Βλάχου». Επίσης συμμετείχε και το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική Ν. Αττικής.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας, επισήμανε πως «αυτές οι μορφές στις σχέσεις εργασίας αποτελούν οδηγία της ΕΕ που βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και προσωπικού και ήδη εφαρμόζονται κατά κόρον στις άλλες χώρες της ΕΕ. Βάση τους είναι η θεωρία ότι η εργασία δεν είναι δικαίωμα, αλλά εμπόρευμα, που στην ελεύθερη αγορά πουλιέται και αγοράζεται σε ό,τι τιμή πιάσει».

Πρόσθεσε ότι αν και κατευθύνσεις της ΕΕ, «αυτά τα μέτρα ήταν και είναι απαίτηση των Ελλήνων βιομηχάνων και εργοδοτών, για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και της ανταγωνιστικότητάς τους. Αξιοποιούν αυτό το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων, αντικαθιστώντας εργαζόμενους που έχουν σταθερές εργασιακές σχέσεις και ωράριο, με ελαστικά απασχολούμενους, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς, με χαμηλότερες αποδοχές, χωρίς υποχρεώσεις δώρων, αποζημιώσεων και άλλων παροχών». Ο Χρ. Ματαράγκας τόνισε ότι «η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζοντας το φιλοεργοδοτικό δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινείται με ταχύτητα. Έχει δώσει δείγματα γραφής με την αντεργατική νομοθεσία που θεσπίζει».

Υπογράμμισε πως «έχουμε χρέος να απαντήσουμε δυναμικά, παλεύοντας απέναντι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, απέναντι στο χτύπημα των κλαδικών ΣΣΕ, τις μειώσεις σε μισθούς και ημερομίσθια. Παλεύοντας σταθερά για την κατάργηση των γραφείων ευρέσεως εργασίας, των δουλεμπορικών και της ενοικίασης εργαζομένων. Για να μπει ένα τέλος στις ευέλικτες μορφές εργασίας που κάνουν λάστιχο τους εργαζόμενους, φέρνουν τα πάνω κάτω στην οικογενειακή και προσωπική ζωή, λογίζοντας μόνο την ικανοποίηση των αναγκών του εργοδότη. Υπάρχει ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα. Ο δρόμος της ενίσχυσης των σωματείων με ταξική κατεύθυνση, της ενότητας της εργατικής τάξης, ο δρόμος της διεκδίκησης και της πάλης, της ενίσχυσης του δημοκρατικού και ενωτικού συνδικαλιστικού μετώπου που στη χώρα μας είναι το ΠΑΜΕ». (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε την ομιλία εδώ)

Χαιρετίζοντας ο Δαμασκηνός Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, εργολαβικός εργαζόμενος και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής Τύπου - Χάρτου στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», μετέφερε την πείρα από τον 10ήμερο απεργιακό αγώνα στην «Αφοί Βλάχου» που έγινε το καλοκαίρι σημειώνοντας: «Οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας είναι η γάγγραινα των εργατών τον 21ο αιώνα και δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτές αν δεν στοχεύσουμε σωστά. Είναι αναγκαιότητα όμως να βάλουμε εμπόδια, να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ο δεκαήμερος μεγάλος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της "Αφοί Βλάχου" ενάντια στα δουλεμπορικά γραφεία μπορεί να μας δείξει και τον δρόμο αλλά και να μας εμπνεύσει ότι με την οργάνωσή μας και την πάλη μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, να καθυστερήσουμε μέτρα, να έχουμε κατακτήσεις». (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε το χαιρετισμό εδώ)

Ο Χρ. ΜαταράγκαςΟ Μ. Μεντής