Παρασκευή 10/07/2020 - 16:09
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κινητοποιήσεις ενάντια στον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις (ΦΩΤΟ)

Από τη Ρόδο
Από τη Ρόδο

Συγκέντρωση εργατικών Σωματείων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κύπρου στη Ρόδο ενάντια στο νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα σε πλευρές του νομοσχεδίου που είναι φτιαγμένες για να τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί τους αγωνιστές, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και βγαίνουν στο δρόμο. Έστειλαν μήνυμα ότι το εργατικό κίνημα πολλοί προσπάθησαν να το φιμώσουν, αλλά απέτυχαν και τόνισαν ότι το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Δυναμική συγκέντρωση και πικετοφορία έγινε στην Απλωταριά της Χίου μετά από απόφαση φορέων του νησιού. Στην κινητοποίηση σύντομες ομιλίες έκαναν ο εκπρόσωπος του Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, Παναγιώτης Νικήτας και ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου, Χρήστος Οικονόμου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα.

«Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν» βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές στη Σάμο στην κινητοποίηση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Έστειλαν μήνυμα συνέχισης του οργανωμένου αγώνα και ότι το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα θα αφήσει στα χαρτιά το νομοθετικό τερατούργημα. Στη συγκέντρωση η κεντρική ομιλία έγινε από τη Ρίτα Καρβούνη μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Σάμου. Χαιρέτισε Μανόλης Παχυμανώλης γραμματέας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Ακολούθησε πορεία στον παραλιακό δρόμο του Βαθέος.

Στη Μυτιλήνη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς και διαμήνυσαν ότι οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά. Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό της Αμαλίας Γκίκα μέλος του ΔΣ του τμήματος Ωκεανογραφίας του Παν/μίου Αιγαίου, εκλεγμένη με την ΠΚΣ. Στην συνέχεια τον λόγο πήραν ο Στέφανος Λούκας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Επαγγελματιών Λέσβου, ο Στρατής Κόμβος, ΓΓ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και η Ζωή Γιαννακά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Ζαφειρίου αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε και την ιδιαιτερότητα της συγκέντρωσης στην Πλατεία Σαπφούς για την οποία πλατεία η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης προσπάθησε να περάσει με «πράξη κανονιστικού περιεχομένου» την απαγόρευση των πολιτικών και συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία.

Στην Ικαρία πραγματοποιήθηκε μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση στον Εύδηλο. Μίλησαν η Νατάσα Κλείτσα από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων, η Βαγγελιώ Λάκκα από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας-Φούρνων και ο Φανούρης Καρούτσος από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων.

Η αντίθεση στο νομοσχέδιο εκφράστηκε και στη Νάξο με πικετοφορία που πραγματοποιήθηκε στο νησί.

ΡόδοςΡόδοςΡόδοςΡόδοςΡόδοςΡόδοςΡόδοςΝάξοςΝάξοςΣάμοςΣάμοςΣάμοςΜυτιλήνηΜυτιλήνηΜυτιλήνηΜυτιλήνηΙκαρίαΙκαρίαΙκαρίαΙκαρίαΙκαρίαΧίος Χίος