Κυριακή 10/05/2020 - 14:04
ΠΕΡΑΜΑ

Με δυναμική συγκέντρωση απαίτησαν να μην γίνει χωματερή στο παλιό νεκροταφείο (ΦΩΤΟ)

Με νέα δυναμική συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μάη στην κεντρική πλατεία Ηρώων του Περάματος, αλλά και νέα συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη, κάτοικοι και φορείς της πόλης, συνεχίζουν να βρίσκονται επί ποδός ενάντια το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγες μέρες στη Βουλή, καθώς ανάμεσα στις άλλες εκτρωματικές ρυθμίσεις που περιέχει, προβλέπει τη μετατροπή σε χωματερή του χώρου 10 στρεμμάτων στο παλιό νεκροταφείο του Περάματος.

Η απόφαση για τη χωματερή και συγκεκριμένα για Σταθμό Εναπόθεσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) λήφθηκε από την κυβέρνηση σε πλήρη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στο Πέραμα, με δήμαρχο τον Γιάννη Λαγουδάκη, όταν κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε τάχα πως «βγήκε στα κεραμίδια» για το νομοσχέδιο. Βέβαια θυμίζουμε ότι τελικά λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία αποχώρησε από την ολομέλεια, προφασιζόμενος «διαδικαστικά προβλήματα», αποφεύγοντας έτσι να πάρει θέση.

Η περιοχή που κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν βάλει στο «μάτι» όχι μόνο είναι ο τελευταίος ελεύθερος χώρος της περιοχής, αλλά είναι από τους ωραιότερους της πόλης και το κυριότερο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνάσιου και Λυκείου Περάματος!

Κάτοικοι και φορείς συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ηρώων της πόλης διαμηνύοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής τους για τις επιχειρηματικές μπίζνες που παίζονται και με τα σκουπίδια. «Μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους έξω η χωματερή από την πόλη μας».

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου δασκάλων Κερατσινίου Περάματος «Ο Πλουμπίδης» Βασίλης Βατίστας ο οποίος είναι και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Πέραμα. Όπως σημείωσε, «είναι αιτία πολέμου» αυτή η απόφαση κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ με δεκανίκι και τον ένα σύμβουλο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, όταν στο Πέραμα δεν υπάρχουν πια ελεύθεροι χώροι. Επισήμανε ότι αυτό έρχεται να προστεθεί δίπλα στην πρόταση της Περιφέρειας Αττικής (ΝΔ) να δημιουργήσει μια Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό, δηλαδή μονάδα καύσης επεξεργασμένων απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, ώστε να μειώνεται η ποσότητα της ταφής τους και πως πίσω από όλα αυτά υπάρχουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Τζένη Ματσούκα εκ μέρους της ΕΛΜΕ Πειραιά η οποία είναι και καθηγήτρια στο σχολικό συγκρότημα που θα γειτνιάζει με τη χωματερή, σημείωσε ότι είναι αδιανόητοι αυτοί οι σχεδιασμοί όταν μάλιστα γίνονται δίπλα σε παιδιά και κάλεσε το λαό του Περάματος να συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά.

Ο Σίμος Αράπουγκλες μέλος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Περάματος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου ο οποίος είναι και χημικός μηχανικός, αναφέρθηκε στο μέγεθος της ρύπανσης του περιβάλλοντος από μια τέτοια λειτουργία πώς αυτοί οι χώροι γίνονται εστίες μόλυνσης για τη δημόσια υγεία πόσο μάλλον όταν δίπλα τους βρίσκονται και σχολεία, πρόσθεσε πως «έχει το Πέραμα ΣΜΑ και είναι στο Σχιστό» και πως «είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε να εμποδίσουμε τη λειτουργία του σκουπιδότοπου».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων Χριστίνα Καραμαλίκη ανέφερε ότι κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ «μπροστά στην εξυπηρέτηση των σχεδίων της πράσινης μπίζνας, γιατί ανάπτυξη αυτό σημαίνει γι' αυτούς, θέλουν να κάνουν τα απορρίμματα ένα πεδίο προσφιλές για επενδύσεις σε βάρος της ζωής μας», τονίζοντας ότι «η δική μας οργανωμένη παρέμβαση», είναι «ο μοναδικός παράγοντας» που μπορεί να ακυρώσει αυτούς τους σχεδιασμούς.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Μπενετάτος. Αναφέρθηκε στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις εξελίξεις στη διαχείριση απορριμμάτων, αναφέρθηκε στα παιχνίδια που παίζονται με τα απορρίμματα πώς η αντιλαϊκή διοίκηση Πατούλη στη Περιφέρεια απέρριψε ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου με τις ψήφους Τζήμερου και Λαϊκής - Χρυσής Αυγής και τόνισε ότι «ο συντονισμένος, οργανωμένος αγώνας του κόσμου έχει δείξει ότι μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα».

Ο Ξάνθος Γερμανάκος από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών διεμήνυσε ότι οι μαθητές «δεν είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε στα αυγά μας» ότι θα «συνεχίζουμε να πρωτοστατούμε στις κινητοποιήσεις για ένα ανθρώπινο περιβάλλον στην πόλη μας και των παιδιών της. Γιατί εμείς είμαστε αυτοί που θα επωμιστούμε τις συνέπειες στο μέλλον».

Όπως ανακοινώθηκε, την ερχόμενη Τρίτη στις 12 Μάη, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει νέα συγκέντρωση στο παρκάκι που βρίσκεται δίπλα στο χώρο του παλιού νεκροταφείου.