Τετάρτη 13/11/2019 - 21:40
«ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ με τον υπουργό Οικονομικών

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα πραγματοποίησε τη Δευτέρα το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», κατά τη συζήτηση ο υπουργός δήλωσε: «Δεν είμαι εγώ αρμόδιος για τη ΛΑΡΚΟ, αλλά σε επικοινωνία που έχω με τον κύριο Χατζηδάκη γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για αυτή... Μοναδική λύση είναι να αποδεχτεί η Κομισιόν την επανεκκίνηση του σχεδίου τριχοτόμηση της... Για τις θέσεις εργασίας δεν μπορώ να δεσμευτώ, θα παλέψω να μη χαθεί καμία... Υπό όρους, αν συναινέσετε και εσείς, θα μπορούσα να δώσω και 20 και 30 εκατομμύρια ευρώ για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, θα μπορούσαμε να δούμε και οικειοθελείς αποχωρήσεις και μετατάξεις».

«Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει» υπογραμμίζει το ΕΑΜ και προσθέτει:

«Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, ως συνέχεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ως προηγούμενη αυτού, είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια. Όλοι τους, με εντολές από την ΕΕ θέλουν να προσφέρουν τα "φιλέτα" της σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η πολιτική απόφαση, η εκποίηση επί της ουσίας, θα φέρει κλείσιμο δραστηριοτήτων της σημερινής ΛΑΡΚΟ που προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και αποτελούν οικονομικό πνεύμονα στην τοπική κοινωνία. Ο λόγος είναι ένας για αυτούς, "δεν είναι πολύ κερδοφόρες και ανταγωνιστικές".

Αν συναινέσουμε σε αυτό, όπως μας ζήτησε ο κύριος υπουργός και περάσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, τίποτα δεν μας διασφαλίζει ότι το εργοστάσιο στη Λάρυμνα ή τα μεταλλεία ανά την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά. Το αν θα συνεχίσει τη λειτουργία το εργοστάσιο ή τα μεταλλεία θα το κρίνει ο νέος ή οι νέοι ιδιοκτήτες που θα αποφασίσουν σύμφωνα με το πόσα κέρδη τούς αφήνει το κάθε κομμάτι ξεχωριστά.

Το γεγονός ότι ο υπουργός μίλησε για πακτωλό χρημάτων που μπορούν να δοθούν για "εξυγίανση και για σχέδια οικειοθελών αποχωρήσεων ή μετατάξεων", θα πρέπει να μας ανησυχεί δύο φορές. Όπου δόθηκαν τέτοια κονδύλια, για τέτοιους σκοπούς, οι εργαζόμενοι είδαν: Ειδικά μισθολόγια, απολύσεις, μετατάξεις και τελικά κλείσιμο των εργοστασίων. Η ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη αλλά και η ΔΕΗ που ετοιμάζεται να κλείσει μονάδες, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μιας και ο υπουργός αποδέχτηκε ότι τελικά μπορεί να δοθεί χρηματοδότηση από τον κύριο μέτοχο, το κράτος, τότε γιατί δεν την χρηματοδοτεί; Με όρο όμως την άμεση υλοποίηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου που:

- Θα την εκσυγχρονίζει, παίρνοντας υπόψη ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, διασφάλιση θέσεων εργασίας.

- Θα την αξιοποιεί παραπέρα με κριτήριο παραγωγής τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα.

Το ΕΑΜ, χωρίς αυταπάτες για τον ποιον έχουμε απέναντί μας και ποιον υπερασπίζεται αυτός, σε αυτή τη βάση θα κινηθεί. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αναπτυχθεί ένας αγώνας που πραγματικό στόχο θα έχει την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων που έχουν χύσει πολύ αίμα για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Από αυτή την άποψη, η διεκδίκηση των εργαζομένων για άμεσα μέτρα ασφαλείας, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, είναι επιβλητική.

Μόνο έτσι θωρακίζουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και το δικαίωμα στην εργασία μας. Μόνο έτσι θωρακίζουμε ότι θα είμαστε ζωντανοί βγαίνοντας από την εργασία και ότι δεν θα ήμαστε σκλάβοι.

Θα κάνουμε πρόταση στο ΔΣ του Σωματείου άμεσα να προκηρυχτεί επαναληπτική γενική συνέλευση και συντονισμός με τα άλλα σωματεία της ΛΑΡΚΟ για την ανάπτυξη ενός τέτοιου αγώνα.

Τέλος, για την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού την ερχόμενη Παρασκευή στο εργοστάσιο στην Λάρυμνα και την προγραμματισμένη πραγματοποίηση συνεδρίασης του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ επίσης στην Λάρυμνα, μας οδηγούν να τοποθετηθούμε ποιητικά ως εξής: "Ήρθαν ντυμένοι φίλοι άπειρες φορές οι εχθροί μας"».