Παρασκευή 19/07/2019 - 13:06
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ

Συγκέντρωση στα Μέγαρα στις 24 Ιούλη για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας

Στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Από τη σύσκεψη που έγινε στις 18 Ιούλη στα Μέγαρα για το Κέντρο Υγείας
Από τη σύσκεψη που έγινε στις 18 Ιούλη στα Μέγαρα για το Κέντρο Υγείας

Σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Μεγάρων, την Τετάρτη 24 Ιούλη, στις 7 μ.μ., αποφάσισαν να προχωρήσουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Θριάσιου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 18 Ιούλη, με θέμα τα οξυμένα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Μεγάρων.

Διεκδικούν:

  • Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων με μόνιμους γιατρούς και εργαζόμενους για να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία.
  • Να δημιουργηθούν Περιφερειακά Ιατρεία σε Ν. Πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι και να ενισχυθεί το Θριάσιο Νοσοκομείο με προσωπικό.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη πήραν το Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου, το παράρτημα Θριάσιου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Επίσης συμμετείχαν η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Συνταξιούχων Μεγαρέων, η Κοινότητα Πακιστανών Μεγάρων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ν. Περάμου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Ν. Περάμου και ο Αθλητικός Όμιλος Μεγαρέων. Συμμετείχαν ακόμη ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μεγαρέων, εκπρόσωποι των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και κάτοικοι της περιοχής.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου.

Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια των σωματείων στην οικογένεια του άτυχου συμπολίτη, που έχασε τη ζωή του κατά τη μεταφορά από τα Μέγαρα, επισήμανε ότι «ακόμη και πριν την αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του, το Κέντρο Υγείας Μεγάρων δεν μπορούσε να καλύψει, λόγω των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού και της υποχρηματοδότησης, τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποστελέχωσης και υποβάθμισης είναι η απόφαση της 2ης ΥΠΕ για αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, απόφαση που ουσιαστικά αφήνει υγειονομικά "ακάλυπτη" μια περιοχή με 40.000 περίπου κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές».

Αναφέρθηκε ότι στόχος της σύσκεψης είναι «να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες γιατί δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη σημερινή άθλια κατάσταση:

  • Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αν και ο οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, που είναι η βάση για την 24ωρη λειτουργία, σήμερα υπηρετούν μόνο 4, από τους οποίους ο ένας είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, ο ένας είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησής του και ένας που ανήκει στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλεποχωρίου.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες βασικές ειδικότητες, για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας γυναικολόγος, κανένας οφθαλμίατρος, υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, μόνο ένας επικουρικός χειρουργός, μία επικουρική ακτινολόγος και ένας μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα εργαστήρια του Κέντρου Υγείας.

Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αρκετοί από τους γιατρούς και υπόλοιπους εργαζόμενους είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (είτε επικουρικοί είτε μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ) και κινδυνεύουν με απόλυση.

Σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία προκαλεί και η ανεπαρκής φύλαξη του Κέντρου Υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά περιστατικά κλοπών και φθορών εξοπλισμού και επιθετικών συμπεριφορών σε βάρος υγειονομικών.

Προφανώς, με τέτοιες ελλείψεις, το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, ως δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, για παράδειγμα με τη λειτουργία υπηρεσιών Σχολικής Υγείας καθώς και προσανατολισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου στους εργασιακούς χώρους της περιοχής.

Ανύπαρκτες ουσιαστικά είναι οι δημόσιες μονάδες Υγείας και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Μεγαρέων, αφού στη Ν. Πέραμο υπάρχει μόνο ένα Δημοτικό Ιατρείο, στην Κινέτα δεν υπάρχει Περιφερειακό Ιατρείο, ενώ στο Αλεποχώρι, ο γενικός γιατρός από το Περιφερειακό Ιατρείο έχει μετακινηθεί στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εργαζόμενοι και κάτοικοι να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου ξεπερνούν τις 110) και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (κατά 13 εκατ. ετησίως), με αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του 2018 να είναι ελλειμματικός κατά 8 εκατ. ευρώ».

Εξήγησε ότι «η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, που θεωρεί ότι η υγεία είναι "ατομική ευθύνη", η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους της αγοράς και οι παροχές Υγείας πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το "μη μισθολογικό κόστος" και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, παραβιάζοντας ακόμη και τη νομοθεσία για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Γι’ αυτό δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Γι’ αυτό προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την "πώληση" υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για να εξοικονομούν κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν νέα "πελατεία" και σίγουρη κερδοφορία στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Απόδειξη είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (την απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού) ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε το διάστημα 2015-2019, αφού οι λιγοστές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις

Η μείωση αυτή του μόνιμου προσωπικού έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες ελλείψεις που προκάλεσε η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πάνω από 20.000 κενές οργανικές θέσεις (με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες) στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Αντίστοιχα, με τον πρώτο "μεταμνημονιακό" προϋπολογισμό του 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 65 εκατ. ευρώ ενώ αυξάνονται οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή από τις εισφορές μας), με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από το 2013 μέχρι και το 2019, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας ξεπέρασε το 30%, ενώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας 2019-2022, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (από 5,2% του ΑΕΠ το 2017 στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022).

Ταυτόχρονα, προωθούν το θεσμό του "οικογενειακού γιατρού", με βασικό όμως προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες Υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, για τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Πέρα από γενικόλογες προεκλογικές υποσχέσεις, πουθενά στο πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης δεν υπάρχει η πρόβλεψη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Αντίθετα έχουν δεσμευτεί για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και όλοι καταλαβαίνουμε τις συνέπειες για τη στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας και τη λειτουργία τους.

Ακόμα περισσότερο, η προγραμματική θέση της νέας κυβέρνησης ότι "τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση αλλά και στην επιβολή νέων τοπικών φόρων και χαρατσιών στο όνομα της διατήρησης των όποιων υποβαθμισμένων δομών».

Κλείνοντας, κάλεσε όλα τα σωματεία και μαζικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής να οργανώσουν μαζί τον αγώνα «για να στελεχωθεί με μόνιμους γιατρούς και προσωπικό το Κέντρο Υγείας Μεγάρων και να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να λειτουργήσει Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο και Περιφερειακά Ιατρεία σε Κινέτα και Αλεποχώρι.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετεί. Να διεκδικεί τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».