Κυριακή 14/10/2018 - 17:06
ΚΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικότητας η εκδήλωση για τη Μάχη της Ηλεκτρικής (ΦΩΤΟ)

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και αγωνιστικότητας, έγινε το πρωί της Κυριακής 14 Οκτώβρη, η εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πεσόντες αγωνιστές του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Ηλεκτρικής, που διοργάνωσαν οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Μνημείο Πεσόντων.

Σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Εμπνεόμαστε - Διδασκόμαστε - Συνεχίζουμε. Με το ΚΚΕ για το δίκιο μας. Δυνατό εργατικό κίνημα, Κοινωνική Συμμαχία για την εξουσία».

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την επέτειο των 74 χρόνων από τη μεγάλη μάχη του ΕΛΑΣ για να σώσει την Ηλεκτρική. Την ώρα που η γερμανική κατοχή τερματιζόταν, τμήμα του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά με διοικητή τον Σωτήρη Κύβελο και καπετάνιο το Νίκανδρο Κεπέση, μαζί με τη βάρδια του εργοστασίου Ηλεκτρισμού, που ήταν ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ, ύστερα από σκληρή μάχη με τμήμα καταστροφών του γερμανικού στρατού, κατόρθωσε να αποτρέψει την καταστροφή του εργοστασίου της Ηλεκτρικής, της Στάνταρ και άλλων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Οι Γερμανοί είχαν υπονομεύσει όλες αυτές τις κρίσιμες παραγωγικές μονάδες, αποφασισμένοι στο φευγιό του, να βυθίσουν την Αττική στο σκοτάδι και να σκορπίσουν ξανά το θάνατο. Οι απώλειες της γερμανικής δύναμης ήταν 11 νεκροί, 21 τραυματίες και 24 αιχμάλωτοι. Ο ΕΛΑΣ είχε 11 νεκρούς και συγκεκριμένα τους ήρωες:

1. Γεωργιάδης Νίκος, μαχητής του ΕΛΑΣ

2. Γκιόρδας Γιώργος

3. Ηλιόπουλος Γιάννης, στέλεχος του ΚΚΕ

4. Καλαποθάκος Αντώνης, στέλεχος του ΚΚΕ που υπηρετούσε στη φρουρά της Ηλεκτρικής

5. Κοσμίδης Παναγιώτης, Επονίτης, μαχητής του ΕΛΑΣ

6. Κούνουπας Ανδρέας

7. Μαργαρώνης Δημήτρης, θερμαστής, εργαζόταν στην Ηλεκτρική

8. Μαυρομάτης Παναγιώτης, μαχητής του ΕΛΑΣ

9. Μεγγίσογλου Γρηγόρης, μαχητής του ΕΛΑΣ

10. Παπάζογλου Συρίγος, στέλεχος του ΚΚΕ

11. Τοροσιάδης Ακρίτας, μαχητής του ΕΛΑΣ

Στον Πειραιά και στις άλλες μάχες της περιστρεφόμενης πλάκας στο εργοστάσιο του σιδηρόδρομου, στην ΚΟΠΗ και αλλού, έδωσαν τη ζωή τους και άλλοι αγωνιστές: όπως οι Καλαμπόκας Σωτήρης, Φραγκόπουλος Βαγγέλης και Αγαλιώτης Χριστόφορος που έπεσαν κατά την εκτέλεση εμπιστευτικής αποστολής για να κόψουν τα καλώδια ανατίναξης του λιμανιού. Ακόμα οι Βρεττάκος Γιώργος, Καβαλεράτος Παναγιώτης, Οικονομίδης Γιώργος, Θάνος Στράτος, Γιάννης, Τσιμπλιανάκης, Ξενάκης Γιώργος και άλλοι.

Ομιλία του Β. Μαρούπα

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Ανεξάρτητα από το αν το ΚΚΕ δε μπόρεσε να μετατρέψει τον πόθο του λαού για κοινωνική απελευθέρωση σε σαφή πολιτική διέξοδο και ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, δεν αναιρείται σε καμιά περίπτωση η μεγάλη αλήθεια.

Ότι το ΚΚΕ αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης, τον οργανωτή, την ψυχή της αντίστασης στο φασιστικό ζυγό και στους ντόπιους συνεργάτες του.

Ότι την περίοδο 1940-1944 γράφτηκαν άφταστες σελίδες ηρωισμού που εμπνέουν τους κομμουνιστές, εμπνέουν τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Το ΚΚΕ υλοποίησε το ταξικό και διεθνιστικό του καθήκον στην πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στο φασισμό και μετέπειτα στους ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές. Ενάντια στην αστική τάξη στην Ελλάδα που με τη βοήθεια των Άγγλων και των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, επέβαλαν με τη δύναμη των όπλων την καπιταλιστική εξουσία. Γράφτηκαν νέες σελίδες ηρωισμού με την πάλη του Δεκέμβρη και την ηρωική δράση του ΔΣΕ.

Σήμερα το ΚΚΕ συνεχίζει έχοντας ως όπλο την πείρα από τις σκληρές ταξικές συγκρούσεις. Και η μεγάλη δεκαετία 40-49 δίνει πολύ και άφθονο υλικό.

(...) Το ΚΚΕ είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή της πάλης για να σηκώσει το ανάστημά του ο γίγαντας λαός.

Μπαίνει μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα για να κερδηθούν κατακτήσεις, δικαιώματα, να ακυρωθούν μέτρα και αντιδραστικοί σχεδιασμοί. Αυτή την αλήθεια την ξέρει ο λαός της περιοχής, την ξέρουν οι μεταλλεργάτες της Ζώνης που υπέγραψαν ΤΣΣΕ, την ξέρουν οι ναυτεργάτες, την ξέρουν οι λιμενεργάτες στην Cosco που παλεύουν για ΣΣΕ και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Την ξέρει ο λαός στο Πέραμα και το Κερατσίνι - Δραπετσώνα από την πάλη ενάντια στα καζάνια του θανάτου. Την ξέρουν οι γονείς που αγωνιούν για τα σχολεία, για τους παιδικούς σταθμούς που λείπουν.

Το ΚΚΕ παλεύει για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Παίρνει πρωτοβουλίες για να μην είναι ουρά των επιδιώξεων του κεφαλαίου. Κόντρα στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που με μηχανισμούς παραγωγής νόθων αντιπροσώπων κατσικώνονται στο σβέρκο της εργατικής τάξης, οι κομμουνιστές μπαίνουν μπροστά και με πρωτοπόρους αγωνιστές εργάτες παλεύουν για απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Νοέμβρη.

Το ΚΚΕ στα χρόνια της κρίσης ήταν φάρος ελπίδας για εκατομμύρια εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν συμφωνούσαν ή όχι με το ΚΚΕ. Και τώρα θα είναι πηγή αντίστασης, θα δίνει κουράγιο σε συνθήκες που όλα τα σκιάζει η εργοδοτική και κρατική φοβέρα, είναι αναγκαίο όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε και με τους δυο.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει το φασισμό, τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή και το σύστημα που τον γεννά. Αντιπαλεύει τον αντικομμουνισμό στον οποίο πρωτοστατεί η ΕΕ, αλλά και το λεγόμενο κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, την αντιιστορική και προβοκατόρικη βρώμικη εξίσωση του Χίτλερ με τον Στάλιν, του ναζισμού με τον κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τον ιμπεριαλισμό, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Σήμερα που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είτε αποθεώνονται, είτε θεωρούνται αναγκαίο κακό, σήμερα που η δήθεν αριστερή κυβέρνηση κάνει τέτοιο ξέπλυμα στις ΗΠΑ και τον ιμπεριαλισμό που θα το ζήλευαν και οι χουντικοί, το ΚΚΕ κινείται απέναντι, αναδεικνύει τους κινδύνους, αναδεικνύει την ανάγκη αποδέσμευσης με την εξουσία που μπορεί να κάνει πραγματικότητα την αποδέσμευση, την εργατική εξουσία.

Το ΚΚΕ είναι το κόμμα της πραγματικής κοινωνικής ανατροπής. Το κόμμα που σήμερα λέει ότι οι παραχωρήσεις του κεφαλαίου, οι κατακτήσεις που με αγώνα αποσπάμε και πρέπει να αποσπάμε είναι προσωρινές, ευάλωτες στην επίθεση του κεφαλαίου. Είναι το κόμμα που μιλά για την εργατική εξουσία, την πραγματική εξουσία που ο λαός διαφεντεύει τον πλούτο που παράγει με κριτήριο τις ανάγκες του, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Σήμερα λοιπόν ΚΚΕ παντού. Με όπλο μας την τιμημένη εφημερίδα μας, το Ριζοσπάστη, καθημερινό σύντροφό μας στη διαφώτιση και την οργάνωση της πάλης. ΚΚΕ ισχυρό στα Συνδικάτα, στους χώρους δουλειάς, με οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, λαϊκές γειτονιές. ΚΚΕ ισχυρό στις εκλογές, όλων των ειδών, ενάντια στους εκλεκτούς των κομμάτων του κεφαλαίου και τους εκλεκτούς επιχειρηματικών ομίλων. ΚΚΕ ισχυρό οικονομικά, από το υστέρημα των εργαζόμενων και των λαϊκών ανθρώπων που βλέπουν με θετικό μάτι τη δράση του ΚΚΕ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Οι μαχητές του ΕΛΑΣ που πολέμησαν στην Ηλεκτρική, άφησαν μια δουλειά που συνεχίζουμε. Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Αυτό το ξέρουμε, αυτό το είδαμε και από την τύχη των μαχητών της Ηλεκτρικής Μπουρδή, Μονέδα και Αυγέρη που το αστικό κράτος τους οδήγησε στην εκτέλεση το 1947 στην Αίγινα.

Σύντροφοι δε σας ξεχνάμε. Σας έχουμε στο μυαλό και στην καρδιά μας. Αξιοποιούμε την πείρα σας για συμπεράσματα, αλλά και ως παράδειγμα που μας δίνει κουράγιο στις καθημερινές μάχες, που μας εμπνέει για τις μάχες που έρχονται.

Είστε αθάνατοι εσείς και το παράδειγμά σας. Όσο μας επιτρέπει το μπόι μας σας τιμάμε, κρατώντας το λάβαρο του αγώνα, το λάβαρο του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού ψηλά.

Συνεχίζουμε σύντροφοι δυνατά, ανυπότακτα, ανυποχώρητα.

Ζήτω οι μαχητές της Ηλεκτρικής!

Ζήτω τα 100χρονα του ΚΚΕ!

Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!

Γεια χαρά!».