Δευτέρα 18/11/2019 - 23:00
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρέμβαση στο Αεροδρόμιο για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Παρέμβαση στο Αεροδρόμιο πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής με σκοπό την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία, για μισθούς με δικαιώματα.

Το ΕΚΛΑΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πριν από λίγες μέρες έφτασε στο τέλος της άλλη μία κοπιαστική σεζόν, με την επιβατική κίνηση και τα κέρδη να μεγαλώνουν για τον ΔΑΑ και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν. Από αυτά τα κέρδη εμείς δεν είδαμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω στην τσέπη μας. Επίσης για μία μεγάλη μερίδα συναδέλφων μας το τέλος της σεζόν σήμανε και το τέλος της εργασίας τους, αφού πρώτα όλους αυτούς τους μήνες σήκωσαν το βάρος της ανάπτυξης των κερδών των επιχειρήσεων του αεροδρομίου, μαζί με το προσωπικό αορίστου χρόνου. Όπως επίσης και συνάδελφοί μας με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, που απολύθηκαν με σκοπό να χτυπηθούν τα όποια δικαιώματα έχουμε.

Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες είναι χαρακτηριστική. Τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό που είναι απαραίτητο για να βγει η δουλειά με στοιχειώδεις όρους, συνεχόμενες υπερωρίες, εντατικοποίηση της εργασίας. Είναι τέτοια η κατάσταση που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναγκαστεί να πάρουν πίσω εργαζόμενους που έδιωξαν πριν λίγες μέρες, ενώ αλλού προσλαμβάνουν νέο προσωπικό μήπως βγει η δουλειά.

Η ζωή μας όμως δεν είναι παιχνίδι για να τη χρησιμοποιούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι όποτε την έχουν ανάγκη για να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Οι ανάγκες μας, εμάς και των παιδιών μας, είναι όλο το χρόνο και είναι ανάγκες με σύγχρονους όρους εργασίας και αμοιβής.

Είναι ανεπίτρεπτο τον 21ο αιώνα που η επιστήμη, η τεχνολογία και η παραγωγικότητα της εργασίας έχουν φτάσει σε απίστευτα επίπεδα και που θα έπρεπε να εργαζόμαστε με όλο και καλύτερες συνθήκες, εμείς να δουλεύουμε με άθλιες συνθήκες εργασίας, κακοπληρωμένοι, με συμβάσεις ακόμα και μήνα τον μήνα, όποτε θέλουν και όσο θέλουν αυτοί που έχουν τα μέσα παραγωγής και τις επιχειρήσεις στα χέρια τους. Δεν είναι ούτε κανονικότητα, ούτε φυσιολογικό το 2019 να εργαζόμαστε με χειρότερους όρους από ό,τι δούλευαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας, χωρίς να μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας και τις υποχρεώσεις μας. Είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες να δουλεύουμε σταθερά, να αμειβόμαστε ικανοποιητικά, να δουλεύουμε με ασφάλεια, να έχουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας, να έχουμε πρόσβαση σε δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Σε όλα αυτά εμπόδιο μπαίνει ένα σάπιο σύστημα που καταστρέφει τις ζωές μας, τις ζωές όσων εργάζονται και παράγουν, για να τα καρπώνονται μια χούφτα εκμεταλλευτές.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στο χώρο του αεροδρομίου είτε είναι με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας είτε ως συμβασιούχοι να οργανωθούν στα Συνδικάτα τους, να μπουν μπροστά ώστε αυτά με μαζικές διαδικασίες να έχουν ταξική κατεύθυνση, να υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών όπως ισχύει τώρα στο χώρο του αεροδρομίου σε μια σειρά από Σωματεία. Σας καλούμε να τραβήξουμε τον μόνο δρόμο που έχουμε μπροστά μας, αυτόν της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Η κυβέρνηση, επίσης, ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στόχος τους είναι η ιδιωτικοποίησή της και πλήρη απαλλαγή της εργοδοσίας από αυτήν. Θέλουν να διαλύσουν ό,τι κατακτήσαμε με θυσίες στο παρελθόν. Να μην τους αφήσουμε, η Κοινωνική Ασφάλιση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την υπεράσπιση της ζωής μας και δεν τον παραδίνουμε στους μονοπωλιακούς ομίλους. Δίνουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, παίρνουμε μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 30 Νοεμβρίου στα Προπύλαια στις 10.30 το πρωί.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής σας δίνει το χέρι για να σταθούμε όρθιοι, υψώνοντας το ανάστημά μας έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα κίνημα που θα τρομοκρατεί αυτούς που τώρα μας τρομοκρατούν, μας απολύουν, μας βάζουν να δουλεύουμε χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με μισθούς πείνας, όποτε θέλουν και όσο θέλουν.

Σας δίνουμε το χέρι να ξεπεράσετε τα εμπόδια και τους όποιους φόβους.

Να τους τρομάξουμε με την οργάνωσή μας και τις διεκδικήσεις μας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής θα είναι δίπλα, θα είναι η φωνή και το στήριγμά σας.

Οργανωνόμαστε και παλεύουμε άμεσα για:

  • Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.
  • Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Κανένας εργάτης στα δουλεμπορικά - κλείσιμο όλων των δουλεμπορικών γραφείων.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία της υγείας μας.
  • Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζομένων, με δικαιώματα επαναπρόσληψης και χορήγησης εποχικού επιδόματος.
  • Να καταργηθεί ο νόμος 3986/2011 για τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που επιτρέπει την απεριόριστη ανανέωσή τους, χωρίς ανώτατο όριο τα τρία χρόνια για τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου».