Τετάρτη 16/10/2019 - 10:35

Δυναμικό συλλαλητήριο από εργάτες και αγρότες στη Νάουσα (ΦΩΤΟ)

Συλλαλητήριο στη Νάουσα πραγματοποίησαν χτες ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την πολιτική που έχει οδηγήσει την πλειοψηφία εργατών, αγροτών και κτηνοτρόφων σε απόγνωση και εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες να μην μπορούν να πληρώσουν ΔΕΗ, νερό, δάνεια ενώ απειλούνται με κατασχέσεις.

Ειδικότερα, οι αγρότες της περιοχής είναι αντιμέτωποι με το εμπάργκο, τις εξευτελιστικές τιμές, το υψηλό κόστος παραγωγής, την άγρια φορολόγηση, την ΚΑΠ από την ΕΕ κ.ά. ενώ για 3η χρονιά οι ζημιές από χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις κ.λπ. είναι τεράστιες, με αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν στο 100% την καταστροφή της παραγωγής και με πολύμηνες καθυστερήσεις. Οι εργαζόμενοι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, διαλογητήρια, κονσερβοποιία κ.λπ., που το εισόδημά τους εξαρτάται άμεσα από την αγροτική παραγωγή, είναι αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες εργασίας, την μαύρη εργασία, απολύσεις, τρομοκρατία, τα ατελείωτα ωράρια για λίγους μήνες εργασίας και για ψίχουλα. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτήν την κατάσταση είναι μόνο μια χούφτα μεγαλέμποροι και επιχειρηματίες.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» (διαβάστε εδώ αναλυτικά), ο Σταύρος Ζάχος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, και ο Δημήτρης Δίγκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων Ημαθίας - Πέλλας (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Οι διαδηλωτές διεκδίκησαν:

  • Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών από το εμπάργκο.
  • Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει από όλες τις φυσικές καταστροφές και τις νόσους στο 100% της ζημιάς.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές.
  • Φθηνό πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κανένας εργαζόμενος στις επιχειρήσεις μεταποίησης κάτω από 751 ευρώ.
  • Άμεση πληρωμή όλων των οφειλών, των υπερωριών, των δώρων και επιδομάτων.
  • Ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, δημιουργία κρατικού Σώματος επιθεωρητών και γιατρών Εργασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται συντάξιμος.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Πάγωμα των δανείων για όσο χρονικό διάστημα είναι απλήρωτοι εργάτες και αγρότες. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι και χωράφι.
  • Να μην κοπεί ρεύμα, νερό σε καμία λαϊκή οικογένεια.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας Πέλλας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», είχαν καταθέσει επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας στην οποία παρέθεσαν τα αιτήματα πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών εργαζομένων και αγροτών. Στην επιστολή, καλούσαν επίσης τη νέα δημοτική αρχή να συνεδριάσει άμεσα με βάση τα οξυμένα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν, ώστε να συμβάλει στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

Μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Νάουσας να υιοθετηθεί με μορφή ψηφίσματος η επιστολή, το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας υπό την πίεση και του μαζικού συλλαλητηρίου αγροτών και εργαζομένων που πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα στους δρόμους της πόλης, υπερψήφισε ομόφωνα το αγωνιστικό πλαίσιο. Επίσης, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε επόμενη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα τα αιτήματα εργαζομένων και αγροτών που αποτελούν όπως αναφέρει και η επιστολή τους «ζήτημα επιβίωσης».