Τρίτη 31/07/2018 - 14:51
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η 12η έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας και χειροτεχνίας (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε η 12η έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας και χειροτεχνίας που έγινε στο πνευματικό κέντρο των Μυτιληνιών της Σάμου από τις 25 έως και τις 29 Ιούλη στο πλαίσιο της ανάδειξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας του απλού καθημερινού ανθρώπου της γειτονιάς, του χωριού, της πόλης του νησιού. Συμμετείχαν 15 δημιουργοί, γυναίκες και άνδρες, μεταξύ αυτών και νέες παρουσίες με πρωτότυπες δημιουργίες. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση παραδοσιακής χειροτεχνίας (πλεχτά, υφαντά, κεντητά, κοφτά κ.λπ.) σε μια αρμονική σύνδεση του παλιού με το νέο.

Παράλληλα με την έκθεση οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν το αφιέρωμα του Συλλόγου με θέμα «Γυναίκα και προσφυγιά» σε μια μικρή αντιπροσωπευτική διαδρομή ξεκινώντας από το 1909 στην Ομάχα της Αμερικής όπου εκεί χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, «παράνομοι» στην πλειοψηφία τους, αντιμετώπισαν τη δολοφονική επίθεση ρατσιστικών οργανώσεων ενώ στα μαγαζιά τους οι Αμερικάνοι αναρτούσαν ταμπέλες όπου απαγόρευαν την είσοδο σε Έλληνες και ποντίκια.

Στη συνέχεια η γνωστή μικρασιατική καταστροφή το 1922, Μέση Ανατολή το 1943 - 44, ο σημερινός πόλεμος στη Συρία με τους χιλιάδες πρόσφυγες καθώς και μετανάστες από άλλες χώρες όπου κυριαρχεί η πείνα, η εξαθλίωση από την εκμετάλλευση και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών. Ο απάνθρωπος διπλός εγκλωβισμός τους στα νησιά σε άθλιες συνθήκες.

Κεντρικές τραγικές φιγούρες, διαχρονικά, είναι οι γυναίκες πρόσφυγες. Πέρα από την κακουχία του ταξιδιού, το άγχος της επιβίωσης και της προστασίας των παιδιών, οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κλοπή, ξυλοδαρμό, βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και να πέσουν θύματα trafficking. Το αφιέρωμα κατέληγε στην αναγκαιότητα για οργάνωση των γυναικών και αγώνα για την ειρήνη, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.

Με ικανοποίηση και προθυμία εκφράστηκε ο κόσμος στην πρωτοβουλία του Συλλόγου να συγκεντρώσει αλληλεγγύη προκειμένου να συμβάλει στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας που έζησαν αυτήν την ανείπωτη τραγωδία από την πυρκαγιά στην Αττική. Ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου ενώνει τη φωνή του με όλες εκείνες τις δυνάμεις που διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού μας από φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Ο Σύλλογος Γυναικών ευχαριστεί τον Εκπολιτιστικό, Επιμορφωτικό Σύλλογο του χωριού για την πολύτιμη βοήθεια καθώς και τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης.