Κυριακή 29/09/2019 - 09:36
ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σήμερα στις 11 π.μ η εκδήλωση για τη Μάχη του Τάσουλουκ

Η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στο χώρο του Τάσουλουκ που βρίσκεται το μνημείο (στο δρόμο Νιγρίτας - Σοχού), την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019 και ώρα 11 το πρωί.

Καλεί όλους τους απογόνους των αγωνιστών, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες να δώσουν το «παρών» τους και να τιμήσουν τη θυσία των αγωνιστών της Μάχης του Τάσουλουκ που δόθηκε στις 14 του Σεπτέμβρη του 1944 ενάντια στα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα και ήταν ακόμη μια νικηφόρα μάχη για τον ΕΛΑΣ. Από τις Σέρρες θα ξεκινήσει λεωφορείο για το χώρο της εκδήλωσης στις 9 π.μ. μπροστά από τα Δικαστήρια.

Λίγα λόγια για το ιστορικό:

Στα μέσα του Σεπτέμβρη του 1944 και μάλιστα λίγο πριν από την απελευθέρωση όλης της γύρω περιοχής, διαδραματίζονται τα ηρωικά γεγονότα του Τάσουλουκ στις 14/9/1944.

Παραμονή της μάχης, μια μηχανοκίνητη φάλαγγα Γερμανών επέδραμε στα χωριά της Νιγρίτας, ανατίναξε τη γέφυρα του Στρυμόνα, έκαψε τον ηλεκτρικό σταθμό της Νιγρίτας, πολλά σπίτια στη γύρω περιοχή και στην πόλη, σκορπώντας το θάνατο και τον τρόμο που μόνο ναζί ξέρουν να κάνουν σε αμάχους.

Κατά τις συμπλοκές όμως αυτές πιάστηκαν και δύο Γερμανοί αιχμάλωτοι. Προς το τέλος του πολέμου ήταν συχνό φαινόμενο Γερμανοί στρατιώτες που διακατέχονταν από αντιναζιστικά αισθήματα και βλέποντας το τέλος του άδικου εκείνου πολέμου να παραδίδονται αιχμάλωτοι στον ΕΛΑΣ και μάλιστα να πολεμούν στο πλευρό του. Τότε οι Γερμανοί με αφορμή αυτό το γεγονός συγκέντρωσαν τους άντρες και τις γυναίκες, αρχικά στην πλατεία της Νιγρίτας και στη συνέχεια τους μετέφεραν έξω από τη Νιγρίτα με σκοπό να τους σκοτώσουν. Μετά όμως από διαπραγματεύσεις αποφεύχθηκε η εκτέλεση των κατοίκων της Νιγρίτας, με την υπόσχεση να αφεθούν ελεύθεροι οι αιχμάλωτοι.

Χαράματα της επόμενης μέρας, στη δασωμένη περιοχή του Τάσουλουκ, 20 χιλιόμετρα από τη Νιγρίτα, τη μηχανοκίνητη φάλαγγα των Γερμανών που επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη μέσω Σοχού, μετά τα γεγονότα της Νιγρίτας, την περίμενε τμήμα του 19ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Τους επιτέθηκε και στην πολύωρη μάχη που επακολούθησε, κυριολεκτικά τους διέλυσε και τους εξόντωσε, παίρνοντας εκδίκηση για τις καταστροφές και τα εγκλήματα των ναζιστών κατακτητών.

Στον τόπο της μάχης οι Γερμανοί, εκτός από τους νεκρούς και τους πολλούς αιχμαλώτους, άφησαν άφθονο σύγχρονο πολεμικό υλικό, με το οποίο εφοδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Στη μάχη αυτή έπεσαν σύντροφοι μαχητές τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα τόσο στην πλάκα του μνημείου όσο και στη μνήμη των ανθρώπων.