Πέμπτη 06/02/2020 - 19:48
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Απεργία στις 18 Φλεβάρη μετά τα μαζικά συλλαλητήρια για το Ασφαλιστικό (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Μήνυμα γενικού ξεσηκωμού για την 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη, έστειλαν την Πέμπτη οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια σε γειτονιές της Αθήνας και δεκάδες πόλεις της χώρας, καταδικάζοντας το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει τις επόμενες μέρες στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ για να θωρακίσει τον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει τον δρόμο στα επόμενα χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με τις συγκεντρώσεις, που διοργανώθηκαν από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, γυναίκες έστειλαν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα στους χώρους δουλειάς και σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά μπροστά και στην κρίσιμη μάχη της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 18 Φλεβάρη.

Με μαζικές, μαχητικές συγκεντρώσεις σε επτά σημεία της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας απάντησαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα στο νομοσχέδιο-«έκτρωμα» Κατρούγκαλου - Βρούτση που φέρνει το τελειωτικό χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στην Αττική, πλήθος συνδικάτων από όλους τους κλάδους και τα παραρτήματά τους, μαζί με άλλους μαζικούς φορείς, πραγματοποίησαν τις εξής συγκεντρώσεις:

Στα Προπύλαια

Μήνυμα καταδίκης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιας και υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με απεργία στις 18 Φλεβάρη, έστειλαν σωματεία και εργαζόμενοι, Συνταξιουχικές Οργανώσεις και Φοιτητικοί Σύλλογοι, αυτοαπασχολούμενοι, μαζικοί φορείς, από την κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας (δείτε εδώ βίντεο από την πορεία).

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής μέλη του ΠΓ.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση που έγινε στα Προπύλαια μίλησε ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Αμέσως μετά πίσω από τα πανό των σωματείων, με σημαίες και πικέτες οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

«Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, φέρνουν νέο νόμο - "λαιμητόμο"», κατήγγειλαν και με τα συνθήματά τους απαίτησαν «Ασφάλιση για όλους και σταθερή εργασία, να πληρώσει τώρα η εργοδοσία».

Η πορεία ακολούθησε την οδό Ερμού στο Μοναστηράκι, ενημερώνοντας για τα σχέδια νέου χτυπήματος στην Κοινωνική Ασφάλιση, αποκαλύπτοντας τα ψέματα και την προπαγάνδα της κυβέρνησης, προβάλλοντας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των σωματείων. «Ούτε ρίσκο, ούτε λοταρία, δεν θα παραδώσουμε στον τζόγο τα Ταμεία», ξεκαθάρισαν και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και να στείλουν μήνυμα πως «Ασφάλιση, Υγεία, σύνταξη, δουλειά, δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά». (Δείτε εδώ video από την πορεία στην Ερμού).

Ανάμεσα στα σωματεία με το δικό του πανό διαδήλωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Στον Πειραιά, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κοραή με κεντρικό σύνθημα «Απεργιακός ξεσηκωμός. Όλοι στον αγώνα, όλοι στους δρόμους». Το πανό των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ανέγραφε «με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση - κάτω τα χέρια δεν είναι για διάλυση». Στο ίδιο κλίμα τα πανό των σωματείων και τα συνθήματα των συγκεντρωμένων. Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους της ΟΓΕ η Μαργαρίτα Ρείση και ο Βασίλης Γκιτάκος από την ΔΑΣ ΟΤΑ ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Νάσος Γεροπαναγιώτης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Στο Περιστέρι η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δημαρχείου με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δημήτρης Σωτηριάδης, πρόεδρος της Ένωσης ΕΒΕ Περιστερίου, και ο Δημήτρης Βαρελάς, πρόεδρος του Παραρτήματος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Περιστερίου (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Στην Καλλιθέα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δαβάκη ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παύλος Αλεξανδράκης και χαιρετισμούς απηύθυναν η Αθηνά Λαζαρίδη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και ο Γιάννης Κάτσης, από τον Σύλλογο Γονέων του ΚΕΑΤ (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Στην Ελευσίνα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ηρώων όπου μίλησαν ο Δημήτρης Βεργάκης εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης» και ο Νίκος Μαΐλης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Ακολούθησε δυναμική πορεία (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Στη Νέα Ιωνία, η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη. Χαιρετισμό απηύθυνε η Ντιάνα Λιάκου από το ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης» ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Στο Γέρακα, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία με ομιλητή τον Μάη Μέντη πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Παναγιώτης Τσιχλής από το Σωματείο Συνταξιούχων Αγ. Παρασκευής και Πέριξ Δήμων και η Νατάσσα Καμπέλη από την ΟΓΕ (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Ανάλογες κινητοποιήσεις σήμερα, σε δεκάδες πόλεις της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Γιάννενα, Αγρίνιο, Δράμα, Ζάκυνθο, Πύργο, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Πάτρα, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Χανιά κ.α. Στη Λάρισα έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Φλεβάρη.

ΠροπύλαιαΠροπύλαιαΠροπύλαιαΠροπύλαιαΠροπύλαιαΠροπύλαιαΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό τη συγκέντρωση στα ΠροπύλαιαΑπό τη συγκέντρωση στα ΠροπύλαιαΟ Κώστας Δράκος στο βήμα της συγκέντρωσης στα ΠροπύλαιαΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό την πορεία στο κέντρο της ΑθήναςΑπό τη συγκέντρωση στα ΠροπύλαιαΑπό τη συγκέντρωση στα ΠροπύλαιαΑπό τη συγκέντρωση στα ΠροπύλαιαΑπό τη συγκέντρωση στα ΠροπύλαιαΑπό τη συγκέντρωση στα ΠροπύλαιαΑπό τη συγκέντρωση στα ΠροπύλαιαΑπό τη συγκέντρωση στα ΠροπύλαιαΑπό τη συγκέντρωση στα Προπύλαια