Δευτέρα 14/10/2019 - 11:55
ΚΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Τίμησαν τη μεγάλη μάχη της Ηλεκτρικής (ΦΩΤΟ)

Τους πεσόντες μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που πριν από 75 χρόνια έδωσαν μάχη για να σώσουν το εργοστάσιο της ηλεκτρικής από τους ναζί κατακτητές τίμησαν χθες Κυριακή οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

75 χρόνια μετά τη μεγάλη μάχη στο μνημείο που έχει στηθεί πάνω από το εργοστάσιο συγκεντρώθηκαν μετά από μαχητική πορεία στις εργατογειτονιές της περιοχής εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (διαβάστε παρακάτω), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λευτέρης Καλογιαννίδης.

Το «παρών» έδωσαν στη συγκέντρωση ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επίσης ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Β.Μαρούπας και εκ μέρους της ΚΝΕ ο Γιώργος Τσουγκεράκης, στέλεχος της Οργάνωσης. Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ του Πειραιά, καθώς και σύλλογοι και φορείς της περιοχής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το συγκλονιστικό προσκλητήριο νεκρών, στον τόπο της θυσίας των ηρώων μαχητών του ΕΛΑΣ.

Ο Λ. Καλογιαννίδης, αφού παρουσίασε το χρονικό της μάχης, ανέδειξε την πλούσια δράση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη κόντρα στην παραχάραξη από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις. Όπως είπε, η ΠΕΑΕΑ δεν πρόκειται να διπλώσει τα πανό της κόντρα στα αντικομμουνιστικά μνημόνια που εξισώνουν το θύτη με το θύμα, το φασισμό με τον κομμουνισμό. Ανέδειξε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει το Παράρτημα κάθε χρόνο για να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με την ιστορία του τόπου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και φέτος, όπως και πέρυσι, πάνω από 600 μαθητές πέρασαν από τα γραφεία του παρατήματος, παίρνοντας διδάγματα από τις ηρωικές ιστορικές σελίδες του λαού μας.

Για τη μάχη της Ηλεκτρικής

75 χρόνια πριν, στις 13 Οκτώβρη του 1944, φεύγοντας τα γερμανικά στρατεύματα από την Αττική, είχαν σκοπό να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, να ανατινάξουν το λιμάνι, κτίρια, εργοστάσια, δεξαμενές κ.λπ., και μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Πειραιά ανέλαβαν το καθήκον να προλάβουν τους ναζί και να αποτρέψουν τα καταστροφικά τους σχέδια. Την ώρα, λοιπόν, που η Αθήνα γιορτάζει την απελευθέρωσή της, στο Κερατσίνι οι μαχητές του ΕΛΑΣ, με το όπλο στο χέρι αγρυπνούν, για να περιφρουρήσουν τις εγκαταστάσεις της Ηλεκτρικής που ήταν υπονομευμένη με τέσσερις τόνους εκρηκτικών υλών. Ταυτόχρονα, ο ΕΛΑΣ παραμένει σε επιφυλακή για να περιφρουρήσει και τους Μύλους Αγίου Γεωργίου.

Η ΕΑΜική οργάνωση του εργοστάσιου της Ηλεκτρικής κλείνει συμφωνία με του Γερμανούς να φύγουν χωρίς να το ανατινάξουν, με αντάλλαγμα να μην τους χτυπήσει ο ΕΛΑΣ και πράγματι έτσι έγινε στις 12/10/1944. Όμως οι αντάρτες, για κάθε ενδεχόμενο, τοποθετούν φρουρά στο εργοστάσιο, ενισχύοντας τους ένοπλους ΕΑΜίτες εργάτες του και ταυτόχρονα τίθεται σε επιφυλακή όλο το 1ο Τάγμα του ΕΛΑΣ.

Τα ξημερώματα της 13ης Οκτώβρη, οι Γερμανοί ανατινάζουν τα καζάνια της ΣΕΛ και κατευθύνονται προς την Ηλεκτρική και τους Μύλους, με σκοπό την ανατίναξή τους. Όταν είναι σε μικρή απόσταση, αναλαμβάνουν ρόλο οι μαχητές του ΕΛΑΣ, που με τα πυρά τους τους καθηλώνουν. Μετά από τρίωρη μάχη, ο ΕΛΑΣ επικρατεί, αποτρέποντας τον κίνδυνο να βυθιστεί στο σκοτάδι ολόκληρη η Αττική. Τα 11 θύματά του προστίθενται στο πάνθεον των ηρώων του. Πρόκειται για μια νίκη που έσωσε όχι μόνο το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής ζώνης, που αφορούσε όλη την πρωτεύουσα.

Η ομιλία του Κ. Ιωαννίδη

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η καλύτερη τιμή στην Ιστορία μας είναι να ανταποκριθούμε, να κατοχυρώσουμε τους υψηλούς στόχους που θέτουμε για να δυναμώσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παντού.

Οι μπαρουτοκαπνισμένες γενιές του ΚΚΕ μας έχουν παραδώσει μεγάλη αρετή και παρακαταθήκη.

Είναι όλοι αυτοί οι τίμιοι αγωνιστές της μάχης της Ηλεκτρικής, της καθημερινής πάλης για τα λαϊκά προβλήματα, που ξέρανε τις αγωνίες και τα άγχη κάθε σπιτιού σε κάθε γειτονιά. Ήταν στην πράξη λαϊκοί ηγέτες. Και κάθε πέτρα και αν σήκωνες θα έβρισκες έναν κομμουνιστή. Ίσως, λιγότερο μορφωμένο από σήμερα, αλλά ατσαλωμένο από την κορυφή ως τα νύχια. Ποτισμένο με το μικρόβιο της γνώσης και της πάλης για τα βάσανα του λαού μας.

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε.

Συνεχίζουμε πάντα κάτω από την ίδια σημαία, με την ίδια πάντα θέληση και αισιοδοξία.

Καμιά δύναμη δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει να ανακόψει αυτή τη μεγαλειώδη πορεία.

Κόντρα σε ανέμους και θύελλες, θα φτάσουμε στο τέρμα» (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία σε μορφή PDF)