Παρασκευή 01/05/2020 - 16:50
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

Συμβολικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στα νησιά του Αιγαίου (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Από την κινητοποίηση στο Βαθύ
Από την κινητοποίηση στο Βαθύ

Συμβολική εκδήλωση για την 1η Μάη διοργάνωσαν εργατικά Συνδικάτα στην πλατεία Καρλοβάσου στη Σάμο. Την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, ενώ εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ χαιρέτισε ο Χρήστος Πανούσος.

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε και στο Βαθύ, στην κεντρική πλατεία.

Ομιλίες έκαναν ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Σάμου και γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου και ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου.

Είχε προηγηθεί κατάθεση στεφανιών στην τιμητική πλάκα για τους εκτελεσμένους Σαμιώτες και Ικαριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη 1944, η οποία έχει τοποθετηθεί στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου. Την κατάθεση έκαναν οι Μιλτιάδης Βουδιώτης, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και πρόεδρος του Σωματείου ΕΛΤΑ και Σταμάτης Φιλιππης, πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή».

Από την κινητοποίηση στο ΚαρλόβασιΑπό το Βαθύ

Στη Λέσβο

Συμβολική απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης στο Μακρύ Γιαλό, πραγματοποίησε σήμερα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, το Εργατικό Κέντρο Λέσβου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Βασίλη Αμπελογιάννη, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Μυτιλήνης, του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, εκπρόσωποι της ΔΑΣ Δημοσίου εκλεγμένοι στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μαρσέλντ Γιάννο, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Η συγκέντρωση έκλεισε με τη «Διεθνή».

Στη Νάξο

Συμβολική κινητοποίηση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού πραγματοποίησαν τα ταξικά σωματεία της Νάξου, τιμώντας τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά.

Στους Φούρνους

Στους ακριτικούς Φούρνους από τα ξημερώματα της Παρασκευής οι κόκκινες σημαίες υψώνονται στα σπίτια, στα καταστήματα, στα ψαροκάικα, ενώ από τις ταράτσες ακούγονται συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην Κάλυμνο

Στην Κάλυμνο, ταξικά σωματεία πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση όπου χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν η Ιωάννα Λυβιδίκου, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και ο Μαΐλλης Σακελλάρης, πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων Καλύμνου.

Συγκέντρωση στη Ρόδο

Με δυο συμβολικές συγκεντρώσεις στην πόλη της Ρόδου και την Κρεμαστή, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις ασφαλείας, γιορτάστηκε φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά στο νησί.

Από τις προηγούμενες μέρες, τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είχαν φροντίσει να στολίσουν γειτονιές και κεντρικά Σωματεία με αφίσες και πανό για την 1η Μάη.

Στη Ρόδο λίγο μετά τις 11 π.μ. και ενώ είχαν ήδη συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι, ξεκίνησε η κεντρική ομιλία με ομιλητή τον Χάρη Μπαρό, πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου (δείτε εδώ βίντεο).

Συμβολική εκδήλωση στη Λήμνο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συμβολική εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στο μνημείο των πεσόντων στο Ρωμέικο Γιαλό της Μύρινας, που διοργάνωσαν το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.

Στην εκδήλωση, όπου τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων του νησιού, μίλησε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ Κώστας Μαδυτινός, ενώ ο Παναγιώτης Καραφιλίππου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, απήγγειλε ποίημα του Θόδωρου Σκουρλή με τίτλο «Το Χέρι» .

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από εκπρόσωπο των σωματείων του νησιού και από τον Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη «Διεθνή».

Οι συμβολικές εκδηλώσεις στην Ικαρία

Με κεντρικό σύνθημα «Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός, να μη πληρώσει ξανά η εργατική τάξη» πραγματοποιήθηκαν στην Ικαρία συμβολικές εκδηλώσεις, τηρώντας όλα τα προστατευτικά μέτρα, για την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά.

Συγκεκριμένα, εκδήλωση έγινε στο Μνημείο Εκτελεσμένων της Καισαριανής στον Εύδηλο όπου η Κατερίνα Χατζηαργυρίου, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων παρουσίασε μικρό ιστορικό - αφιέρωμα από το χρονικό της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανή, την 1 Μάη ’44 από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Στη συνέχεια ο Φανούρης Καρούτσος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου νομού Σάμου στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: «…Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός… Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση. Όπλο μας η αλληλεγγύη και το δίκιο της τάξης μας….».

Ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών στο Μνημείο και η συγκέντρωση έκλεισε με τη «Διεθνή», τραγούδι που ενώνει τους εργάτες όλου του κόσμου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπίες σωματείων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων, των συνταξιούχων, των οικοδόμων, των γυναικών κ.α

Επίσης, συγκέντρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας πραγματοποίησε ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Σε παρέμβασή του, εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου, ο Αποστόλης Δημόπουλος τόνισε ότι «ο φετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να βρει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της πανδημίας και συνειδητοποιούν ότι η επόμενη μέρα θα είναι πιο αντεργατική, με στόχο να φορτωθούν στην πλάτη τους τα σπασμένα της κρίσης, πιο αποφασισμένους να δώσουν μάχες και να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους και να οικοδομήσουν τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους και κρίσεις…».

Τέλος, στις πλατείες Αγίου Κηρύκου και Αγίου Δημητρίου Ραχών ακούστηκαν από μεγαφωνικές εργατικά τραγούδια και εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους μοίρασαν πρωτομαγιάτικες ανακοινώσεις στέλνοντας το μήνυμα «Μένουμε δυνατοί, δε μένουμε σιωπηλοί».

Στη Σύρο

Με μία συμβολική εκδήλωση, με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, η Γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην εκδήλωση, την ομιλία εκ μέρους της γραμματείας Σύρου του ΠΑΜΕ έκανε η Έφη Συμεωνίδου.

Η συγκέντρωση στην Πάρο

Με δυναμικό «παρών» τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας, τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στην Πάρο, με συμβολική συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Στην πρόταση της Επιτροπής Συνταξιούχων Πάρου Αντιπάρου ανταποκρίθηκαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάρου - Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος», η ΕΛΜΕ Πάρου - Αντιπάρου και το Σωματείο Εργαζομένων στην ΔΕΥΑΠ ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΚΟΒ του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πάρου.

Κεντρικό σύνθημα στην εκδήλωση ήταν «Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά» ενώ από εκπρόσωπο της Επιτροπής Συνταξιούχων έγινε σύντομη αναφορά για την σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς και τη σημερινή επικαιρότητα της.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «μπορούμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι, νεολαία, αυτοαπασχολούμενοι, αγροτιά, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, να υψώνουμε και εμείς τη φωνή μας, να μη το βάλουμε κάτω, να μην αποδεχτούμε η πανδημία να γίνει μοχλός επιδείνωσης της θέσης μας, να μας στερήσουν κατακτήσεις και δικαιώματα».

Νησιά Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου

Απεργιακές συμβολικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα 1η Μάη, στην περιοχή ευθύνης του Εργατικού Κέντρου Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο με τα σωματεία και τους εργαζόμενους να δίνουν τη δική τους απάντηση στην επόμενη μέρα που ετοιμάζουν για το λαό, κυβέρνηση Ε.Ε, μεγάλη εργοδοσία, θέλοντας να φορτώσουν τα βάρη της επερχόμενης κρίσης στις πλάτες του λαού.

Παίρνοντας όλα τα μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας, οι απεργοί βροντοφώναξαν, «πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά». «Ο εχθρός είναι ορατός είναι ο καπιταλισμός, δε θα πληρώσει ξανά ο λαός».

ΚωςΚάλυμνοςΚάλυμνοςΛέρος

Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη, με κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας, πραγματοποιήθηκε συμβολική εκδήλωση στην πλατεία της Μεσαριάς.

Μίλησαν για την Εργατική Πρωτομαγιά η Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδικάτου, Βάσω Μαργιόλη που τόνισε ότι σήμερα με τους αγώνες μας για να μην πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση των καπιταλιστών, όπως πλήρωσε στο παρελθόν και τις προηγούμενες κρίσεις αλλά και την ανάπτυξη για τους λίγους, τιμάμε τους χιλιάδες ήρωες της εργατικής τάξης που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα πολεμώντας για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού. Ξεκαθάρισε πως η κρίση δημιουργείται από την καπιταλιστική ανάπτυξη που αφορά μια χούφτα πλουτοκράτες κι απ’ την οποία τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι (το παράδειγμα του τουριστικού θαύματος την τελευταία δεκαετία το αποδεικνύει περίτρανα)

Ακολούθησε ο Γιάννης Τσιγγερλιώτης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Θήρας με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, που στη παρέμβασή του κάλεσε τους γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς να σταθούν εμπόδια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του υπουργείου και γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους που επιδίωξή τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή της πανδημίας να παραμείνουν. Τόνισε πως ο δρόμος για την επόμενη μέρα είναι η πργάνωση των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα και ο ανυποχώρητος αγώνας ώσπου να έρθει η ώρα που θα κάνουν κουμάντο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο πλούτο που παράγουν, με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών. (δείτε εδώ video).

Η εκδήλωση έκλεισε με αυτοκινητοπομπή σε όλα τα χωριά της Σαντορίνης. Για πρώτη φορά ακούστηκαν τραγούδια και συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά και την εργατική ταξική αλληλεγγύη στα χωριά του νησιού μας.

ΣαντορίνηΣαντορίνηΣαντορίνηΣαντορίνη

Χίος

Στο κάλεσμα της ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ για συμβολικό γιορτασμό της 1ης Μάη συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Προσυγκέντρωση έγινε στη είσοδο της Απλωταριάς που ξεκίνησε στις 10:30 με το πανό του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου όπου συνδικαλιστές ξεκίνησαν να κατευθύνονται στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην παραλία, όπου ήταν ο χώρος της συγκέντρωσης.

Στη συγκέντρωση, ξεκάθαρο μήνυμα στάλθηκε ότι δεν θα πληρώσει ξανά τα σπασμένα της κρίσης ο λαός.

Με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη συμβολική εκδήλωση τόνισαν ότι η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια: Ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός. Ξεκαθάρισαν ότι προετοιμάζονται από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των αναγκών τους.

Στο χώρο παρευρίσκονταν αντιπροσωπεία του ΣΕΣΝΟΧ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΦΚΑ, μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Επίσης, στο χώρο ήταν και αντιπροσωπεία του συλλόγου απογόνων και φίλων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παράρτημα Χίου) όπου έκαναν χαιρετισμό τιμητικά με το Γιάννη Αμπαζή. Ο ομιλητής ανέδειξε την αξία της αντιφασιστικής νίκης, που στις 9 Μάη γιορτάζεται η 75η επέτειός της. "Όσο κι αν προσπαθούν να τη σβήσουν από τη μνήμη μας οι επιτελείς των κυβερνήσεων και της ΕΕ , για να ξεχάσουμε και τον πρωτοπόρο ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης ενάντια στη φασιστική λαίλαπα", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συγκέντρωση το λόγο πήραν ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, «δεν θα πληρώσουμε πάλι οι εργαζόμενοι την ανάπτυξη τους . Ο κορονοϊός θα γιατρευτεί και η πανδημία θα περάσει, όπως πέρασαν κι άλλες στο παρελθόν, ο καπιταλισμός όμως είναι αθεράπευτος και θα συνεχίζει να βασανίζει την ανθρωπότητα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Υπάρχει διέξοδος! Προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι το ιστορικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς, που όσο κι αν προσπαθήσουν, αφεντικά, κυβερνήσεις, δεν θα επιτρέψουμε να παραχαραχτεί. Δεν έχουμε αυταπάτες!!! Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον ταξικό αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών".

Χαιρετισμό απεύθυνε και η εκπρόσωπος από το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Ολυμπία Κουβαρά. Στη συνέχεια κατατέθηκαν λουλούδια στο μνημείο Εθν. Αντίστασης.

ΧίοςΧίοςΧίοςΧίος