Παρασκευή 19/06/2020 - 18:29
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ανάπτυξη κοινής δράσης για τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής (ΦΩΤΟ)

Τα συμπεράσματα από τη δράση του τελευταίου διαστήματος, αλλά και η κοινή δράση του επόμενου διαστήματος για ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης Σωματείων και φορέων του Πειραιά την Πέμπτη 18 Ιούνη, στο χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Κράκαρη) ύστερα από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση το επόμενο διάστημα ενάντια στους σχεδιασμούς της COSCO, της OIL ONE κ.α. Επίσης αποφασίστηκε στήριξη στις κινητοποιήσεις στις 25 του μήνα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στον τουρισμό, των οικοδόμων. Ακόμα τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα την επόμενη βδομάδα για την απομάκρυνση της OIL ONE και την απόδοση του συνόλου των Λιπασμάτων στο λαό της περιοχής.

Εισηγητικά, ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, αναφέρθηκε σε μια σειρά από κινητοποιήσεις-παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα. Το μαζικό συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη, του οποίου είχε προηγηθεί μια πολύμορφη δράση με εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που επιδεινώνουν δραματικά τη ζωή του λαού. Οι μαζικές συγκεντρώσεις στις 5 Ιούνη - ημέρα περιβάλλοντος, όπου σωματεία και φορείς κινητοποιήθηκαν για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του λαού στον ήδη επιβαρυμένο και πολύπαθο Πειραιά. Στην Πειραϊκή ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια της COSCO, στη Δραπετσώνα ενάντια στην επικίνδυνη λειτουργία της OIL ONE, στο Πέραμα ενάντια στην επικίνδυνη λειτουργία των καζανιών και τους σχεδιασμούς για δημιουργία χωματερής.

Η συγκέντρωση του Συνδικάτου Μετάλλου και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, στο υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε ένα 35χρονο εργαζόμενο, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη η πάλη για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς να αγκαλιάσει κάθε σωματείο, κάθε χώρο δουλειάς. Αυτή η ανάγκη μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τώρα που το κεφάλαιο έρχεται να αντιμετωπίσει τη νέα καπιταλιστική κρίση και γίνεται όλο και πιο αδίστακτο στο κυνήγι του κέρδους. Οι μαζικές παρεμβάσεις των ταξικών σωματείων και των μαζικών φορέων στις 16 Ιούνη, -ημέρα της πανυγειονομικής απεργίας-, έξω από νοσοκομεία και μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας στον Πειραιά, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Οι κινητοποιήσεις αυτές ανέδειξαν για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση στην όποια βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας σε όλους τους δήμους της Α' και Β' Πειραιά, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και μέσα και απαίτησαν την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Σημείωσε ότι όλη αυτή η δράση στηρίχτηκε από την πρωτοπόρα δουλειά των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και είναι στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Τα ταξικά σωματεία, ανέδειξαν το βασικό άξονα της αντιπαράθεσης που είναι η αναμέτρηση με τη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων, όπως της COSCO, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Υπογράμμισαν την ανάγκη ο λαός μας να αναμετρηθεί με τα διλήμματα και τις αυταπάτες που προβάλλουν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβαλλαν το σύνθημα «πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά» και τα αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν εκπρόσωποι από τα σωματεία που συμμετείχαν (Μαραγκοί, Ναυτεργάτες, Καθαρίστριες, ΕΝΕΔΕΠ, Επισιτισμού -Τουρισμού και άλλοι), φέρνοντας εμπειρία από τους χώρους δουλειάς, τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, αλλά αναφέρθηκαν και στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που υπάρχει μπροστά για διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, για ακύρωση των απολύσεων, για να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων, για εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εκπρόσωποι των γυναικείων συλλόγων Πειραιά (μέλη της ΟΓΕ) και άλλων μαζικών φορέων, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της μπόχας από τα καζάνια της «Oil One» και την επεξεργασία πετρελαιοειδών, αλλά αναφέρθηκαν και στους αγώνες που δίνουν αυτή την περίοδο, για να μην μετατραπεί σε χωματερή τα πάνω από 10 στρέμματα του παλιού νεκροταφείου, στο Πέραμα.