Δευτέρα 24/02/2020 - 21:35
ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στη ρύπανση που προκαλούν τα ΕΛΠΕ (ΦΩΤΟ)

Με σύνθημα «Κάλεσμα αγώνα - Μας κόβουν την ανάσα! Δεν ανεχόμαστε άλλο τη ρύπανση και τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ! Καμία σκέψη για επέκταση στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα σύσκεψη συνδικάτων, συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων της Ελευσίνας για τη ρύπανση από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο ΠΑΚΠΠΑ του Δήμου Ελευσίνας, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου, το Παράρτημα Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου, το Σωματείο Συνταξιούχων Ελευσίνας - Μαγούλας, η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, η Επιτροπή παραλίας. Επίσης παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Λιάσκος, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας και ο Κώστας Κώνστας, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης δήλωση στήριξης έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα ενώ ανακοινώθηκαν και δύο συγκεντρώσεις. Στις 7 Μάρτη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εργατικών Κατοικιών της Μάνδρας και στις 4 Απρίλη στις 7 μ.μ. έξω από την ΠΥΡΚΑΛ.

Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε η παρουσία της Αστυνομίας, σημειώνοντας ότι είναι μια τρομοκρατική ενέργεια ενάντια στο λαό της περιοχής, η οποία γίνεται για να εμποδίσει την αντίσταση σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Συγκεκριμένα, περιπολικό της Αστυνομίας σταμάτησε έξω από το χώρο της εκδήλωσης και το πλήρωμά του ρώτησε τους διοργανωτές αν χρειάζονται κάτι... Παράλληλα αστυνομικός με πολιτικά επόπτευε από τον απέναντι δρόμο το χώρο, ενώ και μια ένστολη εμφανίστηκε μέσα στο κτίριο υποβάλλοντας το ίδιο ερώτημα.

Στη σύσκεψη την εισήγηση έκανε ο Νίκος Μαΐλης, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής (διαβάστε παρακάτω), ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις από πολλούς φορείς.

Από το Σύλλογο Γυναικών Ελευσίνας η Βιβή Γκίκα τόνισε μεταξύ άλλων ότι πολλές οικογένειες στην περιοχή μετράνε θύματα από τη ρύπανση. «Βλέπουμε τη γη της Δήμητρας και της Περσεφόνης να βιάζεται» επισήμανε χαρακτηριστικά και στάθηκε και στις «χορηγίες» πετρελαίου που έκαναν τα διυλιστήρια στα σχολεία μόνο για την προβολή τους, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτές ικανοποιούσαν μόνο ένα μικρο μέρος των αναγκών.

Ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Μετάλλου κατήγγειλε το τοπικό Εργατικό Κέντρο που σφυρίζει αδιάφορα για το θέμα της ρύπανσης ενώ έτρεχε στα αναπτυξιακά Συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μαύρο μέτωπο, υπογραμμίζοντας ότι θέλουν να μας φιμώσουν προκειμένου να ευημερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων τόνισαν την ανάγκη να πιέσουν οι φορείς για να γίνει μια επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή.

Εργαζόμενη στο Θριάσιο Νοσοκομείο τόνισε ότι στην Παθολογική Κλινική που εργάζεται ολοένα και περισσότερες είναι οι δυσπλασίες σε νέους ανθρώπους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα αναπνευστικά προβλήματα, ενώ το νοσοκομείο δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού.

Ο Κ. Κώνστας τόνισε ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και ο στόχος δεν πρέπει να είναι μια τουφεκιά στον αέρα. Ο αγώνας αυτός ενοχλεί σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει να επεκταθεί και στη Μάνδρα και στον Ασπρόπυργο. Επισήμανε ότι η σημερινή κατάσταση με τα ΕΛΠΕ καταρρίπτει το παραμύθι της ανάπτυξης η οποία γίνεται σε βάρος της ζωής των κατοίκων.

Ενώ οι επιχειρήσεις αυγατίζουν τα τεράστια κέρδη τους, υπάρχει ενεργειακή φτώχεια και καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργολαβικά εργαζομένων, σημείωσε. Τόνισε ότι υπάρχουν στην περιοχή 9 βιομηχανίες που υπόκεινται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχα σχέδια πρόληψης. Σημείωσε ότι υπάρχουν μόλις 16 περιβαλλοντολόγοι επιστήμονες σε όλη τη χώρα που ελέγχουν τη ρύπανση και τόνισε ότι πρέπει στην περιοχή να υπάρξουν ανεξάρτητες μετρήσεις και το ζήτημα να μην αφήνεται μόνο στις απαντήσεις που δίνουν τα ΕΛΠΕ.

Στην ομιλία του ο Ν. Μαΐλης ανέφερε:

«Χαιρετίζουμε τα σωματεία και τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αγώνα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτ. Αττικής. Απευθυνόμαστε επίσης σε όλο το λαό της περιοχής να πάρει μαζικά μέρος στις επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα αποφασίσουμε, να μην ανεχτούμε άλλο την υποβάθμιση της ζωής μας, να μην ανεχτούμε να βρίσκεται η υγεία η δική μας και των παιδιών μας σε συνεχή κίνδυνο.

Κέρδος που δεν υπολογίζει τη ζωή

Αναδεικνύουμε το ζήτημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης των ΕΛΠΕ στην ευρύτερη περιοχή και δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε σκέψη παραχώρησης της έκτασης της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και επέκτασης εκεί των εγκαταστάσεων καθώς και στη διακηρυγμένη πρόθεση σύνδεσης των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου μέσω αγωγού μεταφοράς καυσίμων που θα διέρχεται μέσα από την πόλη. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών έχουμε νωπές στη μνήμη μας τις τραγικές επιπτώσεις από την ανάπτυξη στην περιοχή που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει τις περιουσίες, την υγεία, ακόμη και τη ζωή των κατοίκων. Να αναφέρουμε τα γεγονότα με τις καταστροφικές πλημμύρες του 2017 που κόστισαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές, τα δεκάδες βιομηχανικά ατυχήματα και στα ΕΛΠΕ και σε άλλες βιομηχανίες με τους νεκρούς και τραυματισμένους εργάτες, τα πολύ συχνά ρυπαντικά επεισόδια των ΕΛΠΕ που κυριολεκτικά μετατρέπουν την περιοχή μας σε "καζάνι που βράζει". Και φυσικά, είναι υπαρκτός και μεγάλος ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, αφού συνεχίζεται η απαράδεκτη γειτνίαση βιομηχανικών μονάδων και χώρων κατοικίας.

Αυτή η συνύπαρξη δεν διατηρείται τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της κρατικής πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη των ομίλων σε βάρος της ζωής και της ασφάλειάς μας. Θέλουμε επίσης να αναδείξουμε τις ευθύνες των κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων που εδώ και δεκαετίες επέτρεψαν στα ΕΛΠΕ και τις άλλες βιομηχανίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας του λαού, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Και εκτός αυτού έχουν το θράσος να διαφημίζουν τους συγκεκριμένους ομίλους ως "υγιείς επενδυτές που θα φέρουν την ανάπτυξη" και ζητωκραυγάζουν για τα διάφορα "δώρα" - ψίχουλα των ΕΛΠΕ, που σκοπό είχαν και έχουν να αθωώσουν την εκάστοτε εγκληματική κυβερνητική πολιτική και να προσδώσουν "κοινωνικό προφίλ" στη ρυπογόνα δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Έχουν τεράστιες ευθύνες για το ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός κρατικός έλεγχος της εφαρμογής της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης και το περιβάλλον. Εξίσου προκλητική είναι η απουσία ουσιαστικού ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη στιγμή που η αντίστοιχη μελέτη στη Θεσσαλονίκη από το ΑΠΘ κατέγραψε αυξημένη συγκέντρωση τοξικών και καρκινογόνων παραγόντων κινδύνου, όπως το βενζόλιο. Ταυτόχρονα είναι υπαίτιες όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις ελλείψεις σε προσωπικό και την υποχρηματοδότηση του Θριάσιου Νοσοκομείου, αν και βρίσκεται στο κέντρο μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά εργατικά ατυχήματα και έντονη μόλυνση.

Πρώτο βήμα αγωνιστικής συσπείρωσης

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, φίλοι και φίλες,

Επιδιώκουμε η σημερινή σύσκεψη να είναι το πρώτο βήμα και συντονισμού αλλά και αγωνιστικής συσπείρωσης του λαού ενάντια στις πολιτικές που εξυπηρετούν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Να είναι το πρώτο βήμα αγωνιστικής διεκδίκησης μέτρων που βάζουν πάνω από όλα τις σημερινές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Διεκδικούμε:

1. Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού της περιοχής από την ανεξέλεγκτη ρύπανση και δυσοσμία των ΕΛΠΕ. Να υποβληθούν άμεσα οι κάτοικοι της περιοχής στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους.

2. Να αποδοθεί ο χώρος της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο λαό της περιοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο, την ελεύθερη πρόσβασή του στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και τη δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" μεταξύ των κατοικημένων περιοχών και των ΕΛΠΕ.

3. Καμία σκέψη για δημιουργία αγωγού μεταφοράς καυσίμων που θα διέρχεται μέσα από την πόλη.

4. Να παρθούν μέτρα για την αποφυγή και την αντιμετώπιση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

5. Όχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την Περιφέρεια και τον δήμο.

6. Να ενισχυθεί το Θριάσιο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να δημιουργηθεί πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας Μάνδρας και Περιφερειακό Ιατρείο στις εργατικές κατοικίες».