Τετάρτη 21/11/2018 - 20:56

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη χωματερή στη Λευκίμμη

«Έξω από τη Λευκίμμη η χωματερή, έξω τα ΜΑΤ από το νησί», «όλοι στον αγώνα, Λευκίμμη και Φυλή να κλείσει τώρα η χωματερή». Με αυτά τα συνθήματα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, στην πλατεία Μοναστηρακίου, η συγκέντρωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκιμμιωτών Αττικής κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών όπου και είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Κώστα Πουλάκη.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν οι «Αλευχιμών» - Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λευκίμμης, Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Λευκίμμη, Επιτροπή Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας, Σύλλογος των εν Αττική Αγραδιτών Κέρκυρας, «Λαϊκή Συσπείρωση» Κέρκυρας, Σωματεία και φορείς Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, σωματεία και φορείς δήμου Φυλής και δήμου Αχαρνών, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης και ο Σύλλογος Λευκιμμιωτών Αττικής.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκιμμιωτών Αττικής Ευδοκία Μακαντάνη ανέφερε πως «παλεύουμε ενωμένοι να σταματήσουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα σε Λευκίμμη, Τεμπλόνι, Φυλή, σε όλη τη χώρα για να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής από τη Λευκίμμη».

Επεσήμανε πως είναι «ενθαρρυντικό για το δίκαιο αγώνα μας η ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι η Λευκίμμη, το Τεμπλόνι, η Κέρκυρα, η Αττική, η Ελλάδα, είναι ο πλανήτης ολόκληρος που καταστρέφεται από τους κερδοσκόπους όλης της γης. Ας εναντιωθούμε όλοι μαζί σε κάθε απόπειρα των κυβερνήσεων που υπηρετούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να ενημερώνουμε τον κόσμο ώστε να βγάζει πολιτικά συμπεράσματα».

Στάθηκε στο γεγονός πως «σήμερα παράγονται χοντρικά περίπου πέντε εκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων το χρόνο στην Ελλάδα. Από αυτά το 85% οδηγούνται σε ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ. Μεγάλα συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις όποιες καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις. Οι επιχειρηματίες που αναγνώρισαν έγκαιρα ότι εδώ πρόκειται για φλέβα χρυσού, με πολλά και σίγουρα κέρδη, έγιναν εμπόδιο στη δημόσια διαχείριση στερεών αποβλήτων. Ζήτησαν και πέτυχαν, από το 2001, την ανακύκλωση συσκευασιών και άλλων προϊόντων, σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων. Αποσπούν κέρδη που κατά κανόνα ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Οι πολυεθνικές που λυμαίνονται τα μεγάλα κέρδη, αξιοποιούν πάντα τα γνωστά εργαλεία τους, δηλαδή την λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις που παραπλανούν το λαό χρόνια τώρα και του υφαρπάζουν την ψήφο για να υπηρετήσουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, παραμένουν συνειδητά αδρανείς, ώστε να γίνει τόσο ανυπόφορη η καθημερινότητά μας και να το ζητήσουμε μόνοι αυτό που αυτοί επέλεξαν για εμάς χωρίς εμάς, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και διάθεσης των απορριμμάτων στον τόπο μας. Εμείς όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μεγαλοεπενδυτές σε όλο τον πλανήτη δρουν τόσο ανεξέλεγκτα που τον έχουν δηλητηριάσει με τα απόβλητά τους και δεν απολογούνται σε κανέναν. Στην κάθε περίπτωση καθαρίζουν με τα προβλεπόμενα πρόστιμα που και αυτά ο λαός τα πληρώνει με όλων των ειδών τα χαράτσια που διαρκώς του επιβάλλουν».

Καταλήγοντας είπε πως «συνεχίζουμε τον αγώνα μας στο πλευρό του ταξικού κινήματος που επιδιώκει καθημερινά να παρεμβαίνει με όλους τους τρόπους και τις δυνάμεις που οργανώνονται μαζί του. Η αγωνιστική ιστορία του τόπου μας και της Λευκίμμης μάς δίνουν τη βεβαιότητα ότι μόνο με συνεχείς οργανωμένους αγώνες και περιφρουρημένους θα λυτρωθούμε από όλα τα δεινά που σήμερα βιώνουμε και στη Λευκίμμη και στην Κέρκυρα».

Από την πλευρά της, η Ελένη Ραπτοπούλου εκ μέρους των σωματείων και φορέων του Δήμου Φυλής ανέφερε: «Τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή Φυλής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και στηρίζουν τον αγώνα του λαού της Λευκίμμης που διεκδικεί να κλείσει τώρα η χωματερή στην πόλη τους.

Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, αφού και εμείς παλεύουμε πάνω από πενήντα χρόνια για να φύγει η χωματερή από τα Άνω Λιόσια, που είναι υγειονομική “βόμβα” για την υγεία του λαού και της νεολαίας της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου. Ο λαός των Άνω Λιοσίων, του Ζεφυρίου και των γύρω Δήμων έδωσε σκληρούς αγώνες για να φύγει η χωματερή. Συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ που έστελνε το κράτος, "φάγαμε" ξύλο "φάγαμε" δακρυγόνα, αλλά η χωματερή παραμένει ακόμη στη θέση της.

Όλο το προηγούμενο διάστημα πήραμε πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης του λαού μας για τα σοβαρά και τα καθημερινά προβλήματα που τον βασανίζουν, όπως φτώχεια, ανεργία, κακοπληρωσιά και υποβάθμιση της περιοχής μας.

Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτοί που μας "πνίγουν" στη φτώχεια, στην ανεργία στην ανασφάλεια για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, είναι οι ίδιοι που μας πνίγουν και στο βούρκο της υποβάθμισης της περιοχής μας, που διατηρούν τη χωματερή στην περιοχή μας, που μας αφήνουν να πνιγόμαστε, να χάνουμε ζωές και περιουσίες γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν το απαιτούμενο κέρδος για τους κατασκευαστικούς ομίλους. Για τους ίδιους λόγους δεν έχουν κάνει ούτε καν αντισεισμικό έλεγχο σε δημόσια κτίρια και στα σχολεία της περιοχής μας, παίζοντας με τις ζωές μας.

Ο λαός του δήμου Φυλής έζησε και συνεχίζει να ζει τον καρκίνο της χωματερής εδώ και περίπου 60 χρόνια. Έζησε την κοροϊδία κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών που διαφήμιζαν τα τεράστια οφέλη και την υψηλή χρηματοδότηση από την ύπαρξη της χωματερής.

Το σλόγκαν "τα σκουπίδια είναι χρήμα" πάει και έρχεται από όσους μας θέλουν καταδικασμένους στη μίζερη ζωή.

Η υγεία η δικιά μας και των παιδιών μας δεν εξαγοράζεται από τις χρηματοδοτήσεις τους. Πολύ περισσότερο, που αυτές οι χρηματοδοτήσεις δεν πήγαν και δεν θα πάνε για να καλυφθούν οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Τα εκατομμύρια ευρώ που πήρε ο δήμος Φυλής και που καμαρώνει ο δήμαρχος της ΝΔ μαζί με την περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγαν ούτε για αντιπλημμυρικά έργα, ούτε για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, ούτε για να αντιμετωπιστεί η άθλια κατάσταση στα σχολεία της περιοχής, ούτε για να στηριχτούν οι άνεργοι που ζουν στο δήμο Φυλής.

Αντίθετα, ο λαός πλήρωσε και πληρώνει ακριβά την ύπαρξη της χωματερής με την ίδια του τη ζωή, καθώς είχαμε αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, αύξηση πολύ μεγαλύτερη από άλλες περιοχές εντός της Αττικής.

Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και της Δημοτικής Αρχής και παρά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν υπάρχει άμεσος και ορατός σχεδιασμός απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά αντίθετα δημιουργούνται και νέα "κύτταρα" ταφής απορριμμάτων, συντηρώντας ενεργή την υγειονομική βόμβα που εδώ και χρόνια υποβαθμίζει τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο.

Οι εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνήσεων και Δημοτικών Αρχών για την απομάκρυνση της χωματερής αποδείχτηκαν προπέτασμα καπνού για την εξασφάλιση της παραπέρα λειτουργίας και επέκτασής της.

Είμαστε αντίθετοι με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, που υλοποιούνται σήμερα, με διάφορες μορφές, αφού ο τομέας των απορριμμάτων θεωρείται από τους ομίλους και την ΕΕ πεδίο μεγάλης κερδοφορίας.

Αυτή η πολιτική υποβάθμισε ακόμα περισσότερο τη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Παράλληλα, μεγάλωσε την εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου με τη χαλάρωση και τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους εργαζομένων του κλάδου, όπως πρόσφατα στον Ασπρόπυργο, στα Άνω Λιόσια και αλλού.

Η χωματερή πρέπει να κλείσει! Όσο τρέχει ο χρόνος αποκτά όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Ακόμη, η μετεγκατάσταση σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση του αποτεφρωτήρα των μολυσματικών. Να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στο Θριάσιο.

Οι εργαζόμενοι , ο λαός της περιοχής δεν έχει άλλο δρόμο από τον δρόμο του αγώνα. Πρέπει να οργανώσει την πάλη του, να συσπειρωθεί στα σωματεία και τους φορείς και να απαιτήσει διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στην υγεία, στο περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους και στο λαϊκό εισόδημα. Στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης της κοινωνίας μας.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε:

Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.

Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όχι στην καύση των απορριμμάτων. Καμία σκέψη για εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας (θερμικής αξιοποίησης) στο χώρο του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου και προστασίας του περιβάλλοντος.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα του λαού της Λευκίμμης, είναι κοινός ο αγώνας για τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας».

Το Ψήφισμα

«Η εικόνα της Λευκίμμης σήμερα είναι τραγική. Εν έτει 2018 το αποχετευτικό είναι ελλιπές. Ο βιολογικός δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα τα αβιολόγητα λύματα να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, κακής ποιότητας νερό, ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση. Το σύστημα υδροδότησης με αμιαντοσωλήνες είναι παρωχημένο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Το οδικό δίκτυο είναι σε άθλια κατάσταση και το λιμάνι σε μεγάλο βαθμό έχει χωθεί από τα φύκια, Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια με τεράστια κενά και ελλείψεις.

Στα χρόνια αυτά προβλήματα προστέθηκε και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα τελευταία χρόνια διογκώθηκε, λόγω της συνειδητής απραξίας των εκάστοτε κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων. Μεθοδευμένα πήρε επικίνδυνες διαστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε οι επιλογές των κυβερνώντων να φαντάζουν ως η μοναδική λύση.

Εμείς λέμε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά βαθύτατα πολιτικό και ταξικό. Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία σήμερα είναι επαρκείς, ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να μην επιβαρύνει την υγεία του λαού και το περιβάλλον.

Η ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτες είναι η μόνη λύση που προτείνουν δημοτική αρχή, περιφέρεια και κυβέρνηση, υλοποιώντας πιστά και τις μνημονιακές εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την ανάγκη για κερδοσκοπία ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Γιατί τα σκουπίδια γίνονται χρυσάφι προς όφελος κάποιων. Η διαχείριση που έχει σαν προαπαιτούμενο μόνο το κέρδος, βάζει σε κίνδυνο την υγεία του λαού και καταστρέφει το περιβάλλον. Μέσα σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό εντάχθηκε το άνοιγμα και η λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Η επιλογή αυτή μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους όπως και κάθε άλλη που δεν σέβεται το περιβάλλον και δεν έχει ως επίκεντρο τις ανάγκες του λαού. Παρέβλεψαν ή ανασκεύασαν όλες εκείνες τις παραμέτρους που καθιστούν το έργο παράνομο και ενάντια σε κάθε λαϊκή αντίδραση άνοιξαν τον ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια. Το έγκλημα αυτό δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί χωρίς την παρουσία των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις καταστολής παραμένουν 4 μήνες στη Λευκίμμη για να καταστέλλουν τη συνεχιζόμενη αντίσταση των κατοίκων. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι στοχευμένος. Το πρόβλημα έχει αιτίες και τις αιτίες αυτές πρέπει να αντιπαλέψουμε. Δεν το απομονώνουμε από τα άλλα προβλήματα που βιώνει ο λαός και προπάντων δεν αφαιρούμε το ταξικό πρόσημο που φέρει.

Λέμε όχι στην ανάθεση σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οχι στην καταστολή. Έξω τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη. Όχι στον εθελοντισμό της υποταγής, τη νέα μορφή εκμετάλλευσης των εργαζομένων με υποκατώτατο μισθό, των ανέργων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Όχι στον τρίτο πυλώνα της οικονομίας, όπως τον παρουσιάζουν, που κάνει τους φτωχούς διαχειριστές της κρίσης. Ναι στην Ταξική Αλληλεγγύη.

Αγωνιζόμαστε και προτείνουμε:

  • Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα.
  • Χωροθέτηση και κατασκευή εργοστασίου στην κατεύθυνση αυτή. Να ελεγχθούν οι περιβαλλοντικοί όροι από Δημόσιο Επιστημονικό Φορέα και εκ των προτέρων γνωστοί.
  • Μείωση των παραγομένων απορριμμάτων, προώθηση ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση των οργανικών με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών.
  • Μόνιμη, ασφαλή και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους.
  • Κλείσιμο και πλήρης αποκατάσταση όλων των ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ.
  • Όχι στους παράνομους ΧΥΤΑ Λευκίμμης - Τεμπλονίου.
  • Όχι στην παραπέρα υποβάθμιση της ζωής μας.
  • Έξω τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη.
  • Να σταματήσουν κάθε μορφής διώξεις εις βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων της Λευκίμμης.
  • Είναι αναγκαίο ο δημοκρατικός λαός της Λευκίμμης να απομονώσει τα στοιχεία εκείνα, που με τη φασιστική πρακτική τους αμαυρώνουν το δίκαιο αγώνα του λευκιμμιώτικου λαού και εμποδίζουν τη μαζική συμμετοχή του».