Κυριακή 17/05/2020 - 18:31
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Νέα κινητοποίηση στης 20 Μάη, κλιμάκωση με συλλαλητήριο στις 5 Ιούνη ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές

Από παλιότερη κινητοποίηση κατοίκων και φορέων
Από παλιότερη κινητοποίηση κατοίκων και φορέων

Σε κινητοποίηση στα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τα οποία βρίσκονται στην οδό Άντερσεν 6, στο Νέο Ψυχικό, καλούν την Τετάρτη 20 Μάη στις 9 το πρωί, οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας με κύριο αίτημα να μην προχωρήσουν εν μέσω πανδημίας, οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Σημειώνεται ότι για εκείνη τη μέρα, έχει προγραμματιστεί η αποσφράγιση των προσφορών του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

«Δεν θα το επιτρέψουμε, θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους», υπογραμμίζουν οι Συντονιστικές Επιτροπές και καλούν τον λαό της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας «στο πόδι» για να μπλοκαριστούν τα απαράδεκτα σχέδια.

Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στη διασταύρωση της Λεωφ. Φυλής με τη Λεωφ. Θηβών.

Ολόκληρο το κάλεσμα έχει ως εξής:

«Αποτελεί πρόκληση για το λαό της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής που πάνω από μισό αιώνα αναγκάζονται να ζουν δίπλα στα σκουπίδια, το γεγονός ότι το 2020 έχει ανακηρυχθεί από την κυβέρνηση και την περιφέρεια ως έτος "ανακύκλωσης" και την ίδια στιγμή, με το "μαχαίρι στο λαιμό" του λαού δημιουργούν νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή και προωθούν τους απαράδεκτους σχεδιασμούς για καύση των απορριμμάτων. Καλούν το λαό να διαλέξει με ποιον τρόπο θα υποβαθμίσει τη ζωή και την υγεία του, θέτοντας το ψεύτικο δίλημμα: Χωματερές ή καύση.

Αποτελεί πρόκληση για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής η λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να τους ενημερώσουν με ποια κριτήρια προχωράει η επικίνδυνη αυτή χωροθέτηση. Την ίδια στιγμή, προωθούν το κάλπικο δίλημμα "χωματερές ή καύση", καλούν δηλαδή το λαό της Αττικής να επιλέξει δηλαδή με ποιο τρόπο θα υποβαθμίσει την υγεία και την ποιότητα ζωής του.

Δεν ξεχνάμε ότι από κοινού Πατούλης - Δούρου μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2019 αποφάσισαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Δεν ξεχνάμε ότι με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη - Δούρου και τη σύμπραξη του Τζήμερου επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ταυτόχρονα ψήφισαν την έναρξη της "δοκιμαστικής" λειτουργίας της χωματερής στο Γραμματικό, σε μια περιοχή φυσικού κάλους, δίπλα στο ρέμα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Πάρτε πίσω την απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
  • ΌΧΙ στο νέο έγκλημα για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που από κάθε άποψη είναι ακατάλληλος χώρος, ένα σχέδιο παράλογο τόσο από οικονομική, όσο και από περιβαλλοντική πλευρά.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, "ΤΙΤΑΝ", Σταμέλου και Κυριακού, που θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις.
  • Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. ΌΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • ΌΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Τώρα οργάνωση και αγώνας».