Τετάρτη 01/05/2019 - 13:13
ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΜΑΗ 2019

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Θεσσαλίας (ΦΩΤΟ)

Με δυνατό παλμό και ζωντάνια έγιναν μαχητικές και μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας.

Οι απεργοί διαδηλωτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα «ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών». Διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν αταλάντευτα, ταξικά, δυναμικά στο δρόμο του αγώνα, για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος.

Στη Λάρισα

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αρχικά πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, από όπου εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες και συνταξιούχοι κατέφθασαν με πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Πέτρος Κρίκης, υπ. δήμαρχος Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γιάννης Κασίδας, υπ. δήμαρχος Αγιάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Βασίλης Σταμουλάκης, υπ. δήμαρχος Κιλελέρ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Στέλιος Χατζηκράχτης, υπ. δήμαρχος Τυρνάβου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Μαρία Κωστή, υπ. δήμαρχος Τεμπών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το ΚΚΕ Μαρία Γαβαλά και Ρίζος Μαρούδας και ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη την πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από φορείς και σωματεία (Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Ν. Λάρισας, Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, Ένωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Οδηγών, Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων), ενώ στο τέλος κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στην Ελασσόνα συγκέντρωση έγινε απέναντι από το ταχυδρομείο, στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Πλαστήρα, στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, ενώ στο Βόλο έγινε στην πλατεία Πανεπιστημίου. Επίσης, μαχητικές ήταν οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας, στη Σκόπελο, τη Σκιάθο και τον Αλμυρό.

Λάρισα ΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισαΛάρισα

Στο Βόλο

Οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα για συνδικάτα εργατών και όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών, απομονώνοντας τους υποστηρικτές της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ.

Η εικόνα στο Βόλο ήταν χαρακτηριστική: Από τη μια μεριά μια χούφτα εργοδοτικοί συνδικαλιστές του ΕΚΒ μαζί με κυβερνητικά και άλλα στελέχη και από την άλλη οι εκατοντάδες διαδηλωτές στη μαχητική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Βόλου του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυναν η Μαρία Μαμούχα, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ν. Πηλίου και ο Βασίλης Τίρχας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Κουτσινάρη, γραμματέα του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

ΒόλοςΒόλοςΒόλοςΒόλος

Στα Τρίκαλα

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία) και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο Νομό Τρικάλων, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Χρήστος Κούτσικος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα αυτοαπασχολούμενων λογιστών - φοροτεχνικών και η Ειρήνη Πετράκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ).

Τη συγκέντρωση ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων με κατάληξη την πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη από σωματεία, συνδικάτα και μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος.

Οι απεργοί διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα ενάντια στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων ότι συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στη νοθεία, για ένα συνέδριο απαλλαγμένο από νόθους αντιπροσώπους, για εκκαθάριση του μητρώου του Εργατικού Κέντρου, για σωματεία εργατών και όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

ΤρίκαλαΤρίκαλαΤρίκαλαΤρίκαλαΤρίκαλα

Στην Ελασσόνα

Μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Ελασσόνα που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία δίπλα από το Ταχυδρομείο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Παναγιώτης Νουσιας, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών οικοδόμων Ελασσόνας.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΕλασσόναΕλασσόναΕλασσόνα