Τρίτη 24/03/2020 - 22:31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΑΥΡΙΟΥ-ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων σε Swissport και Skyserv

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων σε Swissport και Skyserv στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απαιτούν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Αν. Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Αν. Αττικής σημειώνει:

«Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων με την αισχρή μέθοδο της αποστολής ενός τηλεφωνικού μηνύματος, προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης "Swissport" στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", φορτώνοντας στους εργαζόμενους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό και κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι που ειδοποιήθηκαν ότι χάνουν άμεσα τη δουλειά τους, είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε μήνα ακόμα και για 10 χρόνια στο αεροδρόμιο. Επίθεση στα δικαιώματά τους δέχονται όμως και οι μόνιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι "θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης", τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, ενώ ο προϊστάμενος επιφυλάσσεται για "περισσότερες πληροφορίες".

Αυτή είναι, από ότι φαίνεται, η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πόσο ψεύτικος είναι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι με την αναστολή της σύμβασης εργασίας θα σταματήσει τις απολύσεις, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι συνέπειες από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας μεταφέρονται στους εργαζόμενους.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, καλεί τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό, να μην αποδεχθούν νέα βάρη στις πλάτες τους. Να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα και να διεκδικήσουν να μην πληρώσουν το μάρμαρο πάλι ίδιοι.

Επίσης καλούμε την κυβέρνηση να μην παίρνει μόνο μέτρα καταστολής και απαγόρευσης και να μετατοπίζει την ευθύνη στους εργαζόμενους αλλά όπως οφείλει να παρέμβει άμεσα και να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και τη συνέχεια της εργασίας τους».

ΕΚ Αθήνας: Κανένας εργαζόμενους να μην χάσει τη δουλειά του

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει «όσες εταιρείες βιάζονται να εκμεταλλευτούν την ΠNΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση, καθώς και τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, που προαναγγέλλει μειώσεις μισθών μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν μέσω μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων τους, ότι θα παύσουν άμεσα όσους αργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζομένων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό οδηγεί στη ανεργία 300 περίπου συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Επίσης στην Goldair από την προηγούμενη βδομάδα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία.

Επειδή ο κορονοϊός δυστυχώς λειτουργεί ως ευκαιρία για πολλούς εργοδότες, απαιτούμε από την κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να προστατεύσεις τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.

Απαιτούμε κανένας εργαζόμενους να μην χάσει τη δουλειά του και καλούμε την κυβέρνηση και τις εταιρείες στο αεροδρόμιο να μην προχωρήσουν στην απόλυση των εργαζομένων».