Σάββατο 22/06/2019 - 15:10
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΜΕΕΑ

Το νέο ΔΣ καλεί σε ετοιμότητα τους εργαζόμενους του κλάδου μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

«Το νέο ΔΣ της ΠΟΜΕΕΑ καλεί σε ετοιμότητα τους εργαζόμενους του κλάδου μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, «χαιρετίζοντας τους εργαζόμενους από τα Α' βάθμια σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για το 20ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας».

Η ΠΟΜΕΕΑ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η Ομοσπονδία μας, παρά του ότι είχε απαξιωθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις κατάφερε μέσα σε κλίμα γόνιμου προβληματισμού και αισιοδοξίας να ολοκληρώσει το Συνέδριο. Στη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκε πλούσιος διάλογος και ψηφίστηκε ομόφωνα το πρόγραμμα δράσης και το πλαίσιο πάλης όπως διαμορφώθηκε με τις προτάσεις των συνέδρων.

Άμεσος στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση της Ομοσπονδίας, η ένταξη σε αυτήν νέων σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα, η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των εργαζομένων, ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα μαζί με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Δεσμεύσεις τις οποίες μας θυμίζει και η τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν και που ήδη στον κλάδο της ειδικής αγωγής και της αναπηρίας γενικότερα έχουν δρομολογηθεί.

Να μην ξεχνάμε τις κάθετες μειώσεις κονδυλίων που έχουν γίνει τόσο στις επιχορηγήσεις στα ΝΠΙΔ/φιλανθρωπικά σωματεία ειδικής αγωγής όσο και στα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ στα αμιγώς ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής που βέβαια προοιωνίζουν ανάλογα μέτρα και για τα νοσήλια προς τα ΝΠΙΔ. Το ζήτημα της σύμβασης των ιδιωτικών που έχει φέρει αναστάτωση στον κλάδο είναι πρωτίστως ζήτημα οικονομικό, που κάθε φορά το παρουσιάζουν ως τεχνικό (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γνωματεύσεις) ή/και επιστημονικό (αριθμός θεραπειών, διαγνώσεις). Ουσιαστικά προσπαθούν με διάφορες μορφές να αποπροσανατολίσουν από το κύριο που είναι η περικοπή. Δίνουν παράταση στην παράταση και καλλιεργούν καθεστώς αναμονής ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές.

Ωστόσο οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και πατάνε πάνω στη στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των κρατικών δαπανών. Επιδιώκουν όσες δομές ειδικής αγωγής λειτουργούν, σκόρπιες και ελάχιστες και όχι σε ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα, να λειτουργούν με στοιχειώδη χρηματοδότηση από το ασφαλιστικό ταμείο όπως ο ΕΟΠΥΥ (δηλαδή με λεφτά των εργαζομένων), από ευρωενωσιακά προγράμματα και από τους γονείς. Και όλα αυτά ως "μαξιλάρι" για τους πιο εξαθλιωμένους, ενώ διευρύνει το χώρο για να επεκτείνουν τη δράση τους τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την ανταποδοτικότητα και στην ειδική αγωγή που ήρθε η ώρα να συγκεντρωθεί πια σε λίγα χέρια με εφαλτήριο αυτές τις αλλαγές. Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και οι μικροί ιδιοκτήτες δεν αντέχουν και κλείνουν. Έτσι, οι ιδιοκτήτες μεγάλων κέντρων επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και αυξάνουν "το στόλο" των εργαζομένων τους.

Στον κλάδο μας βιώνουμε μειώσεις μισθών, απλήρωτη δουλειά, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιο, μπλοκάκι, κατάργηση διαλειμμάτων, απλήρωτη δουλειά μέσα από τις επιστημονικές ομάδες, τις αξιολογήσεις, ωράρια λάστιχο, απαγόρευση της επιστημονικά επιβαλλόμενης σχέσης με το γονιό. Συνθήκες που με παγιωμένες τις περικοπές στην ειδική αγωγή και δεδομένης της ανυπαρξίας δημόσιων δομών ειδικής αγωγής και την υποβάθμιση των ειδικών σχολείων θα επιδεινωθούν. Για ακόμα μία φορά το βάρος θα το επωμιστούν οι εξυπηρετούμενοι και οι οικογένειές τους που είτε θα λαμβάνουν θεραπείες χαμηλότερης ποιότητας ή θα διώχνονται σωρηδόν από τα κέντρα αν δε μπορούν να καλύψουν το κόστος ιδιωτικά. Και φυσικά οι εργαζόμενοι που θα βλέπουν συνεχώς το μισθό και τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται γιατί οι εργοδότες θα αξιοποιήσουν και αυτή τη διαδικασία, ώστε να μειώσουν κι άλλο το μισθολογικό τους κόστος. Ενώ στα ΝΠΙΔ θα συνεχίσει να εντατικοποιείται η δουλειά μας, να εμπορευματοποιούνται οι υπηρεσίες, να χρησιμοποιούνται τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χειραγώγηση των συνειδήσεων εργαζομένων, οικογενειών και ΑμεΑ.

Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη για μια δυνατή, μαζική και μαχητική Ομοσπονδία που θα είναι σε θέση να επιτελεί το ρόλο της, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, να μπει στη μάχη για τη διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας, να σταθεί στο πλάι των εργαζομένων του κλάδου για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να έχει επίκεντρο το χώρο δουλειάς μας, να έχει μαζική συμμετοχή, διάρκεια, αξιοποίηση όλων των μορφών δράσης. Κυρίως όμως χρειάζεται να στρέφεται ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματα μας, ενάντια σε αυτούς που βγαίνουν κερδισμένοι από τα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα μας: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ε.Ε. που τους στηρίζουν, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, που όλοι γνωρίζουμε ότι όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ (με τη συμμετοχή ή όχι του ΚΙΝΑΛ), θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική και η επίθεση στα δικαιώματα μας.

Την επομένη των εκλογών θα είναι μπροστά μας, οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι, η ενισχυμένη εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου με δικιά της έκθεση προαναγγέλλει νέο αντιλαϊκό πακέτο 5 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020, αποτιμώντας τα λεγόμενα δημοσιονομικά κενά των επόμενων κρατικών προϋπολογισμών. Η αντιλαϊκή σκυτάλη για την "εξειδίκευση" αυτών των μέτρων θα περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και βέβαια στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η εξής:

Πρόεδρος: Γεωργία Κουρή, εργαζόμενη σε ΝΠΙΔ

Αντιπρόεδρος: Αναστασία Κορρέ, εργαζόμενη σε ιδιωτικό κέντρο

Γραμματέας: Ηλέκτρα Τεμπονέρα, εργαζόμενη σε ιδιωτικό κέντρο

Ταμίας: Μαρία Ρεμούνδου, εργαζόμενη σε ΝΠΙΔ

Μέλη: Σοφία Σκλαβενίτη, εργαζόμενη σε ιδιωτικό κέντρο

Ευγενία Καραμπεσίνη, εργαζόμενη σε ιδιωτικό κέντρο

Αιμιλία Μαρούση, εργαζόμενη σε ιδιωτικό κέντρο

Το νέο ΔΣ καλεί σε ετοιμότητα τους εργαζόμενους του κλάδου μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία. Γνωρίζουμε καλά πως η εργοδοσία θα αρπάξει και πάλι την ευκαιρία με τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ να προβεί σε μειώσεις μισθών, απολύσεις και τρομοκρατία στα αμιγώς ιδιωτικά. Ενώ στα ΝΠΙΔ θα πιέζουν για δουλειά ακόμα και τον Αύγουστο πατώντας πάνω στην αγωνία μας για έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων, προκειμένου να καρπιστούν το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ και τα έσοδα των προγραμμάτων, εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο την ήδη απαιτητική εργασία μας στην ειδική αγωγή. Για όλους τους παραπάνω λόγους το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με σωματεία και άλλους εργαζόμενους και να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Τους προειδοποιούμε πως θα μας βρουν μπροστά τους, ασπίδα των εργαζομένων του κλάδου».