Τετάρτη 25/03/2020 - 19:42
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ

Απάντηση στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας που καλεί σε «εθελοντική χρηματική βοήθεια»

Ανακοίνωση - απάντηση στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (ΙΣΚ) και το κάλεσμα για «εθελοντική χρηματική βοήθεια», εξέδωσε η ΔΗΠΑΚ στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας.

«Η οικονομική βοήθεια-δωρεά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές από όποιον έχει τη δυνατότητα μπορεί να αποτελέσει μια βοήθεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Και για αυτή τη λύση ο ΙΣΚ δεν βρήκε κουβέντα να πει», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου «δεν διευκρινίζονται οι αποδέκτες του καλέσματος! Αλήθεια, από ποιον ζητάμε αυτή τη βοήθεια; Από τους χιλιάδες απολυμένους του τελευταίου μήνα; Από όλους αυτούς που βλέπουν τη ζωή τους να εξελίσσεται σε ακόμη χειρότερο εργασιακό μεσαίωνα με εκ περιτροπής εργασία χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας;».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «πρέπει τώρα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε πραγματικά κανείς ασθενής να μη χάσει τη ζωή του ενώ μπορεί να σωθεί. Και σημειώνουμε σε όλους τους τόνους ότι η ατομική ευθύνη, που μας υπενθυμίζουν κάθε τρεις και λίγο, δεν μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση - απάντηση:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας με ανακοίνωσή του καλεί σε "εθελοντική χρηματική βοήθεια για την αγορά απαραίτητων μηχανημάτων και υγειονομικού προστατευτικού εξοπλισμού" αφού όπως εισαγωγικά επισημαίνει "το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου μας, αλλά και των ιδιωτικών ιατρείων λειτουργεί με ανεπαρκές υγειονομικό προστατευτικό εξοπλισμό…".

Το εκλεγμένο μέλος της ΔΗΠΑΚ στον ΙΣΚ δεν πήρε μέρος στη διαδικτυακή συνεδρίαση του ΔΣ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Σε κάθε περίπτωση κρίνουμε επιβεβλημένη τη δημοσιοποίηση της τοποθέτησής μας:

Κάθε μέρα που περνάει έρχονται στην επιφάνεια -με τραγικό τρόπο σε αρκετές περιπτώσεις- οι χρόνιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο καρκινοβατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης. Το σύνολο των υγειονομικών προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει, σε αυτές τις συνθήκες εντατικοποίησης, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ειδικά για ορισμένες ειδικότητες, πράγματι, οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, ακριβώς εξαιτίας της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο δεν έχουν εξασφαλιστεί ουσιαστικές προϋποθέσεις και δεν έχουν ληφθεί ακόμα και τώρα που μιλάμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την επιδημία του κορονοϊού.

Η οικονομική βοήθεια-δωρεά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές από όποιον έχει τη δυνατότητα, μπορεί να αποτελέσει μια βοήθεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Και για αυτή τη λύση ο ΙΣΚ δεν βρήκε κουβέντα να πει. Να απαιτήσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την "ατομική ευθύνη". Γιατί στην κατάσταση που περιήλθε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη χώρα μας μετά από μια δεκαετία περικοπών και "δημοσιονομικής προσαρμογής" δεν μας οδήγησε η "ατομική ευθύνη", αλλά οι κυβερνήσεις που ακόμα και σήμερα θεωρούν "ιερή αγελάδα" τον ιδιωτικό τομέα, πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών. Ατομική ευθύνη φυσικά και υπάρχει, αλλά για να αποδώσει καρπούς, απαιτείται το κράτος να αναλάβει πλήρως τις δικές του συλλογικές.

Στην ανακοίνωση του ΙΣΚ -εκτός από την ασάφεια που συγκαταλέγει εμμέσως και τα ιδιωτικά ιατρεία στους αποδέκτες της όποιας βοήθειας, αφού και αυτά "λειτουργούν με ανεπαρκές υγειονομικό προστατευτικό εξοπλισμό"- δεν διευκρινίζονται οι αποδέκτες του καλέσματος!

Αλήθεια, από ποιον ζητάμε αυτή τη βοήθεια; Από τους χιλιάδες απολυμένους του τελευταίου μήνα; Από όλους αυτούς που βλέπουν τη ζωή τους να εξελίσσεται σε ακόμη χειρότερο εργασιακό μεσαίωνα με εκ περιτροπής εργασία χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας;

Οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα Υγείας, πριν την πανδημία, καλύπτονται μόνο με διορισμούς μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων και όχι με δωρεές!

Επιμένουμε ότι πρέπει τώρα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε πραγματικά κανείς ασθενής να μη χάσει τη ζωή του ενώ μπορεί να σωθεί. Και σημειώνουμε σε όλους τους τόνους ότι η ατομική ευθύνη, που μας υπενθυμίζουν κάθε τρεις και λίγο, δεν μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη.

Απαιτούμε:

  • Να επιταχτούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχτούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα τα διαγνωστικά test για τον κοροναϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού -που δεν απαιτείται νοσηλεία- στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.
  • Να επιταχτούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών».