Παρασκευή 17/07/2015 - 12:52

Κεφαλονιά: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης (ΦΩΤΟ)

Επιτροπή Αλληλεγγύης συγκρότησαν σωματεία και φορείς του Νομού Κεφαλονιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς- Ιθάκης και μετά από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιούλη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, από την επίθεση που δέχονται από ΕΕ, κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο και την ανάγκη να οργανωθεί η δράση παντού για την αντιμετώπιση κάθε είδους προβλημάτων, με οργανωμένη διεκδίκηση και ταξική αλληλεγγύη.

Προέκυψε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με ενημέρωση του λαού της Κεφαλονιάς και λεπτομερή καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων και άμεση συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης κατέληξε και σε αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων, που περιλαμβάνει τα εξής:

  • Διασφάλιση της πληρωμή στην ολότητά τους όλων των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους και των συντάξεων.
  • Παροχή Υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία! Κανένας ασθενής χωρίς φάρμακα, εξετάσεις και υγειονομική περίθαλψη!
  • Επέκταση και γενίκευση του μέτρου της δωρεάν χρήσης για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΚΤΕΛ, φέρι μποτ της γραμμής Αργοστόλι - Ληξούρι) .
  • Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
  • Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμιά διακοπή συνδέσεων.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Κεφαλονιάς.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των εκτάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Στα Αράγια (Πόρος) να γίνει νέο σχολικό συγκρότημα, στα υπαλληλικά να οικοδομηθούν κρατικές κατοικίες για τη δωρεάν διαμονή των νέων - χαμηλόμισθων δημόσιων υπάλληλων και των εργατών και γενικά όλες οι εκτάσεις (Τραπεζάκι, Μετόχι κλπ.) να αποδοθούν στο λαό στον οποίο ανήκουν.

Ειδικά για τους σεισμόπληκτους του νησιού, η Επιτροπή Αλληλεγγύης διεκδικεί:

  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το σεισμόπληκτο νομό για το 2015 και 2016.
  • Να καλυφθεί με λυόμενα και οικίσκους από την ΥΑΣ (για ατομική στέγη) το σύνολο των κατοίκων που έχουν ακατάλληλα (κόκκινα και κίτρινα) σπίτια, δυνατότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα.
  • Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455 τ. Β' 25.02.14 και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων.
  • Να ανακατασκευαστούν εξ ολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών και οι υπόλοιπες κατεδαφιστέες κατοικίες από δημόσιο φορέα και με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη. Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Τακτική καταβολή των επιδομάτων ενοικίου για τους πληγέντες.
  • Διαγραφή για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για το 2015 και 2016 και πάγωμα των παλιών οφειλών.
  • Να διαγραφούν οι φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με 13% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή 27,5% για το 2015 και 2016 και να σταματήσει η φοροληστεία με τα τεκμήρια διαβίωσης και τη φορολόγηση των ενισχύσεων.
  • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ και πάγωμά τους.
  • Να προκριθούν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που μπορεί να εγγυηθεί τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  • Να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα σχολεία στη βάση του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού, να προχωρήσουν οι ουσιαστικοί αντισεισμικοί έλεγχοι παντού, να ξεκινήσουν τα νέα σχολικά συγκροτήματα με προτεραιότητα στο Ληξούρι και να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις για την ασφάλεια των μαθητών στο Φαραώ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, θα πραγματοποιηθεί σχετική συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 20 Ιούλη και ώρα 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στη σύσκεψη για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς:

1. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς

2. Σωματείο Φορτοεκφορτωτών - Χειριστών

3. Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Κεφαλονιάς

4. Σωματείο Οικοδόμων

5. Σωματείο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς - Ιθάκης

6. Σωματείο Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς

7. ΔΑΣ ΟΤΑ

8. ΠΑΣΕΒΕ

9. Ομάδα Γυναικών Αργοστολίου (μέλος της ΟΓΕ)

10. ΕΛΜΕ-ΚΙ

11. Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς

12. Λαϊκή Επιτροπή Παλλικής

13. Λαϊκή Επιτροπή Σάμης

14. Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης

15. Εμπορικός Σύλλογος Αργοστολίου «Η Κράνη»

16. Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς

17. Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Κεφαλονιάς

18. Σύλλογος Γονέων του 2ου Λυκείου Αργοστολίου

19. Δικηγορικός Σύλλογος Κεφαλονιάς

20. Σύνδεσμος Υδραυλικών Κεφαλονιάς - Ιθάκης