Δευτέρα 09/12/2019 - 08:17
ΛΕΣΒΟΣ - ΣΑΜΟΣ

Σε συσκέψεις σήμερα για το προσφυγικό - μεταναστευτικό καλούν τα Εργατικά Κέντρα των δύο νησιών

Κάλεσμα σε σύσκεψη με θέμα το συντονισμό και την κοινή δράση για τη διεκδίκηση της λήψης άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για το προσφυγικό ζήτημα και τη διαμόρφωση αιτημάτων για τη κλιμάκωση της αγωνιστικής διεκδίκησης, απευθύνουν το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο και το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Συγκεκριμένα στη Λέσβο η διοίκηση του ΕΚ προσκαλεί τα σωματεία και τους φορείς του νησιού σε σύσκεψη σήμερα Δευτέρα 9 Δεκέμβρη στις 19.00 στα γραφεία του (Βαλαωρίτου και Δαβάκη), ενώ στη Σάμο το ΕΚ διοργανώνει σε σύσκεψη την ίδια μέρα, στις 18.00, στο Εργατικό Κέντρο.

Όπως τονίζουν τα δύο εργατικά Κέντρα (δείτε τις ανακοινώσεις εδώ και εδώ), το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν αποφασίσει ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι των νησιών μπροστά στην κινητοποίηση στις 11 Δεκέμβρη δεν συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του μαζικού εγκλωβισμού γιατί αποδέχεται τη λειτουργία hot spot στα νησιά είτε ανοιχτών είτε κλειστών, δηλαδή αποδέχεται την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που μετατρέπει το νησί και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεριζωμένων και εξαθλιωμένων.

Τα ΕΚ Λέσβου και Σάμου απαιτούν μεταξύ άλλων:

• Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.

• Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

• Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

• Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

• Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.