Πέμπτη 06/08/2020 - 20:29
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Καταγγέλλει το θάνατο εργαζόμενου στον Ασπρόπυργο και εκφράζει τα συλλυπητήριά του

Το θάνατο εργαζόμενου, μετά από πτώση ενώ εκτελούσε εργασίες σε ύψος, στις εγκαταστάσεις της LPC του ομίλου «Motor Oil», την Τετάρτη 4 Αυγούστου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Όπως σημειώνει, το νέο θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα - συμβάν «έρχεται σε συνέχεια αυτού που συνέβη πριν από 7 μήνες στον ίδιο όμιλο, όταν τέσσερις συνάδελφοί μας στις εγκαταστάσεις της "Motor Oil" στους Αγίους Θεοδώρους, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου μέχρι και σήμερα ένας από αυτούς δίνει ακόμα μάχη για τη ζωή του».

Έτσι, «επιβεβαιώνεται συνέχεια ότι η μεγιστοποίηση των κερδών έρχονται σε αντιπαράθεση με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Δεν φταίει "η κακιά η στιγμή" που θρηνούμε άλλον ένα συνάδελφο. Και αυτό το εργοδοτικό έγκλημα ήρθε ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας, της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, που θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους της εργοδοσίας. Στον όμιλο "Motor Oil", όπως και σε πολλούς άλλους χώρους δουλειάς στον κλάδο μας, εντείνεται η εργολαβοποίηση, με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, από εργαζόμενους με λιγότερα συγκροτημένα δικαιώματα και χαμηλότερες αμοιβές».

«Απαιτούνται τώρα σύγχρονα μέτρα υγείας και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και τήρηση των μέτρων υγιεινής σε όλους τους τόπους δουλειάς, με μόνιμη σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει πως «επιβάλλεται άμεσα το υπουργείο Εργασίας να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ειδικά σε περιοχές όπως το Θριάσιο, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη βαριά βιομηχανία και πλήθος εργαζομένων.

  • Απαιτούμε το υπουργείο Εργασίας και τα αρμόδια όργανα (ΚΕΠΕΚ) άμεσα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να αποδοθούν οι ευθύνες για το θανατηφόρο δυστύχημα.
  • Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Να μη δείξουν καμία ανοχή στην εργασία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τα οποία η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη να τηρεί στους εργασιακούς χώρους.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι, μια γροθιά μαζί με το Σωματείο να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Για να επιστρέφουμε από το μεροκάματο όλοι υγιείς στις οικογένειές μας».

Τέλος, το Σωματείο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια «στην οικογένεια του συναδέλφου που έφυγε πρόωρα από τη ζωή».