Σάββατο 21/12/2019 - 22:23
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Μεγάλο συλλαλητήριο και άλλες δράσεις ενάντια στην εκποίηση

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ημέρα Σάββατο, 18 ή 25 Γενάρη 2020, οργανώνουν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, σωματεία και μαζικοί φορείς της Στερεάς Ελλάδας, ενάντια στην εκποίηση της εταιρείας, στην επίθεση στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με κύριο θέμα: «Οργάνωση του αγώνα». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων που έγινε στις 17 Δεκέμβρη και της μαζικής σύσκεψης που έγινε στις 8 Δεκέμβρη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και με τη συμμετοχή και τη στήριξη των 120 φορέων.

Η συζήτηση στο ΔΣ κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

- Να πραγματοποιηθεί συντονιστικό των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ στις 8 Γενάρη 2020.

- Να πραγματοποιηθεί «Ημερίδα» την Κυριακή 12 Γενάρη 2020 στο κινηματογράφο «Ίλιον» του οικισμού ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

- Να υλοποιηθεί το συλλαλητήριο - απόφαση των 120 φορέων, ημέρα Σάββατο στις 18 ή στις 25 Γενάρη 2020, καθώς όλα τα Σωματεία συμφωνούν για την ημέρα Σάββατο και άμεσα θα οριστεί και η ακριβής ημερομηνία.

- Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα Σωματεία θα πραγματοποιούν συναντήσεις με κόμματα, φορείς, θα ενημερώνουν και θα προετοιμάζουν το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

«Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο»: Όλοι στον αγώνα

Σε ανακοίνωσή του, το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί τους εργαζόμενους να μπουν όλοι στον αγώνα, «σπάζοντας» τον εφησυχασμό που λέει «αν έρθει ιδιώτης ίσως τα πράγματα να είναι και καλύτερα», τη διάσπαση που λέει «εγώ είμαι σε εργολάβο γιατί να ενδιαφερθώ για τους μόνιμους» ή το αντίθετο, «εγώ είμαι παλιός ενδιαφέρομαι μόνο για την αποζημίωσή μου, εγώ είμαι νέος δεν έχω να χάσω τίποτα στο μισθό μου» και την καθησυχαστική ουτοπία που λέει «η ΛΑΡΚΟ δεν κλείνει γιατί είναι κερδοφόρα».

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, καθαρές κουβέντες.

- "Σπάστε" τον εφησυχασμό που λέει "αν έρθει ιδιώτης ίσως τα πράγματα να είναι και καλύτερα".

Η αλήθεια είναι ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ίσως να είναι και το κλείσιμό της. Οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλων των κυβερνήσεων και τα ενδιαφερόμενα κεφάλαια για τη ΛΑΡΚΟ, επικεντρώνονται στην υδρομεταλλουργία, που σημαίνει παραγωγή νικελίου επιτόπου στα ορυχεία με χημική μέθοδο και για το χώρο της Λάρυμνας, τη μετατροπή του σε κόμβο παραγωγής και αναδιανομής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ενδεχόμενη παύση λειτουργίας του εργοστασίου και συνολικά εκατοντάδες θέσεις εργασίας λιγότερες. Η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ βάζει μεγάλα συμφέροντα να συγκρουστούν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τι και όταν "τσακώνονται τα βουβάλια, αυτοί που πληρώνουν τη νύφη, είναι οι βάτραχοι".

- "Σπάστε" τη διάσπαση που λέει "εγώ είμαι σε εργολάβο γιατί να ενδιαφερθώ για τους μόνιμους", ή το αντίθετο, "εγώ είμαι παλιός ενδιαφέρομαι μόνο για την αποζημίωσή μου, εγώ είμαι νέος δεν έχω να χάσω τίποτα στο μισθό μου".

Η εμπειρία από τις ανάλογες περιπτώσεις (ναυπηγεία, ΕΛΒΟ, κ.ά.) αποδεικνύει ότι το κισσέ στο ταμείο ανεργίας δεν κάνει διακρίσεις. Είτε εργάζεσαι σε εργολάβο, είτε απευθείας στην εταιρεία που εκποιείται, είτε είσαι "παλιός", είτε "καινούριος" εργαζόμενος σε αυτή, το επίδομα ανεργίας είναι για όλους το ίδιο και διαρκεί για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τα κεκτημένα των εργαζομένων χτυπήθηκαν συνολικά είτε είχαν παλιά σύμβαση, είτε ήταν με νέες συμβάσεις.

- "Σπάστε" την καθησυχαστική ουτοπία που λέει "η ΛΑΡΚΟ δεν κλείνει γιατί είναι κερδοφόρα".

Μπορεί να είναι κερδοφόρα, όπως ήταν ο "Σκαλιστήρης", τα Ναυπηγεία, τα Κλωστοϋφαντουργεία, οι Χαλυβουργίες, η ΕΛΒΟ, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τα τσιμέντα Χαλκίδας, η "Coca-Cola", κ.ά. Έκλεισαν, όμως, γιατί η μεταφορά τους στο εξωτερικό ή αλλαγή δραστηριοτήτων τους είναι περισσότερο κερδοφόρες για το κεφάλαιο. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων έχουν μείνει άνεργοι στο κλείσιμο αυτών των εταιρειών. Δεκάδες περιοχές στη χώρα μας ερήμωσαν, λαϊκά νοικοκυριά εκτοπίστηκαν, γιατί το κεφάλαιο, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, ήθελαν ακόμη περισσότερα κέρδη.

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό τον αγώνα. 120 φορείς εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις 8 Δεκέμβρη και μπορούν να πολλαπλασιαστούν, αρκεί εμείς, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να μπούμε μπροστά στον αγώνα.

Η ΛΑΡΚΟ είναι οικονομικός πνεύμονας όλης της περιοχής, όλης της Στερεάς. Η καθυστέρηση της μισθοδοσίας που βιώνουμε γονάτισε όλη την περιοχή μας, έχει αντίκτυπο και σε άλλα επαγγέλματα.

Η διασφάλιση της λειτουργίας της και του παραγωγικού της χαρακτήρα. Η κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξή της, για τον εκσυγχρονισμό και κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα που θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας. Η λειτουργία της με ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, με Συλλογική Σύμβαση που θα καταργεί το σκλαβοπάζαρο και θα διασφαλίζει τα κεκτημένα, όλα αυτά, δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Τους αφορά όλους και η σύσκεψη απέδειξε ότι έχουν διάθεση οι σύμμαχοί μας να μας βοηθήσουν σε αυτό τον αγώνα.

Για αυτό επιλέχτηκε ημέρα Σάββατο για το συλλαλητήριο.

Για να διευκολυνθούν οι χιλιάδες συμπαραστάτες και να είναι παρόντες, μαζί μας. Για αυτό και πρέπει πριν τις γιορτές να ορίσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία 18 ή 25 του Γενάρη 2020. Έτσι, το κάλεσμα για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα προχωρήσει, αν είναι δυνατόν και στον τελευταίο άνθρωπο και στην τελευταία απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας, θα προγραμματίσει ο καθένας την παρουσία του.

Σας καλούμε αυτές τις ημέρες όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να γίνετε μία Επιτροπή Αγώνα.

Να ενημερώσετε τις οικογένειές σας, τους φοιτητές, τους φίλους, τους μαθητές και αυτοί να το μεταδώσουν στους φορείς που είναι μέλη, στους γνωστούς και φίλους, ανά την Ελλάδα.

Σας καλούμε να μην υπάρξει χριστουγεννιάτικο τραπέζι, παρέα, γλέντι, που να μη συζητηθεί σε αγωνιστικό, νικηφόρο πνεύμα, το κάλεσμα συμπαράστασης. Το κάθε σπίτι να γίνει "κάστρο" αγώνα. Έτσι θα εξασφαλίσουμε την πραγματοποίηση της ευχής "και του χρόνου να είμαστε καλά".

Να ενημερωθούν και να καλεστούν όλοι.

Η ΛΑΡΚΟ μεγάλωσε με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων γενιές και γενιές, οικογένειες και οικογένειες. Όλοι αυτοί, όπου και να βρίσκονται σήμερα, να είστε σίγουροι ότι θα είναι στο πλευρό μας, αρκεί να καλεστούν. Και θα καλεστούν με όλους τους τρόπους.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, ημέρα Σάββατο, η Αθήνα θα ταρακουνηθεί από τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και την απαίτηση των εργαζομένων, αυτή να χρηματοδοτηθεί και να αναπτυχθεί υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων όλης της χώρας μας.

Όπως, μέσα από τη φοροληστεία και την περικοπή δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και Ασφάλιση έδωσαν στις τράπεζες 12 δισ. εγγυήσεις, στους επιχειρηματικούς ομίλους φοροελαφρύνσεις μέσα από τον προϋπολογισμό. Έτσι να δώσουν και στη ΛΑΡΚΟ. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση. Εμείς με τη ζωή μας πληρώνουμε το αποτέλεσμα των πολιτικών τους επιλογών. Η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν θα μείνουν άνεργοι.

Όλοι στον αγώνα.

Ενωτικά και αγωνιστικά σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα».