Πέμπτη 09/07/2020 - 22:39
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί κανείς συμβιβασμός με την καταστολή» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί κανείς συμβιβασμός με την καταστολή». Αυτό το μήνυμα - απόφαση σάλπισε μαζικά και μαχητικά το απόγευμα ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, μέσα από την μεγάλη διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων.

Στο Άγαλμα Βενιζέλου αντάμωσαν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τους απόμαχους της δουλειάς, αλλά και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, οι νέοι φοιτητές και μαθητές. Ο ένας πλάι στον άλλο εργάτες και εργάτριες από το Εμπόριο, το Μέταλλο, τους ΟΤΑ, τον Τουρισμό, τους κλάδους αιχμής Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, βιομηχανικού Επισιτισμού, των εμφιαλωμένων ποτών, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, έμποροι και βιοτέχνες, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχοι όλων των ταμείων. Με μια φωνή διαμήνυσαν πως «όσοι νόμοι και να ψηφιστούν οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν».

Στη συγκέντρωση ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανθυποπυραγός ε.α., εκ μέρους όπως είπε «όλων των αποστράτων που πάλεψαν για να γίνουν τα σκοτάδια φως μέσα στα σώματα ασφάλειας και τις ένοπλες δυνάμεις», απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης όλων των ενεργεία και των αποστράτων των ΣΑ και των ΕΔ για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Και σημείωσε: «Για όσους στις μέρες μας σπέρνουν ανέμους με απαγορεύσεις, καταστολή και κατάργηση λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, η ιστορία του λαϊκού κινήματος διδάσκει, ότι θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με τις θύελλες των αγωνιστικών αντιδράσεων που ωριμάζουν στις συνειδήσεις των καταπιεσμένων». (Δείτε βίντεο εδώ)

Ο κεντρικός ομιλητής, Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, κατήγγειλε την πλειοψηφία του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚΘ, που δεν θεώρησε καν σκόπιμο να συνεδριάσει για να συζητήσει το θέμα. Ανέδειξε πως πως μέρα με τη μέρα «η αμφισβήτηση του συστήματος που γεννάει τη φτώχεια και την εξαθλίωση γίνεται κυρίαρχη στο μυαλό του εργάτη. Γι αυτό το σύστημα θωρακίζεται απέναντι σε όλα αυτά - βάζει στο στόχαστρο τη "ριζοσπαστικοποίηση". Φοβάται τον εργάτη που αμφισβητεί και προσπαθεί να τον δέσει χειροπόδαρα».

Και ξεκαθάρισε πως «οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα». (Δείτε βίντεο εδώ)

Το πολύχρωμο ποτάμι, με τις σημαίες των σωματείων και τα πανό, ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης σαλπίζοντας ξεσηκωμό. Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Παραλιακή Λεωφόρος, με κατεύθυνση το Λευκό Πύργο και τη νέα Παραλία, η καταδίκη εκφράστηκε δυνατά, «φτώχεια απαγορεύσεις ανεργία, αυτή είναι των αστών η δημοκρατία» και το μήνυμα στάλθηκε πανίσχυρο, «ο αγώνας μας στο δρόμο δεν σταματά, απάντηση θα πάρετε από την εργατιά».

 (Πηγή: Eurokinissi/Motionteam) (Πηγή: Eurokinissi/Motionteam) (Πηγή: Eurokinissi/Motionteam) (Πηγή: Eurokinissi/Motionteam) (Πηγή: Eurokinissi/Motionteam) (Πηγή: Eurokinissi/Motionteam) (Πηγή: Eurokinissi/Motionteam) (Πηγή: Eurokinissi/Motionteam)