Παρασκευή 08/03/2019 - 19:01
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ερώτηση για τον τραγικό θάνατο τριών ακόμη προσφύγων ανοιχτά της Σάμου

Τις ευθύνες της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη τραγωδία που εξελίσσεται στη Μεσόγειο με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλει σε ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Τρεις ακόμη άνθρωποι, ένας πατέρας και τα δύο μωρά παιδιά του, βρέθηκαν νεκροί ανοιχτά της Σάμου παρά τις προσπάθειες του προσωπικού του Λιμενικού. Προστίθενται κι αυτοί στον τραγικό κατάλογο όσων έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο (2.275 νεκροί το 2018), προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φωτιά των πολέμων που ανάβουν ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κι οι κυβερνήσεις τους, από τη φτώχεια και την εξαθλίωση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το θλιβερό συμβάν συνέπεσε με την ανακοίνωση της Κομισιόν στο όνομα της απάντησής της στην απαράδεκτη αντιμεταναστευτική πολιτική Όρμπαν και της καμπάνιας του που επιχειρεί να εμφανίσει την ΕΕ ως δήθεν αλληλέγγυα των μεταναστών. Στην ανακοίνωση αυτή η Κομισιόν υπεραμύνεται της καταστολής και της θωράκισης των συνόρων με επιχειρήσεις της Ευρωσυνοριοφυλακής, της αύξησης του προσωπικού της, ενώ ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση οι ανθρωπιστικές βίζες - ελάχιστο μέτρο ανακούφισης των ξεριζωμένων - δεν αποτελούν πολιτική της. Επικροτεί δε τις μειωμένες αφίξεις στην Ελλάδα λόγω της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έχει οδηγήσει στο διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε άθλιες συνθήκες. Ζητά ακόμα αύξηση απελάσεων, ενώ επαναλαμβάνει ότι η λεγόμενη «νόμιμη μετανάστευση» περιλαμβάνει μόνο όσους πληρούν τις προϋποθέσεις ευρωπαϊκών μονοπωλίων για φθηνό, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Αυτά χαρακτηρίζονται μάλιστα ως «πρόοδος» στην τελευταία ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή της «Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση».

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι η πολιτική καταστολής προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ που ακολουθεί πιστά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε τραγικούς θανάτους στη Μεσόγειο, ενώ χιλιάδες παραμένουν διπλά εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες χωρίς δικαίωμα να πάνε στις χώρες προορισμούς τους»;