Πέμπτη 05/12/2019 - 10:46
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στο εργοστάσιο των Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο

Την κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει:

«Η κατάσταση στο εργοστάσιο των Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο έχει κτυπήσει "κόκκινο" εδώ και καιρό. Από τη μια είναι η παρατεταμένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις εργασίες καταστροφής ναρκών από εργολάβο και τη διαφαινόμενη περιβαλλοντική ρύπανση του χώρου. Ενώ από την άλλη υπάρχει η εντατικοποίηση, τα μη μέτρα ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων σε συνδυασμό με την επίθεση στη συνδικαλιστή δράση των συνδικαλιστών.

Μετά, λοιπόν, από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, τη μη απορρύπανση της περιοχής από την αποδεδειγμένα μεγάλη ζημιά από τη διαδικασία καταστροφής ναρκών, την έλλειψη ενημέρωσης για τη διαχείριση αποβλήτων για τις παραγωγικές διαδικασίες του 4053 και του 7662, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής ζήτησε συνάντηση με τη διεύθυνση του ΣΕΛ για να απαντηθούν όλα αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα. Δυστυχώς όμως η διεύθυνση της εταιρείας, με δικαιολογίες που δεν συνάδουν με την επικινδυνότητα της κατάστασης, αρνήθηκε να μας συναντήσει και να μας ενημερώσει παραπέμποντας για αργότερα τη συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

Όμως εδώ γεννιούνται τα εξής ερωτήματα προς τη διοίκηση του ΣΕΛ. Πρώτον γιατί μετά από ένα χρόνο που σταμάτησε η διαδικασία καταστροφής ναρκών δεν έχει γίνει η απορρύπανση του χώρου. Δεύτερον γιατί δεν δίνονται στο λαό της περιοχής και στους εργαζόμενους τα αποτελέσματα από τα ερευνητικά κέντρα του "Δημοκρίτου" και της Τερανόβα και τρίτον πού αποσκοπούν οι απαράδεκτες πρακτικές ενάντια στη συνδικαλιστή δράση.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής προειδοποιεί ότι όσο δεν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα βάσει των κανόνων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων, τότε ο κίνδυνος σοβαρού συμβάντος ελλοχεύει. Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην ανέχονται άλλο αυτήν την κατάσταση καθώς και την διοίκηση των ΕΑΣ να συναντηθεί άμεσα με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι μετρήσεις από τις αρμόδιες αρχές για την περιβαλλοντική μόλυνση από τη διαδικασία της καταστροφής ναρκών στο χώρο του εργοστασίου καθώς και να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής».