Κυριακή 17/12/2017 - 20:13
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ομιλία του Χρ. Ματαράγκα στη συγκέντρωση στην Ελευσίνα ενάντια στην «αναπτυξιακή φιέστα» (VIDEO)

Στη συγκέντρωση στην Ελευσίνα ο Χρήστος Ματαράγκας, εκ μέρους του Συνδικάτου Ενέργειας Νομού Αττικής, ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα ζούμε μια φαρσοκωμωδία, το θέατρο του παραλόγου. Στον τόπο που πριν 32 μέρες βίωσε την καταστροφή, που θρήνησε νεκρούς, το Θριάσιο Πεδίο, ήρθε η κυβέρνηση μαζί με την Περιφέρεια να μιλήσει για την ανάπτυξη. Πρόκειται για μία καλοστημένη φιέστα, με δύο στόχους: Πρώτον να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και δεύτερον για να εξαπατήσει το λαό της περιοχής, να ξεπλύνει τις ευθύνες της από τις τραγικές επιπτώσεις που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Μα ειλικρινά, όποιος έχει την παραμικρή ιδέα για το τι συνέβη σε αυτό τον τόπο, μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, για το τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο ανάπτυξη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Μπορεί κάποιος να πιστεύει πως για ό,τι συνέβη “φταίει το ζαβό το ριζικό μας, φταίει ο Θεός που μας μισεί;", όπως σκέφτονται οι μοιραίοι στο ποίημα του Βάρναλη.

Αφού ρίξανε το φταίξιμο στη θεομηνία, στην έκταση του φαινομένου, στην καταιγίδα που όμοιά της πέφτει μια φορά τα 100 χρόνια, στη βιβλική καταστροφή του Νώε όπως λέγανε τα στελέχη της κυβέρνησης, σειρά στις ευθύνες πήρε η λεγόμενη κλιματική αλλαγή, ένα παραμύθι που πάει περίπατο…

Έντονα καιρικά φαινόμενα είχαμε πάντα, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε περισσότερες και ισχυρότερες βροχοπτώσεις, άρα το παραμύθι περί κλιματικής αλλαγής πάει περίπατο, διότι το διαπιστωμένο γεγονός ότι οι περισσότερες καταστροφές γίνονται τα τελευταία 50-60 χρόνια, οφείλεται στις ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, στη μη ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών στα βουνά της Αττικής, με τα απαιτούμενα δασοτεχνικά έργα διευθέτησης των χειμάρρων, τις αναδασώσεις κλπ. Είναι ένα διαρκές προδιαγεγραμμένο πολιτικό έγκλημα με έναν και βασικό υπεύθυνο. Την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Στην προσπάθεια να βγάλουν λάδι την πολιτική της κυβέρνησης, που πάτησε στα χνάρια των προηγούμενων, αλλά και την Περιφέρεια, έριξαν τις ευθύνες δεξιά και αριστερά, κατηγορώντας το Δασαρχείο και άλλες υπηρεσίες. Η αλήθεια είναι ότι από το 2014 υπάρχει θετική εισήγηση του Δασαρχείου Αιγάλεω, την οποία η Περιφέρεια Αττικής είχε στα χέρια μαζί με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την υλοποίηση του έργου. Κανένας δεν εμπόδισε την Περιφέρεια Αττικής να δημοπρατήσει και να ολοκληρώσει το έργο, μετά και την οριοθέτηση των ρεμάτων.

Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και οι αιτίες το ίδιο. Εδώ και χρόνια ήταν γνωστό το θέμα με τις πλημμύρες. Εξάλλου είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια πλημμύρες με καταστροφικές συνέπειες για την περιουσία των κατοίκων. Από την πλημμύρα του 1953 μια τουλάχιστον εκτεταμένη καταστροφή συνέβαινε κάθε δεκαετία μέχρι τις πιο πρόσφατες του 1996, 1999, 2015.

Τα σχέδια για αντιπλημμυρική προστασία μείναν στα χαρτιά κι ας ήταν προεκλογική σημαία της κυρίας Δούρου στις περιφερειακές εκλογές του 2014.

Τι είναι όμως αυτό που φταίει, γιατί αλήθεια δεν προχώρησαν αυτά τα έργα; Η αλήθεια κρύβεται στον πυρήνα της λειτουργίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, στον οποίο κίνητρο για το οτιδήποτε είναι το κέρδος. Στο κυνήγι του μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους, δεν είχαν προτεραιότητα έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι έργα δαπανηρά, εκτεταμένα και δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Δεν είναι βλέπετε αυτοκινητόδρομος με διόδια, να τον αρμέγουν καθημερινά οι κατασκευαστικές εταιρείες...

Αλήθεια, κάποιοι βρήκαν το περισσό θράσος να κατηγορήσουν τους κατοίκους της Μάνδρας, με το εξώφυλλο της κυβερνητικής εφημερίδας "Αυγή" να βγαίνει με τίτλο "Ανθρώπων έργα". Προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τη λογική "τα ήθελε και τα 'παθε", να ρίξουν δηλαδή το φταίξιμο σε αυτούς που με κόπο έφτιαξαν ένα σπίτι για να βάλουν μέσα την οικογένειά τους. Βέβαια, από αυτές τις αναφορές έλειψαν -για ευνόητους λόγους- οι μεγάλης έκτασης καταπατήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι έχτισαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε σημεία που κάλυψαν ή εξαφάνισαν τα ρέματα.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι οι καταστροφές ήταν κύρια αποτέλεσμα της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων στα 2 ανοιχτά ρέματα που δεν έχουν διευθετηθεί, αυτό στο Σούρες και της Αγίας Αικατερίνης και σε δεύτερο χρόνο το μπάζωμά τους στη βόρεια πλευρά της Μάνδρας. Με τη διευθέτηση ή και τη μερική εκτροπή τους τα ρέματα θα μπορούσαν να μεταφέρουν μεγάλους όγκους νερού χωρίς να παρουσιάζεται υπερχείλιση. Αντίστοιχα στη Ν. Πέραμο το γεγονός ότι το ρέμα στενεύει με μια μικρή διατομή εγκιβωτισμού, που έφραξε από τα φερτά υλικά, είχε ως αποτέλεσμα το ρέμα να υπερχειλίσει δεξιά και αριστερά και να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και θύματα.

Το ρέμα Σούρες μπαζώθηκε από μονοπώλια του λιανικού εμπορίου και εταιρείες logistics που κατασκεύασαν τεράστιες αποθήκες, από μεταλλουργίες, από βιομηχανίες τροφίμων, όπλων, ξύλου, χημικές βιομηχανίες, εμπορικές εταιρείες οικοδομικών υλικών, βενζινάδικα κλπ. Που βρίσκονταν στο πέρασμα του ρέματος. Δεν ευθύνεται γενικά η “ανθρώπινη παρέμβαση”, αλλά η παρέμβαση των καπιταλιστών για να γίνει η χώρα ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος με κρατικές και ενωσιακές επιδοτήσεις δισ. ευρώ.

Όλες οι κυβερνήσεις, η Περιφερειακή και Τοπική διοίκηση διαχρονικά προώθησαν και προωθούν συνειδητά την άναρχη, αυθαίρετη επέκταση των πόλεων και βιομηχανικών ζωνών προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αντιμετωπίζοντας τη γη ως εμπόρευμα, χωρίς να εξασφαλίζουν την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.

Αυτά είναι δυστυχώς τα αποτελέσματα του οξυμένου προβλήματος στέγασης, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού για την εργατική - λαϊκή κατοικία, ενώ και η πολιτική χρήσης γης υποτάσσεται στις ανάγκες της κερδοφορίας του κατασκευαστικού και όχι μόνο κεφαλαίου. Η ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση, αλλά και το σύστημα αντιπαροχής, που ήταν εντολές των κατασκευαστικών ομίλων και μεγαλοεργολάβων, είχαν ως στόχο να αναδειχθεί η οικοδομή σε ατμομηχανή της ανάπτυξης και της κερδοφορίας τους.

Στη Μάνδρα, τη Ν. Πέραμο και γενικά στο Θριάσιο μένουν οι εργάτες των εργοστασίων της περιοχής, που εγκαταστάθηκαν εκεί τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ήταν επιλογή τους να χτίσουν αυθαίρετα μέσα στα ρέματα. Η εγκατάστασή τους εκεί ήταν και απαίτηση των καπιταλιστών από τις γύρω επιχειρήσεις, τις μεγάλες βιομηχανίες, τα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, τις αποθήκες logistics, για να έχουν τους εργάτες του σε κοντινή απόσταση και τους στοίβαξαν όπως να 'ναι, χωρίς να υπάρχει κρατικό σχέδιο εργατικής - λαϊκής κατοικίας.

Τα τελευταία χρόνια πέρασαν αρκετοί νόμοι για την τακτοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων. Ακόμα και μέσα στο 2017 με φοροεισπρακτικό στόχο για να εισπράξουν πρόστιμα και χαράτσια, αναγνώρισαν τα αυθαίρετα. Όταν είναι όμως να γίνουν έργα υποδομής για να προστατευτεί αυτός ο κόσμος που καλώς ή κακώς εγκαταστάθηκε εκεί, τότε οι αρμόδιες αρχές λένε "αυτοί φταίνε, να μην έχτιζαν εκεί".

Οι κυβερνήσεις, η Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση διαχρονικά, επέτρεψαν, νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το κτίσιμο σ' αυτά, την εξαφάνισή τους ή το βαρύ "τραυματισμό" τους από οδικά έργα. Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και καταπατημένη δημόσια γη. Εδώ πέρα μπαίνει το ζήτημα λοιπόν τι ανάπτυξη θέλουν και ευαγγελίζονται για το Θριάσιο.

Συνάδελφοι, όλο αυτό το διάστημα αναπτύχθηκε μεγάλη έκφραση αλληλεγγύης από εργαζόμενους και από σωματεία. Με πρωτοβουλία των συνδικάτων διατέθηκε βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ρουχισμό, αλλά και εθελοντική εργασία για τη βοήθεια των πληγέντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενοι απλήρωτοι και σε διαδικασία επίσχεσης, έσπευσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση βλαβών στο ηλεκτρικό δίκτυο. Έτσι εκφράζουν οι εργάτες την ταξική τους αλληλεγγύη! Δίνοντας το χέρι σε όποιον θέλει να σηκωθεί. Χωρίς μοιρολόγια και κλάψες, δίνοντας βοήθεια και παράλληλα αναδεικνύοντας τον ένοχο. Βοηθώντας η αγανάκτηση και η οργή να γίνει συνειδητός αγώνας απέναντι στην κυβέρνηση, την πολιτική της και τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η αλληλεγγύη, το να δίνουν και να προσφέρουν εργαζόμενοι από το υστέρημά τους, με το πανηγύρι και την παρέλαση επιχειρηματιών μαζί με τις κάμερες, για να αναδείξουν τάχα το φιλανθρωπικό τους έργο. Αυτά τα λεφτά που δίνουν εκεί, τα έχουν τσεπώσει από τον ιδρώτα των εργαζομένων, από την εφαρμογή αντεργατικών μέτρων στις δικές τους επιχειρήσεις. Βρήκαν αφορμή για να επιχειρήσουν την ταξική συμφιλίωση, να δείξουν ότι τάχα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα αφεντικά και εργαζόμενοι, έτσι ώστε συγκαλυμμένα και απρόσκοπτα να αναπαράγουν την εκμετάλλευση. Θυμίζουμε τους στίχους: Θολοί καιροί, πρόσεξε εργάτη - άγρυπνο πάντα έχε το μάτι - εχθρούς και φίλους, πρόσεξε εργάτη.

Το Θριάσιο είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό πεδίο στα Βαλκάνια. Έχει συγκεντρωμένες εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις της βαριάς βιομηχανίας. Τα σχέδια των καπιταλιστών είναι να αποτελέσει το διαμετακομιστικό κέντρο των εμπορευμάτων τα οποία έρχονται στην Ευρώπη, κύρια από την Ασία. Η καπιταλιστική ανάπτυξη επιτάσσει να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μεγάλων επιχειρήσεων όπως η "COSCO". Από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας προβλέπεται η παράδοση του θαλάσσιου μετώπου του Θριάσιου σε τμήματα του κεφαλαίου που σχετίζονται με τη ναυτιλία, τις συνδυασμένες μεταφορικές και αποθηκευτικές λειτουργίες.

Σε αυτό το μοντέλο επιθυμούν και θα προσπαθήσουν να επιβάλουν Ειδική Οικονομική Ζώνη, όπως βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για τη μετατροπή ολόκληρης της λιμενικής λεκάνης της Αττικής, που σημαίνει από τη μια φορολογική ασυλία, από την άλλη εργασιακό γκέτο, με ειδικές αμοιβές. Στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν όρους για την παραπέρα εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Έχοντας αυτούς τους στόχους, δεν μπορούν να ενδιαφερθούν για τον εργατόκοσμο που κατοικεί σε αυτή την περιοχή. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας, της Μάνδρας, του Ασπροπύργου ζουν σε ένα περιβάλλον επιβαρυμένο από αέριους ρύπους, οξείδια του αζώτου, αιωρούμενα μικροσωματίδια. Η θάλασσα είναι επιβαρυμένη και αυτή, δεν μπορούν να τη χαρούν οι κάτοικοι της περιοχής…

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι χιλιάδες κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τόσες μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στην περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης. Ενώ η περιοχή εντάσσεται στην οδηγία "SEVESO", o σχεδιασμός της Περιφέρειας περιορίζεται σε ασκήσεις επί χάρτου, ενώ στην περίπτωση με τις πλημμύρες δεν κατάφερε να εκδώσει ούτε προειδοποίηση για κάτι το οποίο είχε προβλεφθεί, ούτε να αποκλείσει το δρόμο προς Θήβα, το οποίο θα περιόριζε τον αριθμό των θυμάτων.

Άρα, λοιπόν, όταν μιλάνε για ανάπτυξη, εννοούν πώς θα πάνε καλά οι μπίζνες, πώς θα δημιουργηθούν όροι μεγαλύτερης κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν χωράει στα σχέδιά τους η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δεν χωράνε στα σχέδιά τους η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των κατοίκων και των εργαζόμενων. Γι’ αυτούς η ανθρώπινη ζωή είναι μια στατιστική, ειδικά όταν πρόκειται για τη ζωή του εργάτη, ο οποίος τσακίζεται στη δουλειά και πνίγεται στο σπίτι του.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής στους εργαζόμενους, αναπαράγοντας το παραμύθι περί "δίκαιης ανάπτυξης". Λέει ότι με την ανάπτυξη θα έρθουν καλύτερες μέρες, κρύβοντας ότι η ανάπτυξη θα αφορά μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους. Όταν αναφέρονται στην ανάπτυξη, εννοούν την αύξηση της κερδοφορίας εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων. Πάνω στην υποβάθμιση της ζωής όλων μας χτίζεται το "success story".

Συνάδελφοι, το 2018 θα είναι χρονιά που θα ενταθεί η επίθεση στους εργαζόμενους. Μια ματιά στον κρατικό προϋπολογισμό δείχνει τι ετοιμάζουν για εμάς. Τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης που ετοιμάζονται να περάσουν μέσα στη σιωπή, ανάμεσα σε μπόχα και σκάνδαλα που ξεπηδούν προκειμένου να περάσει στα ψιλά η νέα επίθεση, έχουν ως επίκεντρο τα νέα χτυπήματα στα "Εργασιακά" με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα "κόκκινα" δάνεια στις τράπεζες. Η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της για να πείσει ότι αυτά είναι "τα τελευταία μέτρα", "ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός", "ότι το καλοκαίρι του 2018 βγαίνουμε στις αγορές και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα". Λέει ψέματα, για άλλη μία φορά θέλει να εφησυχάσει, να καλλιεργήσει αυταπάτες, να προλάβει να πάρει και άλλα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Τα μέτρα που πάρθηκαν είναι μέτρα που θα ισχύσουν για πολλά χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν θα τα καταργήσει, παρά μόνο το οργανωμένο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα επιχειρήσουν να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση, στο δικαίωμα στην απεργία! Με το επικείμενο νομοσχέδιο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα βάλουν σοβαρότατα εμπόδια στις κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, που ενώνουν εργαζόμενους από διαφορετικές επιχειρήσεις. Όσο κι αν μας λένε ότι "απεργούν λίγοι", ότι "τίποτα δεν βγαίνει με 24ωρες", όσο κι αν προσπαθούν να απαξιώσουν το συνδικαλισμό και την απεργία σαν μορφή πάλης, ξεπερασμένη όπως τη λένε, η πρεμούρα τους για να μην απεργεί ο κόσμος είναι μεγάλη, Τους κόφτει όλους, εργοδότες, κυβέρνηση, δανειστές, να μην μπορούν να απεργούν οι εργαζόμενοι. Αυτός είναι ο πραγματικός τους τρόμος! Η απεργία και η διεκδίκηση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος! Τρέμουν στην ιδέα της συντονισμένης δράσης των εργατών, το συντονισμό τους σε έναν κλάδο.

Συνάδελφοι, έχει δρομολογηθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση σε μια σειρά από στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στους οποίους ζητά το μεγάλο κεφάλαιο να επενδύσει. Οι ιδιωτικοποιήσεις στην ΕΥΔΑΠ, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η πώληση των ΕΛΠΕ και του ΔΕΣΦΑ σημαίνει δεινά για εργαζόμενους και καταναλωτές. Όπου κι όποτε προχώρησε το άνοιγμα των αγορών συνοδεύτηκε από επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, αυξήσεις στα τιμολόγια. Η πείρα μας είναι μεγάλη.

Είναι σαφές ότι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που επενδύουν στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών αυξάνει από το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εκατοντάδων εργαζομένων, δείχνοντας ότι είναι αδύνατον να συνυπάρξουν η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες.

Συνάδελφοι, ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Και στην περίοδο της κρίσης, αλλά και στην περίοδο της ανάπτυξής του, είναι σύστημα βαθιά εκμεταλλευτικό. Θεσπίζει με νόμο οι λίγοι να πλουτίζουν από τον ιδρώτα των πολλών. Αυτό είναι το θέσφατο του καπιταλισμού.

Οι εργάτες της βιομηχανίας έχουμε αρκετή πείρα για το τι σημαίνει εργοδοσία! Τους είχαμε απέναντι στα μεγάλα ατυχήματα που στέρησαν τη ζωή συναδέλφων μας, που τσάκισαν περισσότερους. Τους είχαμε απέναντι όταν έκαναν επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα, όταν έβαζαν λουκέτο στη "Χαλυβουργία" και όταν απέλυαν στη "Χαλυβουργική". Ξέρουμε ότι είναι αδίστακτοι, ότι πιστεύουν σε ένα θεό, το κέρδος. Από κοντά και το πολιτικό προσωπικό που τους υπηρετεί και όλος ο κρατικός μηχανισμός, η αστική δικαιοσύνη, τα σώματα καταστολής που είναι εντολοδόχοι του μεγάλου κεφαλαίου και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρέσκεται να τους χρησιμοποιεί απέναντι σε μαθητές, φοιτητές, απλήρωτους εργαζόμενους, ακόμα και ανάπηρους…

Καμία αναμονή, καμία υποταγή! Είναι κρίσιμο να δυναμώσει ο ταξικός πόλος μέσα στον κλάδο, να ισχυροποιηθούν τα Συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Να αντιπαρατεθούμε με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό ο οποίος έχει βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια, διαχρονικά, στο να περνάνε ένα - ένα τα μέτρα όλων των κυβερνήσεων. Κανένας εργαζόμενος σήμερα δεν πρέπει να εμπιστεύεται συνδικαλιστικές πλειοψηφίες όπως της ΓΣΕΕ και του ΕΚΕΔΑ. Σε συνεργασία μαζί τους η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν εξασφαλίσει το πλαίσιο της εργασιακής ειρήνης, των ιδιωτικοποιήσεων, της επίθεσης σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα...

Ενάντια στη φιέστα των βιομηχάνων και της κυβέρνησης, διεκδικούμε:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών, σε περιουσίες και μικρές επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%).
  • Μέριμνα για συνάδελφους πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε "παραπήγματα" στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, της Μάνδρας και της Μαγούλας.
  • Ενίσχυση του Θριάσιου Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
  • Κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού, για να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών.
  • Άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

Συνάδελφοι,

Ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Χρειάζεται, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να πάρουν τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία στα χέρια τους, να ανατρέψουν την εξουσία του κεφαλαίου.

Εκεί πρέπει να στοχεύει ο οργανωμένος αγώνας των εργατών. Μέσα από την καθημερινή πάλη ενάντια στις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις, από την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στα χρόνια της κρίσης, μέσα από την πάλη για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών τους, να ενισχύεται ταυτόχρονα και η συνολική αμφισβήτηση απέναντι στο κεφάλαιο και την εξουσία του.

Με πίστη στον αγώνα μας, υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρουμε!».