Σάββατο 08/02/2020 - 16:46
ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

Κινητοποίηση σχολικών καθαριστριών για δεδουλευμένα και μόνιμη εργασία

Δυναμική κινητοποίηση για να πληρωθούν δεδουλευμένα και για μόνιμη και σταθερή εργασία, πραγματοποίησαν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες Δήμου Φαιστού και Γόρτυνας, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των σχολικών καθαριστριών.

Διεκδίκησαν:

- Την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τώρα και την τακτική μηνιαία πληρωμή τους από εδώ και πέρα.

- Να σταματήσει το καθεστώς πολυετούς ομηρίας και ανασφάλειας.

- Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

- Την απόδοση των ΜΑΠ για το τρέχον έτος, όπως και την απόδοση, σε χρήμα, των ΜΑΠ προηγούμενων ετών σε όλους τους δήμους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, «τόσο ο δήμαρχος Φαιστού, όσο και ο δήμαρχος Γόρτυνας, δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τις σχολικές καθαρίστριες απέναντι στο νέο αντί-αναπτυξιακό νόμο και στο άρθρο 73, που προβλέπει την ανάθεση των έργων καθαριότητας σε εργολάβους. Δεσμεύτηκαν ακόμα για την καταβολή των ΜΑΠ (Μέτρων Ατομικής Προστασίας) και Γάλακτος για το τρέχον έτος και για την καταβολή των διεκδικούμενων χρημάτων από τα ΜΑΠ και το γάλα προηγούμενων ετών, όπου δεν έχουν καταβληθεί».

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου καλεί τους δήμους να κάνουν τις δεσμεύσεις τους πράξη και επισημαίνει πως «δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών μέχρι να κατακτηθεί και η τελευταία διεκδίκηση».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Γόρτυνας και Φαιστού αναφέρει σε ανακοίνωση πως «χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των σχολικών καθαριστριών των δύο δήμων την Παρασκευή 7 Φλεβάρη στις Μοίρες και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, που έχουν να κάνουν με το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας που βιώνουν όλες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων».

Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το πόσο σκληρός εργοδότης είναι ο δήθεν φιλολαϊκός θεσμός της τοπικής διοίκησης αποδεικνύει η κατάσταση με τις σχολικές καθαρίστριες στο Δήμο Γόρτυνας με το πετσόκομμα για όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτών των ψίχουλων που δικαιούνται (ΜΑΠ και γάλα), για τα οποία ακόμη δεν έχει δοθεί λύση από τη νυν δημοτική αρχή».