Δευτέρα 18/11/2019 - 12:04
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Να ρυθμιστούν τα ζητήματα για τις μετατάξεις - Καταγγέλλει αποκλεισμό από την «Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης»

Με μια απαράδεκτη ερμηνεία του νόμου της κινητικότητας (ν.4440/2016) έρχονται αντιμέτωποι υπάλληλοι των Περιφερειών καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Επισημαίνει ότι «οι υπάλληλοι, που είχαν αναγνωρίσει στο φορέα προέλευσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, στο φορέα υποδοχής δεν αναγνωρίζεται, με αποτέλεσμα να μην κατατάσσονται στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο, που κατείχαν πριν την μετάταξή τους.

Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που η μετάταξη γίνεται στον ίδιο κλάδο και, επομένως, ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του συγκεκριμένου κλάδου. Εξάλλου, σύμφωνα και με το άρθρο 30 του ν.3528/2007, ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να "εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου ή της ειδικότητάς του".

Αμφισβητούνται με αυτές τις ερμηνείες τα καθήκοντα των υπαλλήλων, που απορρέουν από τον κλάδο ή την ειδικότητα με την οποία διορίστηκαν, αμφισβητείται η απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του φορέα προέλευσης περί συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και, έμμεσα, η συνάφεια της προϋπηρεσίας που παρείχαν.

Οι υπηρεσίες ανακάλυψαν νομοθετικό κενό στο άρθρο 13 του ν. 4440/2016, με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 71 του ν.3528/2007, σύμφωνα με την παρ. 2 του οποίου "ο υπάλληλος μετατάσσεται με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει".

Και εμείς αναρωτιόμαστε; Σκοπιμότητα ή αβλεψία;

Ό,τι και να είναι, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι "υπηρεσίες" "διυλίζουν τον κώνωπα", όταν πρόκειται για δικαιώματα των εργαζομένων και "καταπίνουν την κάμηλον", όταν πρόκειται για κρατικές "υποχρεώσεις" προς τους επιχειρηματίες, τις οποίες οι κυβερνήσεις τακτοποιούν με μεγάλη ταχύτητα».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής απαιτεί να ρυθμιστούν νομοθετικά αμέσως όλα τα σχετικά ζητήματα που αφορούν τόσο τις μετατάξεις σε άλλο φορέα, όσο και τις μετατάξεις σε ανώτερη κατηγορία, που επίσης σε αρκετούς φορείς οι εργαζόμενοι κατατάσσονται σε χαμηλότερο από το προβλεπόμενο μισθολογικό κλιμάκιο.

Παράλληλα, ο Σύλλογος καταγγέλλει τον αποκλεισμό του από την «Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης».

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Είναι γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους ότι η λεγόμενη διαβούλευση χρησιμοποιείται ως "φύλλο συκής" για να ντύνονται με δημοκρατικό κάλυμμα οι αντιλαϊκές επιλογές κυβερνήσεων, Δημάρχων και Περιφερειαρχών κ.α.

Στην κατεύθυνση αυτή, κι αφού "νοθεύουν" με κάθε τρόπο τη βούληση και την ψήφο του λαού, φτιάχνουν και "Περιφερειακές Επιτροπές Διαβούλευσης", προσπαθώντας να πείσουν το λαό ότι θέλουν να αφουγκράζονται τις σκέψεις και τα αιτήματά του, για να τα λαμβάνουν υπόψη τους στην πολιτικές τους επιλογές.

Και παρόλο που οι Επιτροπές αυτές δεν έχουν καμιά δεσμευτική αρμοδιότητα και κανένα ουσιαστικό λόγο, παίρνουν όλα τα μέτρα για να εξαφανίσουν κάθε διαφορετική φωνή, που το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ακούει και να καταθέτει την άποψη του.

Αυτή τη γραμμή ακολούθησε η Περιφερειακή Αρχή Αττικής και δεν κάλεσε να συμμετέχει εκπρόσωπος του ΣΥΠΑ στην "Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης" του άρθρου 105 του ν.4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ), αν και η συμμετοχή του περιλαμβάνεται ανάμεσα στους φορείς της τοπικής κοινωνίας, που ενδεικτικά αναφέρονται (παρ. 1Δ - οργανώσεις των εργαζομένων στην Περιφέρεια και στα νομικά της πρόσωπα).

Πολιτική επιλογή λοιπόν της Περιφερειακή Αρχή Αττικής της ΝΔ να αποκλείσει τη φωνή των εργαζομένων.

Πολιτική της επιλογή να "δουλεύει" τον κόσμο ότι συμμετέχουν στην "Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης" και "ανεξάρτητοι πολίτες", αφού με φωτογραφικές διαδικασίες από τους 9 που πρότεινε και όρισε με την υπ’ αριθ. 267/2019 απόφασή της, οι 5 ήταν υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο του κ. Πατούλη…

Τόση ανεξαρτησία, που αν προσθέσεις και τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ, που συγκροτούν την Επιτροπή, κι αν δεις και τους φορείς που "φωτογραφικά" επέλεξε η Περιφερειακή Αρχή ως αντιπροσωπευτικότερους σε περιφερειακό επίπεδο, θα βροντοφωνάξεις "ζήτω ο πλουραλισμός"!

Απαράδεκτοι αποκλεισμοί, απαράδεκτη επίφαση διαλόγου και δημοκρατίας.

Φοβούνται τον ουσιαστικό διάλογο, τη γνωστοποίηση απόψεων και προτάσεων, το "ξεγύμνωμα" της "ανάπτυξης για όλους", που υπηρετεί τα κέρδη για τους λίγους και τα ψίχουλα για τους πολλούς».