Τρίτη 24/09/2019 - 11:58
ΛΑΡΙΣΑ

Πορεία υπό βροχή με μήνυμα συνέχισης των αγώνων (ΦΩΤΟ)

Πορεία υπό βροχή πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης από την κεντρική πλατεία που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε στην πορεία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε μεταξύ άλλων πως «το “καμάρι” της κυβέρνησης, το περίφημο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, προβλέπει ανάμεσα στα άλλα δεκάδες δυνατότητες εργοδότες να εξαιρούνται από την εφαρμογή κλαδικών ΣΣΕ με την επίκληση οικονομικών δυσκολιών ή ζητώντας ακόμη και μελέτη για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του συγκεκριμένου κλάδου κ.ά. Καθιστούν τις κλαδικές συμβάσεις ανίσχυρες μπροστά σε τοπικές συμβάσεις ή συμβάσεις που υπογράφονται από τις "ενώσεις προσώπων", κατασκευάσματα των εργοδοτών, ακόμη κι αν οι τελευταίες περιέχουν χειρότερους όρους. Προσθέτει νέα εμπόδια με την κατάργηση ακόμη και του ελάχιστου δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ενώ κάνει συνυπεύθυνο τον εργαζόμενο για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων».

Πρόσθεσε ότι «το βασικότερο είναι πως επιχειρεί να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα με την επιβολή "ηλεκτρονικού μητρώου" που ανοίγει την πόρτα για το φακέλωμα όλων των συνδικαλισμένων εντείνοντας τον φόβο - τις αναστολές για κάθε σκέψη για συμμετοχή στην οργανωμένη δράση και πάλη. Αλλά και με την "ηλεκτρονική ψηφοφορία" στις συλλογικές αποφάσεις των συνδικάτων για θέματα όπως η απεργία που είναι χτύπημα στην ίδια τη ζωντανή λειτουργία των Συνδικάτων».

Επιπλέον υπογράμμισε πως «απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα ενότητας και δράσης απέναντι στα νέα σχέδια που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας στη συλλογική οργάνωση και πάλη. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και όχι δούλοι στον 21ο αιώνα».