Τετάρτη 08/05/2019 - 17:01

Συγκέντρωση των εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία, στο υπουργείο Εργασίας

Από τη συγκέντρωση
Από τη συγκέντρωση

Στο υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία, μετά από κάλεσμα της Παναττικής Επιτροπής Εργαζομένων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι, κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ», αναγράφει το πανό της Επιτροπής. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που δεν τους δέχθηκε σε συνάντηση παρότι είχαν ενημερώσει εγκαίρως και τους παρέπεμψε σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με ομιλία από τη Μαίρη Μαρκοπούλου, εργαζόμενη στην "κοινωφελή εργασία" στον Δήμο Αθήνας. «Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να καλυφθούν με μισή δουλειά, μισό μισθό, μισά δικαιώματα», τόνισε και κάλεσε σε αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων, Δήμων και Περιφερειών που κινείται στις κατευθύνσεις της ΕΕ για ανακύκλωση της ανεργίας και της δουλειάς με ημερομηνία λήξης. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε επίσης, ο Νίκος Μαρνάς, από την Επιτροπή Εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία στο Δήμο Κορυδαλλού.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ο οποίος τόνισε:

«Χαιρετίζουμε από τη μεριά μας τη σημερινή κινητοποίηση. Η σημερινή σας παρουσία εδώ υποδηλώνει τη θέληση να παλέψουμε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Συναγωνιστές,

Ας κάνουμε μερικές βασικές παραδοχές. Κατ’ αρχάς δεν είμαστε ωφελούμενοι, αλλά εργαζόμενοι με όλες τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις.

Και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες επιμένουν να μας θεωρούν εργαζόμενους ως προς τις υποχρεώσεις και ωφελούμενους ως προς τους μισθούς και ασφαλιστική μας κάλυψη.

Η σχέση εργασίας αυτή λειτούργησε από την πρώτη στιγμή σαν πολιορκητικός κριός της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Όμως ο διαρκής, συνεπής, ταξικός αγώνας που έδωσαν όλες οι φουρνιές των εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία έδωσαν διαχρονικά αποτελέσματα.

Αρχικά οι εργαζόμενοι κέρδισαν τα βασικά εργατικά δικαιώματα, μετά το δικαίωμα σε άδειες κ.ο.κ.

Ακόμα και η φουρνιά αυτή κατάφερε αρκετά. Κατ' αρχάς από την αρχή έδειξε την πυγμή της, όταν καθυστερούσε αδικαιολόγητα ο ΟΑΕΔ να πληρώσει τους μισθούς.

Άμεσα τέσσερα σωματεία με τους εργάτες στο πλευρό τους και τις επιτροπές τους επισκέφθηκαν τα κεντρικά του ΟΑΕΔ και απαίτησαν την άμεση πληρωμή. Η ενέργεια αυτή είχε αποτέλεσμα.

Ακολούθως έγινε πλατιά σύσκεψη εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία και εκλέχθηκε η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία.

Η δράση της Επιτροπής είχε αποτέλεσμα να έχουν το δικαίωμα της άμεσης θεώρησης βιβλιαρίων των ανασφάλιστων εργαζομένων, είχε μερικό αποτέλεσμα την αύξηση του μισθού.

Ασφαλώς δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, κυρίως δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε να τηρήσουν η πλειοψηφία των δημάρχων τις ελάχιστες υποχρεώσεις τους, για παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, του γάλακτος, των εμβολισμών, των προληπτικών εξετάσεων υγείας.

Βλέπετε, η πλειοψηφία των δημάρχων αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους με αυτή τη σχέση εργασίας σαν τσάμπα κρέας. Η Ένωση τους, η ΚΕΔΕ, αλλά και η ΠΕΔΑ αναζητούν εργαζόμενους ειδικά με αυτή τη σχέση εργασίας, αφού έτσι μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος. Ούτε κουβέντα για μόνιμες σχέσεις εργασίας. Βγάζουν καντήλες όταν οι εργάτες ζητούν μονιμοποίηση.

Ελάχιστοι δήμαρχοι έχουν σταθεί πραγματικά στο πλάι των εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία. Φωτεινά παραδείγματα ο Δήμος Πάτρας και Χαϊδαρίου που πραγματικά έκαναν όσα περνούσαν από το χέρι τους. Οι δήμαρχοι αυτοί έχουν ξεκάθαρο πρόσημο και είναι πλήρως εξαρτημένοι με τα εργατικά συμφέροντα.

Άραγε όσοι εργάστηκαν και εργάζονται σε αυτή την εργασιακή σχέση, καλύπτουν έκτακτες ανάγκες; Μήπως δεν στελεχώνουν υπηρεσίες που είναι στα όρια της κατάρρευσης; Μήπως ειδικά αυτή η φουρνιά δεν αποτέλεσε το εργαλείο ώστε να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες των δημοτών, ειδικά σε μια περίοδο προεκλογική;

Πόσα κενά καλύφθηκαν; Πόσες ελλείψεις κρύφτηκαν;

Σήμερα εδώ ζητάμε όσα μας στέρησαν. Ζητάμε το δικαίωμα στην εργασία. Το δικαίωμα να πληρωνόμαστε με μισθούς που δεν θα τσαλακώνουν την αξιοπρέπειά μας.

Ο αγώνας αυτός δεν είναι ξεκομμένος από τον αγώνα που εδώ και χρόνια δίνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα για Συλλογικές Συμβάσεις με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ. Ο ίδιος ο Τσίπρας έταζε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα ήταν η επαναφορά των 751 ευρώ σαν κατώτατος μισθός. Είναι πραγματικά τραγικό να βλέπει κανείς την κοροϊδία μπρος στα μάτια του.

Για το λόγο αυτό η πάλη για κατώτατο μισθό 751 ευρώ έχει ουσία. Δεν μας ρίχνει στάχτη στα μάτια η δήθεν "αύξηση" που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα. Τα ψίχουλα της αύξησης δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις.

Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε πακέτο δήθεν παροχών. Αλήθεια, είναι παροχή να μειώνεται στο μισό ο ΦΠΑ στο ρεύμα, όταν το ρεύμα δεν μπορεί να το πληρώσει ούτως ή άλλως η συντριπτική πλειοψηφία; Όταν οι περισσότεροι είμαστε στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα στοιχειώδη;

Ποιες πολιτικές μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση;

Ακούμε για 120 δόσεις. Ποιες πολιτικές έφεραν τους μισούς Έλληνες να χρωστάνε στην εφορία; Ποιος μπορεί από εμάς να πληρώνει τη ρύθμιση καλύπτοντας ταυτοχρόνως τις υποχρεώσεις που τρέχουν, ενώ η απόλυση είναι πάνω από τα κεφάλια μας;

Λένε για αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Πόσοι από εμάς μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας; Πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι μέχρι να αποκτήσουν ξανά μόρια ώστε να μπουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα όταν μάλιστα αποκλείονται από τους άλλους κύκλους του ίδιου προγράμματος;

Να, γιατί παλεύουμε για να ανοίξει ο δρόμος για μόνιμη και σταθερή εργασία. Να, γιατί συμμετέχουμε και παλεύουμε μαζί με πάνω από 150 συνδικαλιστικές οργανώσεις για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Δυστυχώς, δεν κινούμαστε όλοι συνδικαλιστικά στην ίδια ρότα. Η Ομοσπονδία στους δήμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αρνείται να εγγράψει τους συμβασιούχους στη δύναμή της, αποδυναμώνοντας στην ουσία τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Όσα σωματεία κάνουν το λάθος να τους δίνουν πλήρη δικαιώματα, αποκλείονται από τις εργασίες της. Και από αυτό το βήμα τους καταδικάζουμε. Γνωστός ο ρόλος τους άλλωστε.

Συναγωνιστές,

Έχουμε πείρα. Ό,τι κερδήθηκε μέχρι σήμερα, έγινε ύστερα από αγώνες και τη δική μας αταλάντευτη στάση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Αυτή είναι η απάντησή μας στα σχέδιά τους.

Την απάντηση των αποφασισμένων εργατών, των εργατών που δεν δέχονται μοιρολατρικά όσα τους ετοιμάζουν. Που παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους και ζητούν όσα δικαιούνται.

Δεν ξεχνάμε τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων που είχαμε σε όλους τους δήμους. Δεν ξεχνάμε τον κωφάλαλο συνάδελφο που δούλευε στο Δήμο Ελευσίνας και έχασε τη ζωή του από εργοδοτική αμέλεια.

Συναγωνιστές,

Σήμερα βρεθήκαμε εδώ αρκετοί, χρειάζεται να γίνουμε περισσότεροι.

Παλεύουμε για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος στους δήμους κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα.
  • Καταβολή επιδομάτων - οικογενειακού, τριετίες. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (ΜΑΠ, ιατρικές εξετάσεις).
  • Επίδομα ανεργίας για όλους όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.
  • Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας.
  • Να ανοίξουμε αποφασιστικά το δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».