Κυριακή 16/02/2020 - 19:59
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Καλεί σε στάση εργασίας στις 18 Φλεβάρη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση

Στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει στις 18 Φλεβάρη, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη, στις 11 π.μ., καλεί το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας.

Στο κάλεσμά του αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα ενισχύσει παραπέρα, θα μονιμοποιήσει το μηχανισμό σφαγιασμού συντάξεων και παροχών.

Δεν φέρνει νέο νόμο, συνεχίζει την αντιασφαλιστική επίθεση από κει που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει κατά γράμμα το νόμο Κατρούγκαλου, προσπαθώντας μάλιστα να τον θωρακίσει νομικά για να μην βγαίνουν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του.

Πώς γίνεται να αυξάνονται οι συντάξεις όταν καταργούνται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη; Πώς γίνεται να μιλούν για αυξήσεις και παροχές όταν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 ψήφισε περικοπές 220 εκατ. ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, 190 εκατ. ευρώ για την Υγεία, 140 εκατ. ευρώ για τα αναπηρικά επιδόματα;

Ποιος εργαζόμενος στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε θα μπορέσει να συμπληρώσει 42 χρόνια συνεχόμενης εργασίας και ασφάλισης με πλήρη απασχόληση για να πάρει πλήρη σύνταξη, όταν έχουμε ένα εκατομμύριο άνεργους και 700.000 μισθωτούς με μερική απασχόληση, που οι τελευταίοι θα χρειαστούν 62 ολόκληρα χρόνια να εργάζονται;

Ποιος εργαζόμενος στο εμπόριο και στις υπηρεσίες θα μπορεί να εργάζεται ως τα 67 του χρόνια, όταν οι περισσότεροι είναι τσακισμένοι από τα μυοσκελετικά προβλήματα που έχουν; Ποιος εργοδότης προσλαμβάνει ή κρατάει στην επιχείρηση εργαζόμενο πάνω από τα 50 του χρόνια;

Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως θέλουν να μας το περάσουν. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά της προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής μετά την εργασία μας. Το Ασφαλιστικό περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργαζόμενου, κάθε νέου. Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού, τα εμβόλιά του, τα φάρμακα όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας-πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο στις επαγγελματικές ασθένειες.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθενός ανάλογα με την τσέπη του, το προσωπικό και ατομικό ρίσκο, τον τζόγο.

Την έχουμε χρυσοπληρώσει από τα μεροκάματά μας όλα τα χρόνια και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία πάνω από 80 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Το ασφαλιστικό αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους επιχειρηματίες της υγείας, τις κυβερνήσεις τους, την ΕΕ, γι' αυτό και μας στέλνουν στην αγκαλιά των αρπαχτικών!

Σε καλούμε στις 18 Φλεβάρη να δώσεις το παρόν για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ζωή με δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Απαιτούμε:

• Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

• Κοινωνική ασφάλιση για όλους. Δημόσια, υποχρεωτική Υγεία - Πρόνοια. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

• Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

• Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.

• Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

• Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

• Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων».