Παρασκευή 13/09/2019 - 18:18
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα στο πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της περιοχής

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας
Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας
Πηγή: Eurokinissi

«Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα στο πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της περιοχής», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, επισημαίνοντας ότι «έχουν περάσει τρεις μήνες από την προεκλογική φιέστα των εγκαινίων του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας, δύο μήνες από τις βουλευτικές εκλογές και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης με τα προβλήματα λειτουργίας του νέου νοσοκομείου να διευρύνονται μέρα με τη μέρα!»

Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Μείζον και σοβαρό πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί η έλλειψη αναισθησιολόγων, όπου για 20 ημέρες το μήνα συνεχίζει να μην εφημερεύει αναισθησιολόγος!!! Τελικά, η λύση που δόθηκε από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και μόνο για 15 μέρες το μήνα Αύγουστο, με την πρόσληψη με μπλοκάκι ενός αναισθησιολόγου που τόσο "κόπιασε" για να βρεθεί ο βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς, αποτέλεσε ένα προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, ώστε να δείξει η κυβέρνησή του ότι τάχα ενδιαφέρεται για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στα νοσοκομεία.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα άλλα τμήματα όπως στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με την έλλειψη νεφρολόγων να γίνεται πλέον χρονίζουσα! Ήδη το νοσοκομείο μένει με 2 καρδιολόγους από τους 4 που είχε, με τον έναν τον επικουρικό να έχει τελειώσει η σύμβασή του και απολύθηκε και τον δεύτερο να έχει αποσπαστεί στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, ασκώντας το καθόλα νόμιμο δικαίωμά του ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, με αποτέλεσμα η Καρδιολογική Κλινική να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία της!

Το προσωπικό (ιατρικό - νοσηλευτικό - παραϊατρικό) έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της σωματικής και ψυχικής του αντοχής, με τους νοσηλευτές να μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα, κάτι που είναι επισφαλές και αντιεπιστημονικό, για να καλύψουν τα τεράστια κενά και τα επιπλέον τμήματα και κλινικές που λειτούργησαν στο νέο νοσοκομείο.

Οι 4 αγροτικοί γιατροί που ενώ η οργανική τους θέση είναι στα Αγροτικά Ιατρεία και στην Πρωτοβάθμια Υγεία και θα έπρεπε να δουλεύουν εκεί, φρόντισε όμως η ΝΔ το 2014 να τα κλείσει και να μετακινηθούν στο νοσοκομείο μπαλώνοντας "τρύπες", έχουν τσακιστεί από τις συνεχόμενες εφημερίες, χωρίς ξεκούραση και άδεια και δεν βλέπουν την ώρα που θα τελειώσει η θητεία τους για να φύγουν από το κάτεργο του νοσοκομείου.

Το πόσο βαθιά είναι η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο ακόμα και σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, το αποκαλύπτουν οι αριθμοί που είναι αμείλικτοι!

Ενδεικτικά, στο γειτονικό Νοσοκομείο Πρέβεζας ίδιας δυναμικότητας, 123 κλινών, υπηρετούν 34 μόνιμοι γιατροί και 7 επικουρικοί σύνολο 41, όταν στο Νοσοκομείο Λευκάδας υπηρετούν 20 μόνιμοι και 14 επικουρικοί, σύνολο 34 αντίστοιχα. Στο δε νοσηλευτικό προσωπικό υπηρετούν 128 στο Νοσοκομείο Πρέβεζας όταν στο Νοσοκομείο Λευκάδας υπηρετούν 91.

Βέβαια οι υγειονομικοί που υπηρετούν και στα δύο νοσοκομεία απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες και τις κενές θέσεις όπως αποτυπώνονται στους απαρχαιωμένους οργανισμούς ταυ 2012.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα βαθιάς υποστελέχωσης αποτελεί η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λευκάδας που έχει και τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς όπου η κάλυψη της κλινικής, των επειγόντων και των τακτικών ιατρείων επαφίεται στο φιλότιμο 3 παθολόγων (ο ένας επικουρικός), 1 γενικού γιατρού (μετακινούμενου από το ΚΥΒ) και 3 αγροτικών ανειδίκευτων γιατρών, όταν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας στην αντίστοιχη κλινική δουλεύουν 4 γιατροί παθολόγοι, 6 ειδικευόμενοι και 2 γενικοί γιατροί!

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η παντελής έλλειψη εδώ και χρόνια ειδικευομένων γιατρών. Στα Νοσοκομείο Λευκάδας υπάρχει μόνο ένας ειδικευόμενος γιατρός, με τις κενές οργανικές θέσεις να είναι 14, ενώ στο Νοσοκομείο Πρέβεζας 9!

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα όπως κυνικά προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Αφού υποσχέθηκε γην και ύδωρ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πλήρη ασυδοσία για τις μπίζνες τους, με κατακόρυφη μείωση της φορολογίας τους από το 29% στο 20% ακόμα και για τα μερίσματα από το 10% στο 5% και νέες προκλητικές εισφοροαπαλλαγές κατά 5%, παρουσίασε ξανά τις προσλήψεις μόνο 800 γιατρών και νοσηλευτών για το επόμενο διάστημα που δεν φθάνουν ούτε για "ζήτω" να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις, αλλά ακόμα και τις αποχωρήσεις - συνταξιοδοτήσεις του 2018!

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι για να έρθει η πολυπόθητη καπιταλιστική ανάπτυξη ώστε να συνεχίσουν να κερδίζουν οι λίγοι, η υγειονομική φτώχεια του λαού μας και η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες μονάδες Υγείας θα επιδεινωθεί, με τις ανάγκες των υγειονομικών και του λαού να μπαίνουν στο «γύψο».

Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), στη βάση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στόχος φυσικά, κάτι που αποδεικνύουν και τα στοιχεία που παραθέσαμε, είναι η εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δίνονται απλόχερα δεκάδες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στόχος είναι, επίσης, η παραπέρα επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, κάτι που ανέφερε και ο πρωθυπουργός με τις περίφημες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όπου το Δημόσιο θα βάζει τις υποδομές, οι επιχειρηματίες θα κονομάνε... και ο λαός μας θα βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για παροχές Υγείας!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, μόνος δρόμος που έχει προοπτική για εργαζόμενους και λαό είναι ο συνεχής αγώνας, η ενδυνάμωσή του και η ανάπτυξη ενός σοβαρού μαζικού ταξικού κινήματος που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων που είναι η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε, έχοντας καθαρό ποιος είναι ο αντίπαλός μας και ποια τα αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε!».