Δευτέρα 22/07/2019 - 23:00
ΚΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 14 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στην Ευκαρπία (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 14 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στην Ευκαρπία από τους ντόπιους συνεργάτες των ναζί κατακτητών, το εγκληματικό λεφούσι των Δαγκουλαίων στις 31 Ιούλη του 1944, αλλά και για όλα τα θύματα του φασισμού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, από τις Κομματικές Οργανώσεις Δήμου Παύλου Μελά του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας της Ευκαρπίας, όπου μίλησε ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, που βρίσκεται στο χώρο της εκτέλεσης των 14 αγωνιστών.

Όπως είπε ο Η. Γκουτζηγιάννης, «όσα έγιναν εδώ στην Ευκαρπία, 3 μόλις μήνες πριν την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων από τη γη μας, αναδείχνουν καθαρά το ρόλο που έπαιξαν τα χρόνια της κατοχής και της Αντίστασης οι συνεργάτες των στρατευμάτων κατοχής, τα Τάγματα Ασφαλείας, που συγκροτήθηκαν από τις κατοχικές κυβερνήσεις και εξοπλίστηκαν από τους Γερμανούς, καθώς και οι άλλες αντικομμουνιστικές και φασιστικές ομάδες στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το τάγμα του Πούλου, η Πανελλήνια Ένωση Εθνικιστικών Ταγμάτων του Βήχου, ο Εθνικιστικός Ελληνικός Στρατός του Κισσά Μπατζάκ, το τάγμα του Δάγκουλα και άλλοι.

Σ' αυτές τις ομάδες βρήκαν στέγη και πεδίο δράσης λαμπρό, τα πιο εγκληματικά στοιχεία, ο υπόκοσμος της Θεσσαλονίκης κι όλης της Βόρειας Ελλάδας, όλοι αυτοί που πλούτιζαν και διασκέδαζαν με τη δυστυχία του λαού μας, με το αίμα και τις δολοφονίες, το πλιάτσικο και τα πιο βάρβαρα βασανιστήρια».

Αναφερόμενος στο ιστορικό των γεγονότων περιέγραψε: «Τη νύχτα της 30ης Ιούλη του 1944 γερμανικά στρατεύματα μαζί με τη συμμορία του Δάγκουλα αποκλείουν την Ευκαρπία. Στο χωριό εισέρχονται την επομένη με τις γερμανικές στολές τους οι Δαγκουλαίοι, μαζί με ένα Γερμανό αξιωματικό. Αναζητούν 17 κατοίκους του χωριού, που σύμφωνα με πληροφορίες από χαφιέδες ήταν μέλη ή συνεργάζονταν με το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ. Συλλαμβάνουν τους 14, καθώς οι άλλοι 3 διέφυγαν. Τους 14 θα ακολουθήσει και ο ανήλικος Κωνσταντίνος Μίλκογλου που συνελήφθη στη θέση του αδελφού του που είχε διαφύγει. Οι 15 βασανίστηκαν απάνθρωπα από τη συμμορία του Δάγκουλα στο σχολείο του χωριού. Στη συνέχεια σε ομάδες των 5 οδηγήθηκαν στην υψικάμινο και στο λατομείο, όπου εκτελέσθηκαν οι 14. Ο ανήλικος Μίλκογλου διασώθηκε από την παρέμβαση του Γερμανού αξιωματικού, που ερχόμενος σε σύγκρουση με το Δάγκουλα, απέτρεψε την εκτέλεσή του και τον άφησε ελεύθερο.

Οι συμμορίτες του Δάγκουλα δεν είχαν κανένα ηθικό φραγμό να σκοτώσουν ένα 16χρονο παιδί. Όπως μάλιστα συνήθιζαν, μετά το δολοφονικό όργιο, ικανοποιημένοι από τα "κατορθώματά" τους, το έριξαν στο φαγοπότι και στο γλέντι, την ώρα που η Ευκαρπία θρηνούσε τους νεκρούς της. Φεύγοντας δε, αφού πλιατσικολόγησαν το χωριό, απείλησαν τους πρόσφυγες να το εγκαταλείψουν».

Ο Η. Γκουτζηγιάννης, ανέδειξε ότι η απόδοση της πρέπουσας τιμής στους πατριώτες της Ευκαρπίας, σε όλα τα αδικοχαμένα θύματα του Ναζισμού, πρέπει να συνοδεύεται πάντα κι από τη διαρκή προσπάθεια αποκάλυψης του αληθινού προσώπου του φασισμού. Όπως είπε, «οι νέοι ιδιαίτερα άνθρωποι πρέπει να μαθαίνουν για τα ναζιστικά εγκλήματα, που στοίχισαν δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, ασύλληπτες τραγωδίες και καταστροφές. Πρέπει να μάθουν ότι ο Χίτλερ και οι Ναζί στηρίχθηκαν από Γερμανικά, Αμερικάνικα και άλλα Ευρωπαϊκά μονοπώλια, ώστε να οργανώσουν καλύτερα τη δολοφονική τους μηχανή, προκειμένου να επιτεθούν στον κύριο αντίπαλό τους, τη Σοβιετική Ένωση».

Τόνισε ότι ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς, του καπιταλιστικού συστήματος και ότι «οι φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι των ταγματαλητών και των δωσίλογων, οι εγκληματίες της ΧΑ, αλλά και άλλες παραπλήσιες οργανώσεις, όπως ο Ιερός Λόχος, το Κόμμα του Βελόπουλου και άλλοι, είναι ανάγκη να αποκαλυφθούν, να απομονωθούν, να συντριβούν από τη λαϊκή πάλη. Να αναδειχθεί ο εγκληματικός τους χαρακτήρας, το ταξικό τους μίσος για το λαό, ο ρόλος τους σαν μαντρόσκυλα του συστήματος. Η μείωση της δύναμης της ΧΑ είναι ένα πρώτο βήμα. Όμως καμιά επανάπαυση. Και η ίδια η ΧΑ και άλλες τέτοιες σκοτεινές οργανώσεις είναι χρυσή εφεδρεία του συστήματος. Όταν τους χρειασθούν, θα τους ανακαλέσουν».

Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «η καλύτερη τιμή που πρέπει στους αγωνιστές της Ευκαρπίας και σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη ενάντια στο φασισμό, είναι η συνέχιση και η ένταση των αγώνων ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο ίδιο το σύστημα της καπιταλιστικής σκλαβιάς, που γεννάει και τρέφεται από αυτούς.

Είναι η προσπάθεια για μεγαλύτερη συσπείρωση με το ΚΚΕ, η προσπάθεια για ισχυρό ΚΚΕ, ικανό να αντέχει και σε θύελλες. Για πιο ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα που θα αντιστέκεται και θα παρεμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, θα κερδίζει κατακτήσεις, θα οικοδομεί τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία, για μια άλλη πορεία για το λαό και τη χώρα, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το μνημείο, στο χώρο της εκτέλεσης. Στην κεφαλή της πορείας μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ με τα ονόματα των εκτελεσμένων αγωνιστών, ενώ τα συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα: «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «ούτε στις εξορίες ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας».

Μπροστά στο μνημείο, έγινε προσκλητήριο των πεσόντων. Στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ η Βέτα Παπαδοπούλου, απόγονος του ανήλικου Μίλκογλου που διασώθηκε από την εκτέλεση. Εκ μέρους της ΚΝΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Χρήστος Χαραλαμπίδης, μέλος του ΤΣ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.