Τετάρτη 27/11/2019 - 23:16
ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο (ΦΩΤΟ)

Από τη Σάμο
Από τη Σάμο

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιήθηκαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο από Εργατικά Κέντρα και Σωματεία στο πλαίσιο της Παναιγαιακής Ημέρας δράσης.

Στη Σάμο με τους 7.591 εγκλωβισμένους πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση - συναυλία στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας, στη Λέσβο, με τους 18.692 εγκλωβισμένους έγινε εκδήλωση στην αίθουσα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, ενώ στη Χίο, με τους 5.715 εγκλωβισμένους, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου.

Στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης τονίστηκε ότι η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και ο ντόπιος πληθυσμός εξαιτίας του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και τη χώρα διαρκώς χειροτερεύει. Τα νησιά έχουν γίνει στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές δυστυχισμένων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας. Καταγγέλθηκε δε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας - Ελλάδας, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακολουθεί η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και μια σειρά εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης και ορισμένοι τοπικοί παράγοντες, η οποία πολιτική είναι καταστροφική για πρόσφυγες-μετανάστες και μόνιμους κατοίκους. Ότι είναι πολιτική εγκλωβισμού, καταστολής, απανθρωπιάς, προβλέπει τη δημιουργία νέων hot spots, κλειστών κέντρων-φυλακών.

Στη Σάμο

Συγκέντρωση - συναυλία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας στη Σάμο, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του ΕΚ, Βάσως Βρυνιώτη, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:

«Οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία νέου hotspot-φυλακή, χωρητικότητας 5.000-7.000 ατόμων συνεχίζει, εντείνει και μονιμοποιεί τον μαζικό εγκλωβισμό στο νησί και τη χώρα.

Είναι επικίνδυνη για πρόσφυγες και μετανάστες, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των νησιών. Είναι εναρμονισμένη απόλυτα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - Ελλάδας, άλλες συνθήκες και συμφωνίες που εγκλωβίζουν ανθρώπους. Συμφωνίες και συνθήκες που στήριζε και στηρίζει απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης».

Πρόσθεσε πως «η ΝΔ με το τελευταίο νομοσχέδιο για το άσυλο ενισχύει την καταστολή, προχωρά στη λεγόμενη αποτροπή που ήδη είχε θύματα δύο νέους και ένα μωρό πριν λίγο καιρό στην Κω. Με τους όρους για το ποιος είναι ευάλωτος, ποιος έχει προσφυγικό προφίλ και ποιος είναι μετανάστης, ουσιαστικά καταστρατηγεί διεθνή κατοχυρωμένα δικαιώματα από τη μια για τους αιτούντες άσυλο και από την άλλη θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους που θα επιδιώξει να τους απελάσει σε χώρες που μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο, να τους χωρίσει από τις οικογένειές τους, να τους φυλακίσει σε κέντρα-φυλακές».

Κάλεσε «το λαό του νησιού μας ακόμη μια φορά να απομονώσει ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές. Αυτούς που κάνουν τα παλικάρια σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν βγάζουν κιχ απέναντι στην πολιτική που τους εγκλωβίζει, στα κόμματα και τους τοπικούς παράγοντες που το προηγούμενο διάστημα τους έταζαν "λαγούς με πετραχήλια" για να τους κλέψουν την ψήφο, ακόμη και ότι είχαν διαβεβαιώσεις από τον σημερινό πρωθυπουργό για το αντίθετο τους έλεγαν. Τόση κοροϊδία» (διαβάστε την ομιλία εδώ).

Ακολούθησε μονόπρακτο κατά του πολέμου από τη θεατρική φοιτητική ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, όπου μαθητές συζητούν για τον πόλεμο, η χορωδία «Σαμία» του φιλοτεχνικού ομίλου Σάμου τραγούδησε κομμάτια από το «Άξιον Εστί» και το συγκρότημα «Υπερταξικοί» έπαιξε αντιπολεμικά τραγούδια. Ενδιάμεσα η Κάτια Καλύβα διάβασε το ποίημα «Πατρίδα» της προσφυγοπούλας Ουαρσούν Σαΐρ.

Στη Λέσβο

Στη Λέσβο, μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του νησιού Θ. Ασλανίδης, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα θύματα του πολέμου καλώντας τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που ξεριζώνουν και αιματοκυλούν τους λαούς, που γεννούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Επίσης, ανέφερε πως η τακτική της κυβέρνησης να μην κλείνει τα hot spots στα νησιά, να μην απεγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, να τους μεταφέρει σε περιοχές που δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή διογκώνει το πρόβλημα. Αφήνει περιθώριο καλλιέργειας ρατσισμού και ξενοφοβίας από όσους εκμεταλλεύονται την αγωνία του λαού από τα υπαρκτά προβλήματα που προκαλεί ο εγκλωβισμός.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα, καταδίκασε την απόφαση της δημοτικής αρχής να αποκλείσει από τη σχετική συνεδρίαση το ΕΚ, αλλά και άλλους φορείς που καταδικάζουν την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και λένε με το όνομά τους τους θύτες των προσφύγων και των μεταναστών που είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ όταν ο Γ. Ζαφειρίου, μέλος της διοίκησης του ΕΚ, αναφέρθηκε στους θύτες που προκαλούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, αποδοκιμάστηκε από ακροδεξιές φωνές.

Η Πελαγία Γαϊτάνη ανέφερε ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Μόρια είναι σταθερά πάνω από 16.000, μεταξύ αυτών πάνω από 1.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Όπως είπε, «πίσω από αυτά τα νούμερα είναι άνθρωποι οι οποίοι έφτασαν στο νησί μας στοιβαγμένοι σε πλαστικές βάρκες και αφού στάθηκαν τυχεροί και δεν πνίγηκαν, βρέθηκαν στοιβαγμένοι στο ΚΥΤ μέσα σε σκηνές που σταδιακά εξαπλώνονται στα γύρω χωράφια. Ο καιρός προς το παρόν είναι σύμμαχός τους, όμως ο χειμώνας έρχεται. Πώς θα επιβιώσουν μικρά παιδιά στο κρύο και στη βροχή μέσα σε μια σκηνή με ένα αερόθερμο στην καλύτερη περίπτωση και να μην ξεχνάμε τη γιαγιά με το παιδί που κάηκαν το χειμώνα του 2017 στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν. Το ΚΥΤ είναι υποστελεχωμένο, οι συμβάσεις των κοινωφελών προγραμμάτων λήγουν και οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς, φύλαξη, καθαριότητα, υπηρεσίες Υγείας, χειρωνακτικοί, δίνουν καθημερινά αγώνα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους».

Στη Χίο

Στη Χίο η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Βουνακίου. Ανάμεσα στους φορείς που καλούσαν στην κινητοποίηση ήταν και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου του νησιού.

Ο πρόεδρος του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ Μ. Σκούφαλος αναφέρθηκε στη σημαντική συγκυρία που γίνεται η κινητοποίηση. «Μαίνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμοί στη Μ. Ανατολή, την Κύπρο, το Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης δεν πρέπει να βρει έδαφος η ρατσιστική λογική. Επίσης καταδικάστηκαν οι προβοκατόρικες απόπειρες σπίλωσης της συγκέντρωσης ως ρατσιστικής. Σημειωτέον ότι υπήρξε μεθοδευμένη και προβοκατόρικη προσπάθεια με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο ώστε η σχετική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες να παρουσιασθεί ότι έχει ρατσιστικό περιεχόμενο.

Το λόγο πήραν επίσης ο αντιπρόεδρος του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ Π. Νικήτας, από το σωματείο των ΟΤΑ η Σοφία Γατανά, από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο Αρ. Μιχαλάκης. Από το Σωματείο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Νομικός ειδικότερα τόνισε πως «μιλάμε στους μαθητές μας κόντρα στο ρατσισμό, ενώ οι ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων) δεν έχουν λειτουργήσει!».

Αναφέρθηκαν όλα τα αιτήματα για κλείσιμο hot spot, κανένα Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης, καταδίκη ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας Ελλάδας, έξω οι ΜΚΟ, αποζημίωση ζημιών κατοίκων κλπ.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δρώμενο από εκπαιδευτικούς για τους πρόσφυγες. Απαγγέλθηκε το ποίημα του S. Guttilla «Αν ήταν ο γιος σου» στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα γαλλικά. «Μπορείς να κοιμηθείς ειρηνικά και πάνω από όλα ασφαλής. Δεν είναι ο γιος σου, είναι απλά το παιδί της χαμένης ανθρωπότητας, της βρώμικης ανθρωπότητας που κάνει θόρυβο. Δεν είναι ο γιος σου, κοιμήσου ειρηνικά. Δεν είναι δικός σου. ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ...». Η συγκέντρωση έκλεισε με λαϊκά τραγούδια για την προσφυγιά.